Regényújság

2019.03.20. 07:00

Tíz író tíz titka

Agatha Christie a konyhában írt, Kafka egyetlen regényét sem fejezte be, Hemingway állva gépelt, Balzacnak ötven csésze fekete volt az adagja. Meglepő tények kedvenc íróinkról.

Regényújság

Agatha Christie szobra Londonban.

1. Agatha Christie nem létező íróasztala

A krimi koronázatlan királynőjének nem volt íróasztala. Állítólag leghíresebb műveit otthona konyhájában vagy épp hálószobájában írta, illetve különböző hotelszobákban.

2. John Steinbeck ceruzái

Az Egerek és emberek Pulitzer- és irodalmi Nobel-díjas írója alighanem grafomán lehetett: írógép helyett a kézírást részesítette előnyben. Az asztalán mindig volt 12 darab tökéletesen kihegyezett ceruza - enélkül hozzá sem fogott az íráshoz.

 

Dickens íróasztalán egyébként mindig katonás rend uralkodott.

3. Charles Dickens és a csend

A Twist Olivér illetve a Karácsonyi ének szerzője a szobában fel s alá járkálva találta ki történeteit. Egyébként ugyanez volt a módszere a két nagy gondolkodónak, Kantnak és Nietzschének is. Dickens íróasztalán egyébként mindig katonás rend uralkodott, szobájában pedig munka közben síri csendnek kellett lennie.

4. Virginia Woolf káosza

A brit regényírónő - ha lehet mondani - Dickens tökéletes ellentéte volt: az ő dolgozószobájában ugyanis a káosz uralkodott. Egy csomó szemétnek tűnő apróságot felhalmozott, a régi tollhegyektől a használt gyufákon és a rozsdás gémkapcsokon át a gyűrött borítékokig.

 

Dan Brown kora hajnalban, négy körül áll neki írni.

5. Dan Brown homokórája

A Da Vinci-kód és folytatásai szerzője nem csak az írás, de a testedzés megszállottja is: úgy hírlik, kora hajnalban, négy körül áll neki írni, és egy homokórát tart maga mellett időmérőként. Ha a homokszemek leperegtek, nyom néhány fekvőtámaszt, majd újra nekilát írni.

6. Franz Kafka edzése

Kafka is oda volt a testmozgásért: írás előtt és után is tornázott egy kicsit - méghozzá teljesen pucéran.

7. Max Brod Kafka-regényei

Noha a XX. század első felének egyik legkiemelkedőbb írójaként tartjuk számon, Kafka egyetlen regényt sem fejezett be. Sőt, arra kérte barátját, Max Brodot, hogy halála után semmisítse meg az írásokat. a barát azonban az irodalmi értékeket úgy tűnik, többre értékelte, mint néhai barátja kívánságát, és inkább regényformába rendezte az Amerikát, A pert és A kastélyt.

 

Hemingway írógépealig fért el az íróasztalán.

8. Ernest Hemingway könyvhalmaza

Hemingway írógépe - a legenda szerint - alig fért el az íróasztalán, úgy tele volt pakolva könyvekkel. Ráadásul leülni sem nagyon tudott, így általában állva gépelt.

 

F. Scott Fitzgerald karrierje csúcsán egyetlen novellájáért 4 ezer dollárt kért.

9. F. Scott Fitzgerald

A nagy Gatsby szerzője igen jó pénzt kapott írásaiért. Karrierje csúcsán egyetlen novellájáért 4 ezer dollárt kért az olyan lapoktól, mint a The Saturday Evening Post vagy a Scribner’s. Ez mai értéken 55 ezer dollárt (15 millió forintot) jelent.

10. Honoré de Balzac

A francia író állítólag komoly kávéfogyasztó volt: napi ötven csésze fekete volt az adagja. Rendszerint éjjel írt, de volt olyan is, hogy egyhuzamban 15-20 órát, vagy többet is alkotott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!