Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

2007 férfi sportolója a Délmagyarországnál Vajda Attila

Hagyományos, Az év sportolója díjátadónkon a Délmagyarország férfi sportolója a Démász-Szegedi VE Eb- és vb-győztes kenusa, Vajda Attila lett. A kiválóság szívesen gondol vissza 2007-re.
Hagyományos, Az év sportolója díjátadónkon a Délmagyarország férfi sportolója a Démász-Szegedi VE Eb- és vb-győztes kenusa, Vajda Attila lett. A kiválóság szívesen gondol vissza 2007-re, jelenleg pedig kis csapatával egy sítáborban próbál kizökkeni az egyhangú hétköznapokból.

– Hosszú. Jó – válaszolt Vajda Attila – ekképpen arra a kérdésünkre, milyen is volt számára 2007. A Démász-Szegedi VE kenusa, lapunk szerint az elmúlt esztendő legjobb férfi sportolója joggal érezhette így: eredményesen szerepelt a rendkívül fontos eseményeken, amelyek közül a vb-n az olimpiai kvótáért indult harcba.

– Ha részletesen végiggondolom, csak jókat tudok mondani az elmúlt esztendőről. Az edzőtábor ugyanis jól sikerült Horvátországban és Dunavarsányban is. Elfogadtam, magamban lerendeztem, hogy vége a bronzkorszaknak, annak az időnek, amikor csak harmadik helyeket szereztem. És lám: az első vb- és Eb-címemet is 2007-ben gyűjtöttem be – mondta a kenus.

Hogy ez ilyen egyszerű lenne? Vajda annyit válaszolt: igen. Hiába, aki határozott és eltökélt, annak bejön az élet. Legalábbis azon része, amelyre sok mindent feltesz. A következő téma az emlékezés volt. Az olimpiai bronzérmes sportoló mindegyik nemzetközi viadaláról olyan képet őrzött meg, amelyre később is szívesen emlékszik.

Fotó: Schmidt Andrea

– A szegedi Világkupán például úgy nyertem meg a döntőt, hogy csak a táv végén vezettem. Taktikusan, ügyesen széthúztuk a mezőnyt a német Dittmerrel. Akkor még nagy csata volt köztünk. Később már nem. A pontevedrai Eb-n többször kellett erőszakot vennem magamon, mert sok probléma akadályozott. A döntőben viszont életem futamát produkáltam: sem addig, sem azóta nem volt olyan, hogy 150 méter után vezessek, a későbbiekben pedig még távolodjak is az ellenfelektől. A vb egy az egyben remekül sikerült. Meg kellett küzdenem minden szakaszában a továbbjutásért, a középdöntőben például hatszáz méterig még kieső helyen voltam. Ha ez az előjáték nincs, nem biztos, hogy megnyerem az ezres finálét. A döntő napján viszont már magabiztosan kijelentettem, sőt a naplómba le is írtam: világbajnok leszek! Így is történt – sorolta Vajda a sztorikat.

A felkészülés unalmas része éppen ezekben a hetekben zajlik. A szárazföldi edzések egyhangúságát sok mindennel meg lehet törni, ilyen például a síelés. Vajdáék csütörtökön utaztak, és jövő keddig a szlovéniai Triglav-hegységben táboroznak.

– Egy kicsit beteges vagyok, a csapattal viszont továbbra sincs semmilyen probléma. Különösen Janicsra és Fürdökre figyelek, velük rivalizálok, persze jó értelemben véve. Jó ez az öt nap, mert egyrészt mozgásban maradunk, másrészt ingerváltozást hoz, kizökkent a hétköznapokból – mondta Vécsi Viktor tanítványa.

A kiválóságnak több elismerés is kijutott tavaly: saját szövetsége az év kenusának választotta, megkapta a Prima Primissima-díjat, valamint a Délmagyarország is a legjobb férfi sportolónak választotta.

– Valamennyi kitüntető cím, így a megyei napilapé is pozitívan lepett meg. Viszont amire azt gondoltam, hogy talán összejöhet, a sportújságírók országos elismerése, az nem sikerült. A legjobb három közé sem kerültem. Nem baj, ilyen év volt. Rosszabb pedig ne legyen idén sem – adott frappáns végszót Vajda Attila.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a Dakar-rali

A szervezők péntek délután úgy döntöttek, hogy terrorveszély miatt elhalasztják az idei, 30.… Tovább olvasom