Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Szegedi és Csongrád megyei programok

Frankofón Filmnapok

Belvárosi Mozi

Szeged, Szeged, Vaszy Viktor tér 3, 6724 Magyarország

Időpont:   –

A filmnapokat megnyitja: Jessica Favarel-Garrigues, Chargée de mission audiovisuelle - audiovizuális megbízott (Budapesti Francia Nagykövetség), dr. Csernus Sándor, Président de l'Alliance Française - Alliance Française Elnök: Dr. Botka László, Maire de la Ville de Szeged - Szeged M.J. Város Polgármestere Moderátor: Éric Blin tiszteletbeli francia konzul.

Az Életem Cukkiniként című filmet magyar hanggal, a többit eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

 

upload/program/230/22921/lead_270w.jpg


A Frankofón Filmnapokhoz kapcsolódó zenei program:
Március 25., 20:00: Grand Café: 2 HOMS - francia sanzon est


Március 23.,18:30: Zsigmond Vilmos terem - Háziúr kiadó (Adopte un veuf)
Francia vígjáték, 2016, 97 perc
Amikor az ember megözvegyül, nem könnyű elfogadni az egyedüllétet. Így van ezzel Hubert is, egészen addig, amíg a véletlen és egy félreértés folytán be nem robban az életébe Manuela, egy igazi energiabomba, aki először ,,csak" beköltözik hozzá, később pedig feltölti bérlőkkel a polgári lakást.

Március 23., 20:15: Csőke József terem - 150 milligramm (La fille de Brest)
Francia dráma, 2016, 128 perc
Egy bresti kórház tüdőgyógyászának egyre szilárdabb meggyőződése, hogy a különös módon megszaporodó halálestek hátterében egy 30 éve forgalmazott gyógyszer, a Mediator áll. Elhatározza, hogy utánajár a dolognak, de az igazságért keményen meg kell küzdenie. A film Ir?ne Frachon igaz története alapján készült.

Március 24., 18:15: Balázs Béla terem - Rég nem szerelem (L'économie du couple)
Francia-belga dráma, 2016,101 perc
15 év házasság után Boris és Marie válni készül. Ám Boris addig nem tud elköltözni a lakásból, ahol ikerlányaikkal élnek, amíg Marie nem vásárolja ki belőle. Mi történik, ha már nem lehet rendbe hozni, ami tönkrement? Joachim Lafosse rendező realista módon tárja fel a szereplők jelen idejű próbálkozásait az összetett és idegőrlő helyzet megoldására. A drámát a két főszereplő erőteljes alakítása teszi igazán emlékezetessé: a feleséget A némafilmesért Oscar-díjra jelölt Berenice Béjo alakítja, a férjet az elsősorban író-filmrendezőként ismert Cédric Kahn.

Március 24., 20:15: Csőke József terem - Nocturama - Eközben Párizsban (Nocturama)
Francia-német-belga thriller, 2016, 130 perc
Párizs, reggel. Néhány fiatal - fekete, fehér, arab, gazdag, szegény - nekivág a metró alagútjainak és a főváros utcáinak, mintha előre megszabott koreográfiára mozognának: minden lépésük vezet valahova, minden mozdulatuk pontos.

Március 25. és 26. 15:00: Csőke József terem - Életem Cukkiniként (Ma vie de Courgette)
Svájci animációs film, 2016, 70 perc
Cukkini nem más, mint egy átlagos kilencéves kisfiú, egy kissé különös becenévvel. Élete akkor vesz váratlan fordulatot, amikor édesanyja hirtelen meghal, ő pedig gyermekotthonba kerül. Egyetlen támasza új barátja, a rendőrtiszt Raymond, aki elkíséri új ,,otthonába".

Március 25., 18:00: Csőke József terem - Ártatlanok (Les innocentes) Agnus Dei
Francia-lengyel film, 2016, 115 perc
Fiatal vöröskeresztes orvosnő érkezik Lengyelországba 1945-ben, hogy a koncentrációs táborok túlélőit gyógyítsa. A közeli kolostor rendfőnöknője felkeresi, hogy segítséget kérjen tőle. A doktornő elmegy a zárdába, ahol a fiatal apácák közül többen gyermeket várnak. Terhességük és hitük összeegyeztethetetlen, és a fiatal nő segítsége az egyetlen reményük.

Március 25., 18:15: Balázs Béla terem - Másodállás (Un petit boulot)
Francia vígjáték, 2015, 97 perc
Jacques egy kisvárosban él, amelyet erősen megviselt a gazdasági válság. A gyár bezárása után Jacques is egyre lejjebb csúszik: nincs állása, a barátnője elhagyta, az adósságai növekednek. Nem csoda hát, ha némi rábeszélésre piszkos munkát is hajlandó elvállalni.

Március 26., 18:15: Balázs Béla terem - Feddhetetlen (Irréprochable)
Francia thriller, 2016, 103 perc
Constance-nak egy éve nincs munkája. Amikor meghallja, hogy ugyanannál az ingatlan-ügynökségnél, ahol annak idején kezdett, megürült egy állás, azonnal hazautazik, de a volt főnöke inkább egy fiatalabb jelentkezőt vesz fel. Constance viszont kész bármire, hogy visszaszerezze a ,,helyét".

Március 26., 20:15: Csőke József terem - Elveszve Párizsban (Paris pieds nus)
Francia-belga vígjáték, 2016, 83 perc
Fiona, egy kanadai könyvtáros kisasszony levelet kap párizsi nénikéjétől, hogy ha nem segít, félő, hogy otthonba viszik. Fiona a francia fővárosba utazik hát, ahol egyhamar elveszíti a holmiját, ráadásul a nénikéjét sem találja sehol. És a katasztrófák sora ezzel még nem ért véget, mert a lányt üldözni kezdi a szerelmével egy levakarhatatlan hajléktalan.

Március 27., 18:15: Balázs Béla terem - Szívvel-lélekkel (Réparer les vivants)
Francia dráma, 2016, 103 perc
Három fiatal srác meglovagolja a tenger hajnali hullámait. Néhány órával később, a hazaúton a fiúk autóbalesetet szenvednek. Az egyikük, Simon állapota súlyos, csak gépek tartják életben. Mindeközben Párizsban egy asszony várja, vajon kap-e még egy esélyt az élettől - egy új szívet.

Március 27., 20:15: Csőke József terem - Francia és magyar rövidfilm-válogatás
Az identitás nyomában
Szép alak / Beautiful figure, magyar kisjátékfilm, 17 perc, 2016. Rendezte: Kis Hajni
Mauvais Genre, francia dokumentumfilm, 19 perc, 2012. Rendezte: Guy Gabon
Edmond était un âne, francia animációs film, 15 perc, 2012. Rendezte: Franck Dion
Ollie Boy, francia kisjátékfilm, 20 perc, 2015. Rendezte: Paul Garcia, Dimitri Pougnet
Kamaszkor vége / End of Puberty, magyar kisjátékfilm, 12 perc, 2015. Rendezte: Szilágyi Fanni

Címkék:

kultúra, film

Ossza meg ismerőseivel!