Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szegedi és Csongrád megyei programok

A Somogyi Könyvtár aktuális programjai

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár

Szeged, Dóm tér 1-4.

Időpont:  2018. 05. 15. – 2018. 05. 19.

2018. május 15. (kedd), 17 óra - 1. emelet, folyóirat-olvasó

Ketten és külön - Szabó T. Anna és Dragomán György irodalmi estje 
,,Egy pár, huszonhat év. Együtt lassan huszonöt könyv, na és persze színdarabok meg sok-sok műfordítás" - olvasható Szabó T. Anna és Dragomán György Ketten és különc című irodalmi estjének ajánlójában. A program május 15-én, kedden 17 órakor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.
,,Két filmes cameoszerep. Utazások ketten és külön, fejben és a nagyvilágban. Két dudás, két gyerek, egy csárda. Vajon hogy férnek meg együtt, hogy osztják el, meg, be, ki, szét? Vannak-e trükkjeik? Tippjeik? Na és receptjeik? Szópárbaj, anekdoták, felolvasás!" 
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a http://www.sk-szeged.hu/903 email-címen, a 62/425-525-ös telefonszámon (a központ jelentkezése után a 2-es melléken), valamint a programhoz kapcsolódó online-kérdőív (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNmptzx5FOimWlUJRa-NpxSzCLM-p_DzkuB_0-N9wC-YAqiQ/viewform) kitöltésével lehet.

2018. május 16. (szerda), 17 óra - 1. emelet, folyóirat-olvasó 
Vida Gábor: Egy dadogás története - könyvbemutató a Somogyiban
Vida Gábor  Egy dadogás története című, Libri Irodalmi Díjra jelölt regényét mutatják be a szerző közreműködésével a Somogyi-könyvtárban. A program május 16-án, szerdán 17 órakor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában.
Vida Gábor Arany János-díjas, Artisjus Irodalmi Díjas és Déry-díjas író, a Látó című erdélyi irodalmi folyóirat szerkesztője Marosvásárhelyről. Nagy sikerű, Egy dadogás története című regénye 2017-ben jelent meg.
 ,,A szerénység, az alázat, a két lábbal a földön állás nem irodalmi kategória, de lehetne: ő ebben alkot nagyot. Most eddigi főművét tette le az asztalra, amit szeretettel ajánlhatunk nemcsak a bonyolult identitásmintázatokat hókuszpókusznak gondoló magabiztosoknak, de azoknak is, akik szeretnék árnyaltabban látni Erdély, illetve a romániai magyarok történelmét és jelenét." (Pogrányi Péter)
A szerző így ír a regény megszületéséről:
,,... egy Erdély-regényt akartam írni, de ahogy nekikezdtem, arra lettem figyelmes, hogy egyre betolakodik a történetbe a személyes történetem, a családom története, hogy mindenben ott van az apám, az anyám és én magam. Amikor ezt felismertem, váltottam és eldöntöttem, hogy rendben, akkor elmesélem, mi is történt velünk és majd meglátjuk, mit is csinálunk utána, hiszen úgyis csak arról lehet szó, ami el akarja mondatni magát."
,,Máig élnek azok a minták, amelyek szerint, ha valaki nem olyan, mint amilyennek mi akarjuk, akkor inkább ne is legyen. Inkább sirassam holtan, mint élve, mondják. Én ebben a könyvben mindenkit megírtam és magamhoz öleltem."

2018. május 19. (szombat), 11 óra - 3. emelet, Emlékkönyvtár
 
Könyv-örökbefogadás a Somogyiban
Szeged város 2018-ban megválasztott díszpolgára, Szabó Gábor fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Szegedi Tudományegyetem rektora fogadja jelképesen örökbe a Somogyi-könyvtár régi könyves gyűjteményének egyik kötetét a Dóm téri bibliotéka harmadik emeleti Emlékkönyvtárában. Az ünnepség május 19-én, szombaton 11 órakor kezdődik.
A rendezvényre minden érdeklődőt vár Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi-könyvtár.
A könyv-örökbefogadás szimbolikus aktus, mellyel az örökbefogadó a könyv szellemiségét a magáénak vallja, és egyfajta gondoskodást vállal az elfogadott kötetért. A könyv a bibliotékában marad, de a katalógusban is megjelenik az örökbefogadó neve. Az örökbefogadás intézményét 2003-ban vezették be. Az első örökbefogadó Gregor József volt, aki 2003-ban, díszpolgárrá választásakor, Liszt Ferenc ,,Revive Szégedin!" című zongora-átiratának eredeti kottakéziratát fogadta örökbe.

 

Ossza meg ismerőseivel!