Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi és Csongrád megyei programok

A Muzsikás együttes és Fülei Balázs koncertje

IH Rendezvényközpont, Szeged

Szeged, Felső Tisza-part 2.

Időpont:   –

Bartók, Kodály zongoradarabjai és a népzene Vendégek: a Muzsikás együttes ének-, és táncművész barátai

,,Allegro Barbaro"

upload/program/231/23043/lead_270w.jpg

Mit hallhatott Bartók gyűjtő körútjai során? Milyen dalok, motívumok, hangszerek hagyhattak nyomot a lelkében, fejében, és később, a műveiben, például a Román népi táncokban, vagy az Allegro Barbaroban? És mely dallamok hathattak Kodályra? Hogyan kapcsolódnak össze darabjai - a klasszikus zene ritka gyöngyszemei - a népzenével? Izgalmas és lendületes előadás adja meg mindezekre a választ a Muzsikás Együttes és Fülei Balázs koncertjén, ahol a hangszerek, az ének, a tánc mind-mind ezekhez a kérdésekhez visz közelebb. A Muzsikás együttes tavaszi országjáró körútjának hangversenyein felváltva, egymást kiegészítve, és egymás hatását felerősítve szólal meg a népzene, valamint Kodály és Bartók zongoradarabjai.

A Muzsikás együttes több éve játssza itthon és a világszerte a népzene és a klasszikus zene kapcsolatára épülő sorozatát, amit mindenhol óriási érdeklődés kísér. A sorozat egyik programja, az Allegro Barbaro címet viselő koncert az idei, magyarországi hangversenykörút idejére még tovább gazdagodott, azaz egészen egyedi és soha nem látott-hallott elemekkel bővült. A szerzői jogok lejárta után ugyanis újabb lehetőségek nyíltak: immár együtt és egyszerre szólalhatnak meg a színpadon Bartók darabjai és a népi hangszerek, vagy éppen Bartók zenéjére jelenik meg a tánc. A közönség számára pedig világossá válik Bartók Béla gondolata arról, miként is befolyásolja a zeneszerzőt a népzene: Ez a befolyás akkor valósul meg a leghatékonyabban, ha a népzenét nem holt gyűjteményekből ismeri meg, hanem abban az alakjában, ahogyan fékezetlen él a nép körében.

A Sipos Mihály, Éri Péter, Porteleki László, és Hamar Dániel alkotta Muzsikás együttes több mint négy évtizede állandó szereplője a hazai és a nemzetközi zenei életnek. Ennek az együttesnek sikerült az, ami korábban senki másnak: elsőként fogadtatták el a népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. A világ legrangosabb koncerttermeinek és fesztiváljainak gyakori vendégei, koncertjeiket, lemezeiket a legtekintélyesebb napilapok és a zenei szaksajtó egyaránt méltatja. Számos kitüntetés - így a Liszt Ferenc díj, a Kossuth díj, a Magyar Örökség díj, a Prima Primissima díj birtokosai - és az európai zenekarok között elsőként a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX-díjat is átvehették.

Átütő színpadi jelenség, aki képes megszólítani a közönséget, és a koncert utolsó pillanatáig fenntartani a figyelmet - írták a szaklapok Fülei Balázs legutóbbi, indiai turnéja után. Minderről már meggyőződhetett a közönség itthon és a nagyvilágban, hiszen a legjelentősebb koncerttermekben játszott a bécsi Konzerthaustól kezdve - az amszterdami Concertgebouw-on át - egészen a new-yorki Carnegie Hall-ig. A kritikusok szerint Bartók műveinek egyik leghitelesebb tolmácsolója, de széles érdeklődésének köszönhetően minden korszakból merít. A Junior Prima díjas zongoraművész 2015 óta a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője.

 

Jegyárak: elővételben: 1-15. sorig: 2.800 Ft,  16-26. sorig: 2.300 Ft,  a koncert napján 3300 Ft.

Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi Moziban és a www.ticketportal.hu oldalon.

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya,OTP, K&H, MKB SZÉP kártya, Ticket Culture&Sport utalvány, Ticket Compliments utalvány, Ticket Compliments Top Premium utalvány.

Ossza meg ismerőseivel!