Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Úttörő módszerrel tanítják az angolt

Az Arany János Általános Iskola Playschool-tájékoztatóra és nyílt órára várja a leendő elsősök szüleit az Arany János Általános Iskolában.
A Playschool kommunikáció-központú nyelvtanítási program az Arany János Általános Iskolában. A játékos módszerek a kisgyermekek életkori sajátosságaihoz igazodnak. November 15-én 17 órakor igazgatói tájékoztatóra, 21-én 9 órára nyílt Playschool-órára várják a szülőket.
 

Közhellyé vált, hogy manapság nem lehet idegen nyelv nélkül boldogulni. Az idegen nyelv elsajátítását célszerű minél hamarabb elkezdeni, ezért a szülők többnyire olyan iskolát választanak gyermeküknek, amely színvonalas nyelvoktatást nyújt. Az óvodából éppen kikerült gyerekek azonban inkább játszanának tanulás helyett. Ezt ismerték fel az Arany János Iskola nevelői, akik a Pécsi Tudományegyetem Angol Tanszékével együttműködve kifejlesztették az országosan egyedülálló Playschool-módszert.
 
  • A képzés célja, hogy felkeltse a kisiskolások érdeklődését a nyelvtanulás iránt, és a nyolcadik évfolyam végére a tanulók magabiztosan használják az angol nyelvet – mondta Kissné Gera Ágnes igazgatónő. A módszer a tanulók életkori sajátosságaihoz igazodik. A kisiskoláskori játékos tanulást a későbbi évfolyamokon a tudatos nyelvtanulás váltja fel.  Az egyedi tanterv hatékonyságát mutatják a felvételi és versenyeredmények. Tanítványaink többnyire dobogós helyen végeznek a városi angolversenyeken, de az országos megmérettetésen is sikerrel szerepelnek.

A Playschool -osztályok elsőtől kezdve magas óraszámban, kis csoportban tanulják az angolt.  Az első két évben heti 4, a 3-8 évfolyamon heti 5 órájuk van. A felső tagozaton lektori órák is szélesítik a lehetőségeket.
 
  •  A nyelvtanítás stratégiája a kisgyermek természetes utánzóképességére épül, úgy, ahogyan az anyanyelvünket sajátítjuk el – magyarázta Pádár Tímea tanárnő. A gyerekek játékos formában – dalok, mondókák, versek, segítségével sajátítják el a szókincset. Az iskola első két évfolyamán a kisdiákok csak kommunikálnak, nem kell írniuk. A nevelők kizárólag pozitív visszajelzést alkalmaznak annak érdekében, hogy a gyerekek megszeressék a nyelvtanulást, örömmel járjanak órára, bátran merjenek megszólalni angolul.
Az életkor előrehaladtával változnak a módszerek, de mindvégig a beszéd és a beszédértés áll a középpontban. A szituációk köré szerveződő életszerű témák segítik őket abban, hogy minden helyzetben tudjanak helyesen, választékosan kommunikálni. Nincs bennük gátlás, ha nem anyanyelvükön kell megszólalni. A középiskolák visszajelzései alapján nyelvtudásuk eléri a középfokú nyelvvizsga szintjét.
 

A nyelvtanítás sikere érdekében Playschool tantermeket alakítottak ki. A jól felszerelt, igényesen berendezett, színes termek vonzó környezetet biztosítanak a nyelvtanuláshoz. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy megkönnyítse az óvoda-iskola közötti átmenet, ezért a leendő elsősöknek november 24-től péntekenként játékos nyelvi foglalkozást hirdetnek. A jelentkezési lapok elérhetők az iskola honlapján. Azok számára, akik többet szeretnének megtudni az iskoláról, nyelvi programjukról, a Szegedi Arany János Általános Iskolában (Kukovetz Nana utca 4-6.) az  igazgatónő  november 15-én, szerdán délután 5 órakor  tájékoztatót tart. Ugyanitt november 21-én 9 órakor kezdődő nyílt Playschool-órán pedig saját szemükkel győződhetnek meg az érdeklődők a módszer értékeiről.
(X)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekmelengető levesből sikeres vállalkozás

Lélekmelengető levesből sikeres vállalkozás
Már megmutatta zordabb arcát az ősz, és ezeken a hideg napokon egy jó forró leves nemcsak a… Tovább olvasom