Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Újra élesen látni

Világszerte több mint 10 millió ember éleslátását adták már vissza lézeres látásjavítás eljárásával.
1987-ben, Drezdában végezték el az első dioptriakorrekciós beavatkozásokat, azóta nemzetközileg elterjedt a gyors, fájdalommentes, biztonságos beavatkozás, melynek köszönhetően sokan tehetik le addig nélkülözhetetlennek hitt szemüvegüket, kontaktlencséjüket.

- Nagyon széles réteg veheti igénybe a lézeres látásjavítást, gyakorlatilag felső korhatár nélkül - mindössze bizonyos szembetegségek esetén, illetve 18 éves kor alatt nem ajánlott - tájékoztat Hidasi Vanda, a szegedi Klin Szemészeti Kft. szemorvos-igazgatója. Segít a műtét azoknak, akik csak szemüveg vagy kontaktlencse segítségével látnak élesen távolra, és szeretnének megszabadulni ezektől a segédeszközöktől; gyógyítható vele a szemtengely-ferdülés. Azoknak, akik a távoli éleslátáshoz szemüveget viselnek, de van olvasószemüvegük is ─ bizonyos dioptria-határokon belül ─ szintén megoldást jelenthet a beavatkozás. Ára pár év alatt megtérül, hiszen nem kell többé szemüvegre, kontaktlencsére, dioptriás napszemüvegre költeni.

Corneal Wavefront Analysator - szaruhártya egyénre szabott feltérképezése
Corneal Wavefront Analysator - szaruhártya egyénre szabott feltérképezése


- A szemünk alkalmazkodik, mint egy fényképezőgép zoom objektívje, a másodperc töredéke alatt fókuszál fiatal korban. Ez a képesség 40 éves korunk tájékára olyan mértékben leromlik, hogy zavarhatja a közeli látást, nem látjuk a könyv betűit, a varrnivalót. Egy speciális, Magyarországon egyedülálló lézeres optikai módszert alkalmazva 50 éves kor fölött némi kompromisszummal ugyan, de kiküszöbölhető ez a probléma is - mondja a szemorvos-igazgató.

KLIN Szemészeti Kft.
6720 Szeged,
Korányi fasor 10-11.
tel.: 62/545-092;
fax: 62/544-573
weblap: www.klinkft.hu

- A „PresbiMAX" számítógépes program segítségével a lézer olyan formát ad a szaruhártyának, amely közelre és távolra egyaránt jó látást biztosít, szemüveg nélkül - magyarázza Hidasi Vanda. A tökéletes távollátáshoz, például éjszakai vezetéshez azonban szemüvegre lehet szükség, csakúgy, mint a nagyon apró dolgokhoz, a manikűrhöz, az ötvös munkához. Az új látás megszokásához kell néhány hét - ha a páciens nem érzi megfelelőnek, a szaruhártya formája visszaállítható.

A szegedi KLIN Szemészeti Kft. 16 esztendeje alakult. Magánrendelője a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának épületében található, az egyetemmel együttműködésben. 2008-ban Németországban elnyerte az ipari és az orvosi formatervezés nagydíját az a német berendezés, amellyel dolgoznak - korszerűbbet nem találni Magyarországon. Operáló lézernyalábja mindössze fél milliméter átmérőjű, így egészen apró hibák korrekciójára is képes.

Schwind Amaris excimer lézer készülék
Schwind Amaris excimer lézer készülék


A rendelő előjegyzéssel dolgozik, 24 órás telefonos szolgálatot tart fenn (száma 62/545-092). - Amikor ide kerül a páciens, mintegy másfél órás átfogó vizsgálatot végzünk el, hogy kiderítsük: alkalmas-e a beavatkozásra. Elolvassa a tájékoztatót, célzottan felteheti kérdéseit. Tájékoztatjuk, teljesen megszüntethető-e a fénytörési hiba. Szinte tökéletes az eredmény a rövidlátóknál mínusz 12 dioptriáig, pluszosoknál 3-4-ig, a szemtengelyferdülésnél 4-6 dioptriáig. Ezeknél nagyobb értékeknél is jelentős, bár nem teljes javulást lehet elérni - tudatja Hidasi Vanda.

Dizájn és funkció díj
Dizájn és funkció díj


A páciens akár két nap után műthető - hamarabb azért nem, mert a vizsgálatkor kitágítják a pupillát, aminek vissza kell állnia megszokott méretére. A puha kontaktlencsét 10 nappal, a keményet egy hónappal a vizsgálat előtt le kell tenni, mert benyomatot okozhatnak a szaruhártyán - ha így operálják meg, majd az felveszi eredeti állapotát, nem lesz precíz a műtét. A vizsgálat eredménye 1-2 hónapig érvényes.

Crosslinking vagy riboflavin kezelés
Crosslinking vagy riboflavin kezelés


- Úgy kell érkezni, mintha kirándulni menne az ember, nem altatjuk a pácienst, nem kell éhgyomorra jönni. Cseppentéssel érzéstelenítjük a szemet, 15-20 perc múlva már lehet is távozni. A PRK-műtét (Photo Refactive Keratectomy) után két napig tör, szúr a szem, könnyezik, hiszen a szaruhártyának be kell hámosodnia. Utána mind jobb lesz a látás, az eredmény 7-10 nappal a műtétet követően érezhető - fogalmaz Hidasi Vanda. A legtöbb esetben tartós javulást hoz a beavatkozás: csupán az esetek 20 százalékában tapasztalható némi visszaromlás. Ilyenkor újabb korrekcióra lehet szükség. A cég jelenleg egy hosszútávú, követéses vizsgálatot végez: több mint 10 éve operált betegeit hívja vissza ellenőrzésre - a tapasztalatok szerint többségük ma is kiválóan tartja a látását.

Egynapos ellátást is nyújt a szakrendelő: magánrendelésen végezhető például szürkehályog- és egyéb szemműtét is. Rengeteg beteg érkezik hozzájuk főleg Romániából, de Szerbiából is. 2008 óta alkalmazzák az úgynevezett crosslinking, más néven riboflavin kezelést is, amely időben elvégezve hatásos gyógyír egy speciális szaruhártya-betegségre, a keratoconus gyógyítására. A szaruhártya kiboltosulásos betegségeit sokáig csak szaruhártya-átültetéssel lehetett kezelni - manapság már hatékony ez az UV-fénnyel történő, szaruhártya-erősítő megelőző kezelés.

(x)

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2011. november 03. 11:25
  „Sok sikert a román és szerb betegekhez. RÁÉRŐ! Ez az összeg 15éve a tizede volt,Szegeden.”
 • 2. ráérő 2011. november 01. 16:22
  „Az árat feltüntetve egy fővárosi cégtöl e-mailben kaptam ajánlatot.

  "A kezelés díja két szemre vonatkoztatva 594 000 Ft, ami körülbelül három multifokális szemüveg árának felel meg, tehát néhány év alatt meg is térül. .."”
 • 1. laina 2011. október 28. 09:25
  „Ez nagyon szép, és jó. De árat sehol sem lehet találni, de azt hiszem mindegy is, mert nem hiszem hogy az én pénztárcámhoz való. Igaz csak olvasó szemüveget használok, és jobb lenne szemüveg nélkül, de egyenlőre marad az üveg.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FONTANA Credit Takarékszövetkezet:
Sikeres múlt, biztos jelen

Az 50 éves múlttal rendelkező, 100 százalékban magyar tulajdonú FONTANA Credit Takarékszövetkezet a… Tovább olvasom