Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

Meglátni és megszeretni

Meglátni és megszeretni
Csodás utazásra hív minket meseországba Erwin Moser. A hazánkban is ismert gyermekkönyvszerző fantasztikus képi világa áll a Projektraum Burgenland kiállításának fókuszában.
Erwin Moser egyik rajza és a művész özvegye, Ruth Moser.

Harminc év alatt több mint száz könyv

A díjtalanul látogatható tárlaton gyermekkönyv-illusztrációk láthatók és a művész néhány tájképe.
– Erwin Moser meseíró, illusztrátor több mint hatvan éve született Bécsben és a burgenlandi Golsban, Gáloson nőtt fel. Nagyapai ágon részben magyar gyökerekkel is rendelkezik.

Mindig örült, ha magyarul is megjelent egy-egy műve, egy magyar kiadás a tárlaton is látható.

Szerzőként és illusztrátorként harminc éven át több mint száz könyvet jelentetett meg, melyeket számos nyelvre lefordítottak – mondta elöljáróban dr. Gátas József, a Kultur-Betriebe Burgenland munkatársa.
 
 

Tisztelet a művésznek

Japánban 1987-ben elnyerte a legjobb gyerekkönyvnek járó díjat Erwin Moser. Munkásságát számos alkalommal díjakkal is elismerték, több gyermek- és ifjúsági irodalmi díjjal, Bécs város és Burgenland tartomány kitüntetéseivel. Fantáziadús meséit és illusztrációit mély humánum szövi át. Könyveinek irodalmi hatása jelentős. Művei régóta a német nyelvű gyermek- és ifjúsági irodalmi kánon részét képezik.
A képek technikája
Erwin Moser élete végéig alkotott, a nagy részletességgel készült fekete-fehér tusrajzokat vízfestékkel színezte. Ez egy nagyon aprólékos és lassú munkafolyamat.


A kiállításon Moser részletgazdag könyvillusztrációi mellett néhány kevésbé ismert tájképével is találkozhatunk. A tárlat egyúttal tiszteletadás is a 2017-ben elhunyt művész emléke előtt, akinek nem csupán a legifjabb korosztály körében vannak rajongói. Sokan szeretik kedves rajzait, amelyeken macskák, rágcsálók, egerek is szerepelnek.
 
Moser fantáziadús képi világát kicsik és nagyobbak is értik, érzik, szeretik.

Hol és meddig látható?

A kismartoni tárlat belépődíj nélkül látogatható az Esterházyplatz 5. szám alatt, hétfő kivételével, november 11-ig. Gyerekcsoportoknak, iskolásoknak, óvodásoknak az ingyenes tárlaton arra is lehetőségük van, hogy színezzenek, rajzoljanak a kiállítótérben, ehhez a szervezők eszközöket biztosítanak.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinőtte az irodalom Murakami Haruki otthonát

Kinőtte az irodalom Murakami Haruki otthonát
Egykori alma materének, a tokiói Vaszeda Egyetemnek adományozza regényei kéziratát és óriási… Tovább olvasom