Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

105. maratonjára készül Molnár Mihály

Hetente 100-120 kilométert edz a szegedi hosszútávfutó, Molnár Mihály azért, hogy korosztálya legjobbja legyen az országban. A 69 éves sportoló jelenleg a március végi budapesti fedett pályás világbajnokságra készül, és még idén lefutja 105. maratonját.
– Nem kizárt, hogy futva jön, ilyenkor szokott edzeni – mondta Kremser Péter, az SZVSE ügyvezetője, amikor közösen vártuk Molnár Mihályt a Vasutas-pályán. A 69 éves sportoló végül kerékpárral érkezett, de csak azért, mert aznap későbbre hagyta a futást.

– Általában valóban ilyenkor, délelőtt kezdem az edzést szabadtéren, hiszen ekkor rendezik a versenyeket is. Így lehet a legjobban felkészülni a külső körülményekre – árulta el.

Molnár Mihály birkózóként kezdett sportolni az SZVSE- ben, majd 38 évesen váltott a hosszútávfutásra. Azóta e körül forog az élete.

Molnár Mihály március végén a budapesti fedett pályás szenior vb-n indul. Fotó: Frank Yvette
Molnár Mihály március végén a budapesti fedett pályás szenior vb-n indul. Fotó: Frank Yvette

– 38 évesen elég jó eredménnyel fejeztem be egy 28 kilométeres versenyt. Akkor azt gondoltam, ha ez sikerült, a maratonnal sem lesz gond. Később ráébredtem, hogy az 30 kilométernél kezdődik: addig csak fut az ember, utána versenyez is – mondta a 42 kilométerből és 195 méterből álló távról. Ezután jelentkezett Antal Andornál, az ismert atlétaedzőnél, aki készített neki egy tervezetet.

Segítő szponzorok

Molnár Mihálynak több szponzora is van: ha nemzetközi versenyre kell eljutni, van, aki segít neki. Egyik támogatója, Hartyáni Zoltán versenyzőtársa is egyben, ő rövid távokon indul a vb-n.

– A legutóbbi világbajnokság az Egyesült Államokban volt. Oda 500 ezer forintból tudtam volna eljutni, ám ez sem érdekelte a szponzoraimat, biztattak, hogy vágjak bele. Végül egyedül nem mertem elindulni, de Monacóban azért nyertem egy versenyt – árulta el Molnár Mihály.

– Ekkor volt november, az edzésterv január elsejével indult. Az első hónapban 400 kilométer volt a penzum. Andor sokat segített, motivált, nem is akárhogyan. Készített egy cikket, aminek az volt a címe: „Mihály, nem hiszem, hogy le tudod futni!". Több se kellett, innentől kezdve csak ez érdekelt.

Első nemzetközi versenyét 40 esztendősen teljesítette Angliában, majd sorban következtek a szenior-Eb-k és -vb-k. A legjobb eredményét néhány éve Nyíregyházán érte el, amikor 8. lett a 65 és 70 évesek közötti korosztályban. 68 induló volt.

– Most a főversenyem a március végi, budapesti fedett pályás szenior-világbajnokság, ahol félmaratonon indulok. Azért ezen a távon, mert hosszabb nincs. Nagy szívfájdalmam, hogy nem egy héttel később rendezik: mivel nálunk a betöltött évek számítanak, most még a 65–70-es korosztályban kell indulnom, hiszen csak április 3-án lesz a 70. születésnapom. Bár nagyon nem bánkódom, lesz még idén maratoni világbajnokság is, akkor pedig már a 70 felettiek között versenyezhetek, sokkal jobb esélyekkel – árulta el.

Ráhangolódásként a múlt hétvégén megnyert már egy versenyt, méghozzá a 25 kilométeres Pécs–Harkányt, a hétvégén pedig elindul a szenior országos bajnokságon 3000 méteren. A budapesti vb után is sorban következnek majd a megmérettetések, a szegedi sportoló átlagosan húsz versenyen indul egy évben. Ebből akár öt is lehet maratoni, amelyből 104-et futott eddig. A 105. vagy a világbajnokság lesz, vagy a szokásos keszthelyi futás – ez még előbbi időpontjától függ.

Molnár Mihály százszor futotta le a maratoni távot. Fotó: DM/DV
Molnár Mihály százszor futotta le a maratoni távot. Fotó: DM/DV

– Hogy lehet ezt bírni 69 évesen? – kérdeztük a sportolót.

– Szerencsére komoly bajom még nem volt, egyszer műtöttek gerincsérvvel, amit cukrászként szedtem össze. 60 éves voltam, akkoriban két műszakban dolgoztam, közötte meg a ligetben edzettem. Azóta minden évben kivizsgáltatom magam, és mivel minden orvosom sportoló, vagy az volt, ők elmondják, mit kell változtatnom, ha valami nincs rendben. Mondjuk, amikor a térdemben találtak egy kis porckopást, a doki azt kérte, hogy csökkentsem le a heti 100-120 kilométeres edzésadagomat 50- re. „Azzal nem is érdemes versenyre menni" – mondtam neki, és maradtam az eredeti mennyiségnél. Nem tehetek róla, versenyzőtípus vagyok, másként pedig nem lehet az élvonalban maradni – tette hozzá Molnár Mihály, aki a futás mellett szobabiciklizéssel és sífutógéppel is készül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

173 Jonas Larholm-gól

Jonas Larholm (31), a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának svéd légiósa 133 találattal az NB I alapszakaszának gólkirálya lett – az idei szezonban eddig 173 gólt dobott. Tovább olvasom