Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

100 éves a vásárhelyi futball

Hódmezővásárhely - Szombaton és vasárnap centenáriumi rendezvénnyel, a korszerűsödött városi stadion hivatalos átadásával, koncertekkel, emléktábla-avatással, felnőtt és utánpótlás mérkőzésekkel ünneplik a 100 éves vásárhelyi labdarúgást.
A vásárhelyi labdarúgás 100 éves. A mostani gárda, a HFC az NB III Alföld-csoportjában szerepel, és a 2011/12-es bajnokságot a 11. helyen zárta. Ez a jelen, valamint a szép jövőt ígérő 400 fős utánpótlásbázis.

Az ős, az előd, a Munkás, vagyis a Hódmezővásárhelyi Munkás Testedző Egyesület (HMTE) futballszakosztálya 1912-ben alakult. Első mérkőzését a Szegedi MTE ellen játszotta. Az I. világháború a sportra is rányomta bélyegét, a városban Beretzk Pál, Bangha Sámuel és Varga József 1920-ban életre hívta az 1888-ban alakult Hódmezővásárhelyi Torna és Vívó Egylet labdarúgó-szakosztályát. Párhuzamosan a Munkás is létezett: például 1948-ban a helyi NB III-as rangadót 2–1-re a Munkás nyerte a Vívó ellen. A következő évben, 1949-ben a HTVE és a HMTE egyesült, az új név: Hódmezővásárhelyi Szakszervezeti Munkás Testedző Egyesület. Az 50-es években több kisebb helyi klub is alakult, de néhány év múlva megszűntek vagy fuzionáltak.

Régi szép idők. Egy HMSE–Siófok találkozó a 70-es évekből, több ezer ember előtt. Fotó: Gyenes Kálmán
Régi szép idők. Egy HMSE–Siófok találkozó a 70-es évekből, több ezer ember előtt.
Fotó: Gyenes Kálmán

1923. május 20-án adták át az Erzsébet-kertben a Munkás új pályáját és 1927-re elkészült a 800 férőhelyes fedett tribün is. Az ünnepség, a rendezvény helyszíne, a városi stadion 1958-ban készült el, amely azóta többször megújult, a közelmúltban többek között egy kicsi és egy nagy műfüves pályával, világítással, korszerű eredményjelzővel, a két füves küzdőtér pedig elektromos öntözőrendszerrel gazdagodott.

Részletes program

A centenáriumi ünnepség részletes programja, szombat, 15: SZVSE–HFC (első elődöntő), 17: Gyálarét–HFC II. (második elődöntő), 19: Rockefeller-koncert; vasárnap, 9: utánpótlás-mérkőzések, 14: HFC edzők–HFC szülők meccs (kis műfüves pálya), 13.30:
felnőttmérkőzés, helyosztó a 3. helyért, 15.15: Orosháza, SZEOL AK, HMSE – háromcsapatos öregfiúktorna, 17: emléktábla- avatás, 17.15: felnőtt döntő,
 19: DJ Roberto műsora. 

Az együttes közben átalakult, a Hódgép és a Metripond fúziójából 1974-ben megszületett a HMSE, majd 10 év múlva, mivel a Hódgép beszüntette a támogatást, újra Metripond SE lett a név. 1991-ben, a Metripond megszűnése után megalakult a HLC, amely 5 évig funkcionált. A város reprezentáns egyesülete többször szerepelt az NB II-ben, ahol érmes helyezéseket is elért. A klubszín korábban kék-piros volt, 1996-tól kék-sárga, ez az újjáalakult Hódmezővásárhelyi VFC, vagyis a „Vívó" és az Astra csapatainak egyesülésével magyarázható. És 1998- ban lép az Astra helyére a jelenlegi formáció, a Hódmezővásárhelyi Futball Club, vagyis a HFC. Visszaérkeztünk a jelenbe, a centenáriumhoz.

– Minden klub illetve sportág életében egyszer van 100 éves jubileum – mondta Kandó Róbert, a HFC szakmai igazgatója –, amit igyekszünk méltón megünnepelni. Minden korosztályos csapatunk, az óvodástól a felnőttig pályára lép, de játszanak az öregfiúk is, illetve az edzők a szülőkkel. Azt szeretnénk, ha ez egy igazi családi hétvége lenne, ahol mindenki felszabadultan szórakozhat, jól érezheti magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei foci: Szélpál Tamást szerződtette a Volán

Tovább készülnek a szezonra a megyei labdarúgócsapatok. Tovább olvasom