Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Telekom Adományvonal: nevetéssel a gyermekek gyógyulásáért

A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt támogatják azok, akik januárban és februárban a 1788-as Telekom Adományvonalat hívják, vagy sms-t küldenek.
A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány 10 éve indította el programját, elsőként az országban. A bohócdoktorok kórházakban végzett munkája egyedülálló: látogatásaikkal, „vizitjeikkel" megnevettetik a testileg vagy szellemileg visszamaradott, súlyos, krónikus betegségben szenvedő gyerekeket, elősegítik gyógyulásukat, megkönnyítik kórházi tartózkodásukat. Elterelik a figyelmüket a betegségükről, a rideg kórházi körülményekről.

A bohócdoktorok jelenleg 4 helyszínen – Heim Pál kórház, II. számú SOTE Tűzoltó utcai Gyermekklinika, székesfehérvári Szent György kórház, Reménysugár Habilitációs Intézet – hetente egy-egy alkalommal ágyról ágyra vizitelnek és csalnak mosolyt a gyermekek arcára. Nevetésterápiával, a lelki gondozás módszerével, különféle bohóc- és artista technikák alkalmazásával állítják a nevetést a gyógyítás szolgálatába. A jókedv, a humor és a szellemesség erejével ugyanis a beteg képessé válhat saját belső gyógyító erőit kifejleszteni. Ma már bizonyított tény: a nevetés elűzi a félelmeket, optimizmust, megnyugvást hoz, és az immunrendszert is erősíti.

A nevetésterápiát alkalmazzák a 2-3 hónapos babáknál éppúgy, mint a 17-18 éves korú, kórházban fekvő gyermekeknél, különösen a krónikus betegségben szenvedőknél. A 4 intézményben több mint 10 ezer gyermekkel foglalkozik évente a 6 bohócdoktor. Saját módszereik fejlesztésére képzéseikre, tréningjeikre pszichiátereket, pszichológusokat, mozgásterápiás szakembereket is meghívnak.

Az Alapítvány a SOTE Magatartástudományi Intézetével is együttműködik. Első- és másodéves, orvosi kommunikációt tanuló orvostanhallgatók látogatják a bohócdoktori viziteket, az ott szerzett tapasztalataikat pedig szakdolgozatukhoz használják fel.

A bohócdoktorok az Adományvonal egyik korábbi kedvezményezettjével, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjával (DEKOM) együtt decemberben Szabolcs-Szatmár megyében állami gondozott gyermekeket „vizsgáltak meg".

Az alapítvány magánszemélyek, cégek adományaiból, felajánlásaiból, illetve pályázati úton elnyert összegekből biztosítja anyagi bázisát. További információ az alapítványról és tevékenységeikről a www.bohocdokik.hu weboldalon található.

A Magyar Telekom vezető infokommunikációs szolgáltatóként fontosnak tartja, hogy támogatásával segítse a hazai egészségügy fejlődését, szolgáltatásainak fejlesztését, ezen belül is a gyermekmentést. A „1788 – az emberi hívószám" szlogenről is ismert, 8 éve működő Telekom Adományvonal a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából is elérhető. A hívás és az sms-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfa-mentes (a Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével). A januárban és februárban beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványé lesz, amely ezt az összeget programja bővítésére, a kórházi vizitek számának növelésére fordítja majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hotel Soleil - Új fény a belvárosban!

A Burger-ház (Kelemen u. 7.) emeleti szintjének panzióvá alakítása beruházási projekt keretében megépítjük Szeged legújabb négycsillagos szállodáját. Tovább olvasom