Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

1971-ben a szegedi Postás férfi és női csapata is megnyerte az NB II-t

Szeged - Sorozatunkban egykori kiváló sportolókkal, csapatokkal, eseményekkel foglalkozunk. Ezúttal 1971 novemberére emlékezünk, amikor a női vívás történetében először jutott fel a csapatbajnokság első osztályába szegedi együttes, a Postás SK.
Fontos és eredményes év volt a szegedi vívás életében 1971. A Postás férfi kard- és női tőrcsapata is megnyerte ugyanis az NB II-t, így feljutott az első osztályba – a nők történetesen első alkalommal.

A női alakulat – Huszta Ágnes, Gáll Ágnes, Tóth Anikó, Czabai Ildikó, Jamniczky Éva és Debreczeni Emília – az egynapos novemberi budapesti tornán a selejtezőkben legyőzte a Pápát (9:4), az Ózdot (9:6), így bekerült a hármas döntőbe. Itt egy rendkívül izgalmas találkozón a találatarány döntött a Székesfehérvár ellen (8:8, 48:46), majd jöhetett a mindenről határozó csata – ismét az Ózd ellen. Az eredményt másolta a Postás SK, amelynek második 9:6-os sikere egyúttal feljutást ért az NB I-be. Ez pedig azt jelentette, hogy a Postás SK volt Szeged első női vívóegyüttese a legmagasabb osztályban.

– Rendkívül fiatalok voltunk, a legidősebbünk is csak húszéves. A Gutenberg utcai szakközépiskolában egy teremben edzettünk heti háromszor-négyszer a férfiakkal, és az egész bajnoki cím pikantériáját az adta, hogy Debreczenivel ketten Tárkány Ferencnél, Huszka és Tóth pedig Jávorkai Istvánnál dolgozott, miközben nagy ellenfelek is voltunk. Rendszeresen rendeztünk házibajnokságokat, amelyek után döntöttek úgy: közösen indulunk az NB II-ben. Kiválasztottak bennünket mint a legjobbakat, mi pedig nem fűztünk sok reményt a viadalhoz, és esélytelenként vágtunk neki a fővárosi eseménynek. A végén én voltam az utolsó vívó, és amikor bevittem az utolsó találatot, mindenki berohant, és a levegőbe dobált. Először nem is tudtam, mi történik, aztán persze felfogtam. Meg kell említeni még edzőként Bánkúti Sándort, aki Tárkányhoz és Jávorkaihoz hasonlóan sokat segített nekünk – emlékezett vissza Jamniczky Éva, aki elárulta: mind a hat csapattag tartja a kapcsolatot egymással, közülük hárman, Jamniczky, Tóth és Czabai Szegeden él, a többiek az ország más részén.

Ez a csapat, valamint az edzőtrió aztán évekre megadta a szegedi női tőrvívás alapjait.

Bajnok férfiak
A női tőrözők mellett a férfi kardozók is megnyerték a csapat NB II-t 1971. novemberében – szintén Budapesten. A Szilágyi András, Ferencz Péter, Apró Ferenc, Apró László, Csonka Miklós, Pakai András összeállítású csapat a budapesti Jégszínházban legyőzte a Gödöllőt (9:7), a Szombathelyt (9:7), a Veszprémet (8:7), majd az elődöntőben a SZEOL-t (9:0), végül pedig a fináléban a BSE-t (8:7), így első lett, és ismét feljutott az NB I-be. A SZEOL végül harmadik helyen zárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harapjatok!

Törökék fáradtak egy kicsit, de újra fel kell pörögniük: szerdán 18 órától már bajnoki rangadót játszanak Szolnokon. Tovább olvasom