kistelek

2021.05.30. 07:00

Virtuális látogatás a műhelyekben

Kisteleken a Kárpátia Kincsesház Nonprofit Kft. üzemelteti az Ifjúsági Házat, a Klebelsberg Művelődési Központot és a Vicsay Lajos Helytörténeti Gyűjteményt – tárgyait 2018-tól digitalizálták –, utóbbira a közelmúltban rendezett Közösségek hete irányította rá a figyelmet, például a múzeumi kvízzel.

I. P.

Az online térben tartott Közösségek hete programsorozatba múzeumi kvízzel is csatlakoz­tunk, amelyben például a Vi­­csay Lajos Helytörténeti Gyűjtemény tárgyai szerepeltek – mondta Nagy Netta, a kisteleki Kárpátia Kincsesház Nonprofit Kft. munkatársa. Sikeres volt, ami kiderül a több mint 700-as kattintásszámból. A ki­­állítási tárgyakat egy közművelődéshez, számítógépes oktatáshoz kapcsolódó, a teljes életen át való tanulást, és az azzal kap­csolatos ismeretterjesztést nép­szerűsítő projekt keretében vé­­gezték el, a munka 2018-ban kezdődött, és már befejeződött.

A legalább 20 éve működő, a XIX. század közepétől a XX. század második feléig terjedő időszakból népi kincseket rejtő Vicsay-gyűjtemény a helyszínen a Rákóczi utca 18. szám alatt tekinthető meg, az eredeti szerszámokkal berendezett ci­pész-, takács- és kovácsműhellyel. Az épület utánozhatatlan hangulatot árasztó udvarán kö­­zel 150 éves tölgyfa áll, aminek korábban május végén, a gyermeknaphoz közel tartották az ünnepét. A múzeum jelenleg kizárólag védettségi kártyával látogatható, a virtuális tér azon helybelieknek jelenthet – reméljük, csak ideiglenesen – megoldást, akik még nem vették fel legalább az első oltást, és még nincs ilyen igazolásuk, vagy kényelmesebbek, és otthon szeretnének „múzeumba menni”.

– Azok számára a legnagyobb segítség, akik más településen élnek, de kíváncsiak Kistelek múltjára, egykori életére – em­­lítette meg a szakember. A ki­­alakított platform a kistelek.hu oldalról érhető el.

– A tárgyak a virtuális térben különböző kategóriákba sorolva és rendezve – például: paraszti élethez kötődők – láthatók, fedezhetők fel a minden részletre kiterjedő szöveges ma­­gyarázattal, de a kisteleki helytörténettel is megismerkedhetnek a komputeres látogatók – közölte Nagy Netta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!