Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Nyerjen jegyet a Carmenra!

Játsszon velünk és nyerjen jegyet a Belvárosi Mozi MET-koncertjére. Csupán egy kérdésre kell helyesen válaszolnia.
Az első szezon 9 közvetítésből álló sorozatának 6. darabja Georges Bizet mesterműve, a Carmen, melyet január 16-án, este 19 órakor mutatnak be a Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos termében.

Mint ismeretes, Magyarországon először a budapesti Müpa kapcsolódott be a közvetítésekbe, a szegedi Belvárosi mozi pedig - másodikként az országban - tavaly ősztől. Az idei, 2009/10-es szezonban 44 ország mintegy 1000 helyszínére sugározzák az adást.

A közvetítésekre szólójegy 3490 Ft-ért vásárolható, a 3 előadásra szóló CARMEN-bérlet ára 9000 Ft. Kaphatók a Belvárosi moziban, az IH Rendezvényközpontban és a ticketportál országos hálózatában.

Történik Sevillában és környékén 1820 körül.

Cselekmény:

I. felvonás: A kaszárnya előtt ácsorgó katonáktól Don José után érdeklődik egy kislány, Micaela. Felvonul az új őrcsapat, köztük José, majd a dohánygyári munkásnők is kitódulnak a térre egy pár perces pihenőre. Utolsónak jön Carmen, akit azonnal fiatalemberek gyűrűje vesz körül, de ő csak Don Josét figyeli. Egy rózsát dob feléje, aztán újból beszalad a gyárba. Micaela visszatér, átadja José tizedesnek, amit az édesanyja küldött neki: egy levelet, egy kis pénzt, és egy csókot. Hirtelen a gyárból éles sikoltozás hallatszik. A munkáslányok között veszekedés támadt, és Carmen egy késsel megsebesítette egyik társnőjét. A hadnagy börtönbe viteti a lányt, de a szépségétől elvarázsolt José szökni engedi.

II. felvonás: A kocsmában Escamillót, az ünnepelt torreádort éljenzik. Escamilló udvarolni kezd Carmennek, de a lány elutasítja, Don Josét várja, aki miatta csukatta börtönbe magát, és ma szabadul. Megérkezik José, de felhangzik a takarodó: távoznia kell. Carmen felháborodik, hogy a katonának előbbre való a kötelesség, mint az ő szerelme. José indulna, de Zuniga érkezik, aki szintén Carmen miatt jön. A két férfi kardot ránt. A tisztje ellen támadt tizedesnek nem marad más választása: beáll a csempészek közé.

III. felvonás: Josénak nem való a csempészélet, Carmen pedig legszívesebben megszabadulna már tőle. Escamilló ide is követi a lányt, a két férfi felismeri egymásban a vetélytársat, kést rántanak, de Carmen közbeveti magát, megmenti a torreádor életét. Escamilló távozik, abban a biztos tudatban, hogy Carmen szíve már az övé. Micaela megkeresi Josét, hogy tudassa vele: anyja haldoklik. Az egykori tizedes követi a leányt.

IV. felvonás: Nagy tömeg ünnepli a torreádorokat, elsősorban Escamillót, aki Carmennel jelenik meg. Amikor a tömeg szétoszlik, rongyos férfi áll Carmen útjába: Don José. Előbb könyörög a lánynak, hogy térjen vissza hozzá, majd megfenyegeti, de Carmen hidegen elutasítja. A végsőkig elkeseredett férfi, aki becsületét, emberségét áldozta fel szerelméért, leszúrja a cigánylányt.

„A mű egyike az operairodalom vitathatatlanul legnagyobb alkotásainak, melyet áthat a szexualitás, minden tekintetben. Ettől megrázó az egész" – nyilatkozta a darab Olivier-díjas rendezője, Richard Eyre.

Műsoridő: 4 óra – 2 szünettel

Játsszon velünk és nyerjen jegyeket az előadásra!

Válaszoljon az alábbi kérdésre, majd a helyes választ küldje be az online@delmagyar.hu címre.

Beküldési határidő:
2010. január 15. 12 óra

Nyerteseink: Rafai Mária és Kovács Tünde.

Hol játszódik a Carmen?

a.) Milánó

b.) Sevilla

c.) Toledo

A helyes megfejtők között 2x2 db jegyet sorsolunk ki a január 16-i Carmen című előadásra.

Kérjük, az üzenetben tüntesse fel telefonszámát is, hogy minél hamarabb értesíthessük, ha Önre mosolyog a szerencse illetve a tárgymezőbe írja be: MET játék

Olvasóink írták

  • 3. Kiscsillag0122 2010. január 15. 10:57
    „Nekem is az egyik kedvencem:) Nagyon jó a zenéje:)”
  • 2. .suhym. 2010. január 14. 00:11
    „Egyik kedvenc operam, a sok kozul:))))))))))))”
  • 1. xcbcr 2010. január 13. 22:54
    „A helyes válasz: Velence”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyet a IV. szegedi esküvői kiállításra

Január 9-én és 10-én a szegedi TIK-ben rendezik meg a IV. szegedi esküvői kiállítást. Nyerjen… Tovább olvasom