Spórolás

2013.01.21. 20:17

Spóroljunk a mosogatással: versenyben a gépekkel

Időt és energiát spórolhat meg a mosogatógéppel, de a családi kasszát megterheli. Kézi mosogatással több mosószert fogyaszt, és az eredmény sem lesz kielégítő. Vagy mégis? Döntse el Ön, mi győzi meg inkább.

Kis Réka

Spórolás
Nem ért egyet?
Írja meg kommentben a cikk alján!

Spórolási ötlete van?
Küldje be a cikk alján talált űrlapon!
Én imádok mosogatni. Ezt minden vicc nélkül mondom. Annó, amikor gyerekként ki akartam venni a részem a házimunkából, ránézésre tudtam, nem a porszívóval leszünk cimborák. Így is lett. Szerencsére jó testvérekhez méltón a húgom mosogatni utál, szóval tökéletesen fel tudtuk osztani a műveletet.

Ha főzök, egyenesen ragaszkodom ahhoz, hogy én mosogassak. A nagy munka után nem pluszmunkaként élem meg, hanem lazításként. Meg eleve, a Bábel-tornyom párját ritkítja. Felépíteni és lebontani is csak én tudom, bár anyának is nagy érzéke van ahhoz, melyik edényt kell megmozdítani ahhoz, hogy garantáltan leboruljon az egész.


Szóval a mosogatás akár élvezetes is lehet, ha ilyen apró örömöket veszünk észre benne, mint hogy mekkora tornyot tudunk építeni. Persze a reklámok is sulykolják, hogy nekünk pedig mosogatógép kell, mert úristen, milyen az, ha kézzel kellene ezeket elmosni?!

Számosítani nem tudom, de az ismerősi körömet tekintve fele-fele arányban vannak azok, akik folyóvízben mosogatnak, és azok, akik nem. Ha csak 3 percig folyatjuk a meleg vizet, akkor 3,5 MJ energiát használunk el. Hozzá kell tenni, hogy idő az is, amíg bemelegszik a víz - hacsak nincs vízmelegítőnk, egykaros keverőcsapunk vagy villanybojlerünk, mert akkor egyből meleg vizet kapunk.

Tippjeink

- Mosogasson bedugott mosogatóban, és ne folyóvízben

- Az edényeket áztassuk be, ne várjuk meg, hogy rászáradjon az ételmaradék

- A nagyon makacsul leragadt foltokat szórjuk meg sóval és nedvesítsük meg, majd hagyjuk állni.

- Az öblítés miatt használjunk vízdúsító adaptert, így a buborékosabb víz miatt nem kell annyit használni

- Ha a család létszáma indokolja, használjon mosogatógépet, az ár hosszú távon visszajön, időt és energiát spórol vele

Ha már muszáj mosogatnunk, és általában célszerű, hacsak nem papírtányérokról étkezünk, sok liter vizet megspórolunk azzal, ha folyóvizet csak az öblítéshez használunk. Persze saját magunknak könnyítjük meg a munkát, ha egyből étkezés után elmosogatunk, ha mégsem megy, akkor legalább áztassuk be a mosatlanokat, hogy könnyen eltávolíthassuk a szennyeződéseket. Bár, ha a tévében reklámozott csodaszerek működnének, a félig leragadt sült csirke eltávolítása egy laza mozdulat lenne.

A fürdőszobánál már ajánlottuk, de itt is sokat segít a vízdúsító adapter, amellyel buborékosabb lesz a víz, így kevesebb is kell belőle. Az egykaros keverőcsappal olyan hőmérsékletet tudunk egyből varázsolni, amivel nyugodtan ázhatnak a mosatlanok, és a kosz könnyedén letörölhető. Persze nagycsaládi ebéd után ajánlatos legalább egyszer vizet cserélni, de még így is jobban járunk anyagilag, ha nem folyatjuk a vizet 20 percig.

Ha eleve kizárt, hogy hozzányúljunk a koszos edényekhez, akkor vehetünk mosogatógépet, bár annak sem egyszerű a dolga egy rendesen zsíros tállal vagy a sültek leégett maradékával.


Szóval, a mosogatógép. Csak akkor vegyen mosogatógépet, ha azt a család létszáma indokolja! Legfontosabb szempont a legjobb energiaosztályzattal rendelkező gép kiválasztása, illetve arra is figyeljünk, hogy a termék víz- és energiatakarékos félprogrammal is rendelkezzen.

A Bonni Egyetem 7 európai ország 113 lakosának kézi mosogatási szokását hasonlították össze a leghatékonyabb (A/A/A címkés) mosogatógépek teljesítményével. A vizsgálat eredménye megdöbbentő volt – számomra mindenképpen: a mosogatógép feleannyi energiát, hatod annyi vizet és kevesebb mosogatószert használt, bármennyire is spórolós és mosogatásban járatos háziasszonyok versengtek vele. A gép telepakolva 88 liter vizet spórolt, ami évi 32000 liter megtakarítást jelent, napi egyszeri mosogatással számolva.

Ha ezen még túl is tettük magunkat, a legmegdöbbentőbb – ugyancsak számomra- , hogy tisztaságban, és a ráfordított időben is a gépek nyertek: ki- és bepakolása 15 perc, míg a kézi mosogatás átlag 79 percig tartott. A mosogatógép tehát évi akár 400 órás időmegtakarítást is jelenthet - a tanulmány szerint. Bár azt hiszem, én egy násznép után mosogatnék 79 percig, kellő rutinnal – amely nemcsak a gyorsaságot, hanem a tisztaságot is jelenti – 20-25 perc alatt bőven el lehet pakolni egy 6-8-10 fős család után. A mosogatógép normális használata esetében viszont nem ajánlatos az edények előzetes elöblítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!