Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

2006 legjobb utánpótlás női sportolója a DV-nél Sallai Ágnes

A Délmagyarország és a Délvilág hagyományos év végi Év sportolója díjátadó ünnepségén a 17 éves vásárhelyi úszó, Sallai Ágnes vehette át a DV legjobb utánpótlás női sportolójának járó díjat.
Sallai Áginak volt oka a jó kedvre. Fotó: Tésik Attila
Az embereknek sokáig a már visszavonult Risztov Éva neve ugrott be, amikor a vásárhelyi úszás volt a téma. Ebben az esztendőben viszont már Sallai Ágnes szállította a jobbnál jobb eredményeket.

– Örökké hálás leszek anyuéknak, hogy nagycsoportos óvodásként levittek a vásárhelyi uszodába – emlékezett Ági. – Igaz, később abbahagytam a „habok szelését", de 8 évesen újra kezdtem. Azóta tart a szerelem az úszással.

Sokat edzett, szorgalmas volt, viszont egy idő után nem akartak javulni az eredményei. Pedig próbálkozott 50 m, 100, 200 háton, meg 400, 800 és 1500 gyorson is. Ekkor jutott eszébe edzőjének egy érdekes gondolat.
– Csókay Miklós azt találta mondani, mi lenne, ha megpróbálkoznék a hosszú távval. Így is történt, 2004-ben elindultam a Balaton-átúszáson, és rögtön meg is nyertem! Na ekkor eldőlt egy időre a sorsom. Átlagban napi 14 kilométert úsztam, azt nem mondom, hogy valamikor nem untam, de a holtpontokon mindig átsegített az a tudat, hogy közeleg a versenyidőszak. Azt ugyanis nagyon szeretem.

Csókay sajnálja

Csókay Miklós több mint öt évig volt Sallai Ágnes edzője. Ez év szeptemberéig dolgoztak együtt, akkor a versenyző a Szegedi Úszó Egyletbe igazolt.
– Nagyon sajnálom, hogy távozott Ági – mondta a Hódtáv SC trénere. – Vele kapcsolatban csak a szépre emlékezem, szerencsére bőven volt, van mire. Mindig büszke voltam rá, ilyen versenyzőt kívánok minden kollégámnak. Amire igen büszke vagyok, azaz, hogy sikerült a hosszú táv felé irányítanom – ott érte el a legnagyobb sikereit, ez jót tett az önbizalmának is. Sok sikert kívánok neki a jövőben is.

Áginak az idei esztendőre különösen kellemes visszaemlékeznie. Jöttek az eredmények, megtérült a befektetett munka. Szeptemberben mégis edzőt váltott.
– Átkerültem a Szegedi Úszó Egyletbe, Bán Sándor lett az edzőm. Úgy gondoltam, lépnem kell, szerintem Vásárhelyen elértem a közel maximumot, de még fejlődni akartam, akarok. A klubváltás az iskola cseréjével is járt, ősztől a Széchenyi gimnáziumban tanulok.

A 2007-es tervekről szólva elmondta: jövőre a fő versenye júliusban, Milánóban lesz, ott rendezik az ifjúsági Európa-bajnokságot. Idén a 21. helyen zárt 5 km-en, Olaszországban a tíz között szeretne végezni. A minél jobb eredmény elérése érdekében már most elkezdte a felkészülést: ezekben a napokban a szlovákiai hegyekben igyekszik gyarapítania sítudását, persze a siklások közben a napi egy óra úszás természetesen nem maradhat ki a programból.


Idei eredmények

Ági január 21-én Balafűzfőn megnyerte az ifi Eb-re 5 km-en a válogatót. Márciusban is rendeztek egy hasonló viadalt, csak éppen Csehországban, ahol 5000 méteren a magyarok között és a korcsoportjában első lett, a női abszolútban pedig második. Júniusban harmadik helyen végzett a balatoni országos bajnokságon, majd júliusban részt vett a németországi ifjúsági Európa-bajnokságon. A legjobb magyarként 21.-ként ért a célba 5 km-en. A Balaton-átúszást – melyet Révfülöp és Balatonboglár között rendeztek (5,2 km) – viszont megnyerte. A felnőtt Eb-t július végén Balatonalmádiban bonyolították le. Ezen Áginak a 23. hely jutott. A versenyidőszakot szeptemberben a horvát nyílt bajnokságon zárta, az Adriai-tengerben 5,6 km-en nem talált legyőzőre. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biliárdverseny, majd jövőre

A szervezők tájékoztatása szerint technikai okok miatt elmarad a ma 16 órára meghirdetett… Tovább olvasom