Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Nyílt napon az uniós beruházások

A Szegedi Tudományegyetem két intézménye, valamint a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda Kastély is tárt kapukkal várja a látogatókat az Uniós Fejlesztések nyílt napján, március 2-án. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hagyományteremtő szándékkal életre hívott országos rendezvényének célja az uniós forrásokból megvalósult fejlesztések bemutatása.

2013 a polgárok európai éve, amely kiváló alkalmat kínál arra, hogy a helyi közösségek is betekintést nyerjenek abba, az európai uniós tagság miként járult hozzá a lakosság életkörülményeinek jobbá tételéhez. Az Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött című országos rendezvényen bárki – akár egy tartalmas családi program keretében – ellátogathat a nyilvánosság előtt egyébként zárva tartó, vagy csak belépőjegy megvásárlása esetén megtekinthető létesítményekbe.

Az Új Széchenyi Terv eredményeit bemutató rendezvényen számos fejlesztés bemutatásával vesz részt a Dél-alföldi régió: ilyen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Oktatáselméleti Kutatócsoportjának a tanítást és a tanulást közvetlenül támogató, diagnosztikus mérési rendszere is. Az első hat évfolyamot végző diákok készségeit, képességeit mérő országos rendszer a három nagy műveltségterület – az olvasás, a szövegértés, valamint a matematika és a természettudomány – mellett további tizennégy területen segíti a fejlesztőmunka elindítását. A nyílt napon a tudomány iránt érdeklődők betekinthetnek a tanulási folyamatokat mérő rendszerek kulisszatitkaiba, és saját magukat is próbára tehetik.

Szintén tartalmas szegedi program az SZTE Füvészkertjének látogatása. A csoportos sétákon az intézmény dolgozói bemutatják az új és a régi, de felújított üvegházat, ahol a speciális körülményeket igénylő trópusi növények mellett a nevelőkamrák is megtekinthetők. Az ezt követő sétán a több mint 7300 négyzetméter alapterületű vizes élőhelyeket, a sziklakertet, a rózsakertet, a gyógynövény- és haszonnövénykertet is megcsodálhatják az érdeklődők.

Nem mindennapi kulturális kínálattal és látvánnyal várja látogatóit az 1810-ben épült Vásárhelyi-Bréda Kastély a Békés megyei Lőkösházán. A hazai építészetben egyedülálló, az itáliai reneszánsz mesterének, Palladiónak hatását mutató kúria a tavalyi év végére újult meg. Kastélytörténeti, családtörténeti, valamint az uradalmi életet bemutatni hivatott kiállítások mellett megtekinthető a hungarikumnak számító gasztronómiai, népművészeti értékeket és találmányokat felsorakoztató tárlat is. A kiállítótér legérdekesebb tárgya a 15 méter magasságból aláeresztett Foucault-inga, amelynek lengési görbéje bizonyítja a Föld forgását. Sötétedés után pedig a világviszonylatban is különlegességnek számító fényfestészeti produkciót tekinthetik meg a látogatók. A nemzetközi hírű Bordos Art Works által készített installáció a kastély tagolt homlokzatát használja fel az animációs játékhoz.

Nyílt nap országszerte

2013. március 2-án „Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött" című esemény keretén belül szabadon látogatható, országos jelentőségű beruházások között egyaránt található kulturális, turisztikai, tudományos célú, vagy épp infrastrukturális fejlesztés. Így megtekinthető lesz például Budapesten a 4-es metró Tétényi úti állomása, a Várkert Bazár tervezett rekonstrukciója, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia egyik megújult épülete. Szép számmal lesznek programok a fővárostól távolabb is. Ingyenesen lesz látogatható többek között a Korda Filmpark etyeki látogatóközpontja, a fertődi Esterházy-kastély és a Tisza-tavi Ökocentrum.

További információért keresse honlapunkat:
www.ujszechenyiterv.gov.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvárosi üzlet kiadó Szegeden!

Kiadó üzlethelyiség Szegeden a Nagyáruház Passage során! Tovább olvasom