Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Szegedi és Csongrád megyei programok

Innováció: közhely, vagy a jövő záloga?

IH Rendezvényközpont, Szeged

Szeged, Felső Tisza-part 2.

Időpont:   –

Prof. dr. Szabó Gábor előadás

upload/program/247/24697/lead_270w.jpg


Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció. Mi a szerepe az innovációnak egy-egy közösség, térség fejlődésében, hogyan járul hozzá a gazdaság és a mindennapok gyarapodásához.
Akinek már egyszer is volt lehetősége Rektor úr előadásán részt vennie, az tudja: sajátságos, csak rá jellemző humorral fűszerezett előadása, szakmai alázata, szókimondása ritka élménnyé varázsolja ezt az estét is! Tartsanak velünk - kivételes élmény lesz!


Prof. dr. Szabó Gábor 1954-ben született, fizikusdiplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerezte. 2010-ben választották a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává. Az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék kutatójaként a lézer a fő érdeklődési területe. A szegedi úgynevezett ,,szuperlézeres" kutatóközpont, az ELI létrehozásának elsőszámú szorgalmazója és támogatója.
Nevéhez 11 magyar, 5 egyesült államokbeli és 3 német szabadalom kötődik. A szegedi egyetem kutatójaként és népszerű oktatójaként 8-10 évente újabb és újabb területen próbálta ki magát. Így például németországi és amerikai egyetemek vendégprofesszora volt.
Számos közéleti és szakmai megbízatása közül szakmai törekvéseit leginkább az jelzi, hogy kutatás-fejlesztési helyettes államtitkári feladatot vállalt 2000-2002 között, 2007 óta a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, az SZTE számos kutatási és ipari projektjében vett és vesz részt. Először 2010-ben, majd 2014-ben ismét a Szegedi Tudományegyetem rektorává választották. Díjai közül kiemelkedik az MTA Akadémiai Díj (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, valamint a Pro Urbe Díj Szeged (2009). 2018 májusában ez a lista gyarapodik a Szeged város Díszpolgára kitüntetéssel.


Rektorként legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a szegedi universitas a hazai felsőoktatás egyik zászlóshajójaként a nemzetközi térben is erősítse kutatóegyetemi pozícióját.

Jegyár: kedvezményes: 1400 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú: 1900 Ft.
Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban és a www.ticketportal.hu weboldalon.

Ossza meg ismerőseivel!