Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Tollaslabda vagy badminton? Próbáld ki mindkettőt!

Ez a játék csak addig egyszerű, amíg mindkét játékosnak az a célja, hogy a labda a levegőben maradjon – mondta Pápai Miklós, a Squash Club Szabadidőközpont vezetője. (X)
1992 óta olimpiai sportág a tollaslabda, vagy angol nevén a badminton. Hazánkban, illetve Csongrád megyében is jól ismert, korábban Zsombón és Bordányban volt a központja, míg jelenleg Szegeden játszanak tehetségek. Mégis, amikor a tollaslabdát említjük, sokak számára a strandon játszott ütögetés ugrik be. Pedig ha valaki kipróbálja a badmintont, azaz a sportág versenyszerű változatát, megtapasztalhatja, hogy a világ egyik legdinamikusabb labdajátékáról van szó.

Tollasoznál? Jelentkezz!

Ha kedvet kapott a tollaslabdához, vagy szeretne jelentkezni a Squash Club Szabadidőközpont táboraiba, írjon a szeged@squashclub.hu e-mail címre, vagy hívja a 20/505-0109-es telefonszámot, ahol Englert István edző tájékoztatja az érdeklődőket.
– Ez a játék csak addig egyszerű, amíg mindkét játékosnak az a célja, hogy a labda a levegőben maradjon. Ha már pontokra megy a játék, és az a cél, hogy megnehezítsük a másik dolgát, egyből kiderül, mennyire fárasztó. A labda eddigi legnagyobb mért sebessége 424 kilométer/óra volt, azt hiszem ez is jelzi, hogy milyen dinamikus a sportág – mondta Pápai Miklós, a Squash Club Szabadidőközpont vezetője, akinek gyermekei is a tollaslabdát választották, Balázs és Bálint is több nemzetközi versenyen ért már el sikereket.

Szegeden, a Kenyérgyári úti Squash Club Szabadidőközpontban virágzik a sportág, amióta átadták az új részleget, és a négy modern tollaslabdapályát, egyre többen űzik ezt a játékot. A szegedi Tisza Tollas SE munkáját a négyszer is az év tollaslabdázójának választott Englert István irányítja november óta. A klub versenyzői mellett már közel ötven amatőr is rendszeresen jár edzésekre.

A Squash Club Szabadidőközpontban tökéletes körülmények között tollasozhatnak.
A Squash Club Szabadidőközpontban tökéletes körülmények között tollasozhatnak.

– Szeretnénk egyre több gyermeket bevezetni a sportágba, éppen ezért ahogyan fallabda- vagy vívótáborokat, úgy tollaslabdatáborokat is szervezünk a nyárra. De nem csak nekik, hanem a felnőtteknek is ajánlom ezt a játékot, mert a tollast soha nem késő elkezdeni, és igazi családi elfoglaltságnak számít – tette hozzá Pápai Miklós.

A tollaslabda

A tollaslabda ütővel játszott játék, melyet egymással szemben álló két játékos (egyéni), vagy két-két játékos (páros) játszik. Az ellenfelek egy téglalap alakú pálya két felén foglalják el helyüket, amelyeket háló választ egymástól. A játékban használt labda egy tollakkal ellátott, nyílszerű tárgy, amelynek különleges aerodinamikai tulajdonságai vannak. Különleges tollazása miatt más labdákhoz viszonyítva sokkal hamarabb veszít sebességéből. Mivel repülését erősen befolyásolja a szél, a versenyeket mindig teremben rendezik. Létezik hobbiváltozata is, amelyet szabadtéren is játszhatnak, kertekben, strandokon. A tollaslabda az 1992. évi nyári olimpiai játékok óta hivatalosan is olimpiai sportág, jelenleg öt versenyszámmal: férfi és női egyes, férfi és női páros, vegyes páros – írja a Wikipedia.

Így tollasoznak a profik.

Olvasóink írták

 • 3. beast 2013. június 01. 13:24
  „Kedves tol!
  Azért a 4. hely nem sikerült,de majdnem jól emlékezett...:)
  "- Bár a magyar bajnoki címeimre is büszke vagyok, nem ezt tartom a legnagyobb eredményemnek. A nyolcvanas évek végén ugyanis elindulhattam a moszkvai Európa-bajnokságon, ahol a selejtezőből indulva a legjobb 16 közé jutottam. A nyolcaddöntőben aztán meccslabdáról kaptam ki egy izlandi sráctól, nem sokon múlt a még nagyobb bravúr - emlékezett."”
 • 2. stevestone 2013. június 01. 10:35
  „Köszönjük, tudjuk, már írtunk Csabáról!
  http://www.delmagyar.hu/sport/kiss_csabanak_down-szindromas_kislanya_gretike_a_mindene/2316277/”
 • 1. tol 2013. május 31. 22:38
  „Szegeden 1972 óta van tollaslabda klubszinten, Varró András áldozatos és lelkesült eröfeszítése eredményeképpen. Az elsö komoly edzéSt Rázsó Pali bácsi tartotta egy szép vasárnap délelött. A zsombóiak boldogult emlékü Kiss Pista bátyám vezetésével az elsö edzéseiket 1974-75 táján Szegeden tartották, majd továbbra is teljes barátsággal tartottuk a kapcsolatot a zsombóiakkal. A magyar tollaslabdasport legn agyobb eddigi sikerét valóban a zsombói Kiss Csaba jegyzi a moszkvai európa bajnokságon elért negyedik helyével. Ezeket az adatokat a Délmagyar szerkesztöségének illene tudni! Bocs!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napján érdemes jegyet venni a Leányvásárra

Szeged napja alkalmából az első 294 vásárló féláron veheti meg páros belépőjét az idei Dóm téri… Tovább olvasom