Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

2010-ben Budapestről startol el a Dakar mezőnye

Holnap a portugáliai Lisszabonból elstartol a Dakar-rali, a világ egyik legnézettebb sporteseménye. 2010-ben mi, magyarok is testközelből láthatjuk a verseny résztvevőit, hiszen hivatalosan is eldőlt, hogy két év múlva Budapest, a Hősök tere lesz a start helyszíne.
Kezdődik! Bizony, a technikai sportágak szerelmesei már nagyon várják a holnapi rajtot. Megkezdődik 2008 első nagy, és egyik legnézettebb versenye, a Dakar-rali. Portugáliában, Lisszabonban lesz a start. A versenyzők, köztük a magyarok már napok óta a portugál fővárosban tartózkodnak, izgalommal készülnek a nem mindennapi viadalra.

Csütörtökön immár hivatalossá vált, hogy 2010 januárjában Budapesten lesz a Dakar-rali rajtja. Abban, hogy hazánkba kerüljön a verseny, döntő szerepet vállalt Ujhelyi István államtitkár. A szegedi politikussal tegnap beszélgettünk.

Fotó: MTI

– Közel egy éve kezdődtek a szervezőkkel a tárgyalások, amelyeknek most értünk a végére. Az első és legfontosabb volt meggyőzni őket arról, hogy elmozduljanak a francia, spanyol, portugál részről, és új helyszínt válasszanak. Sikerült. Közben mi is osztottunk, szoroztunk, és rájöttünk, hogy az országnak hatalmas bevételt jelenthet az esemény. Egyre közelebb kerültek az álláspontok, és decemberben aláírtuk a szerződést. 2010 januárjában a fővárosból rajtol el a mezőny. Egyelőre erre az egy évre kötöttünk szerződést, de nem lehetetlen, hogy később még pályázunk a rendező, startoló szerepre.

Miért éri meg a szervezőknek váltani, új helyszínt választani? – biztosan többen feltennék ezt a kérdést, hiszen ilyen nagy váltás még egyszer sem volt.
– Nem titok, és nem vitás: az új piac miatt. Éppen ezzel az indokkal sikerült őket meggyőznünk, hogy a keleti és déli rész számára ez nagy kiugrási lehetőség. Minden bizonnyal új országok jelentkeznek a versenyre, amelyekkel nagy létszámú szurkolótábor érkezik hozzánk.
Budapesten lesz tehát a rajt. Ez mindig látványos, több tízezer sportrajongó érkezik a starthelyszínre. Olyan versenyautókat, motorokat, kamionokat láthatnak a drukkerek, amiket eddig csak tévében csodálhattak.


– A fővárosban, a Hősök terén lesz a start. Ez egy show, ahol bemutatják magukat a versenyzők. Az ideihez hasonlóan 2010-ben január elején lesz az első versenynap. Kihívás lesz mindenkinek, hiszen eddig egyetlenegyszer sem startoltak télen. Nálunk pedig minden bizonnyal a mínuszokkal és a hóval is meg kell küzdeni. Ezután a Bakonyba vezet az út, itt lesz az első szakasz. Egy remek terepen – volt katonai gyakorlóterület – teszik meg a gyorsasági etapot a versenyzők. Balaton-futam lesz a neve, ezzel is szeretnénk a világban népszerűsíteni a magyar tengert. Ezután a Balaton partján pihennek majd a versenyzők, a következő szakasz pedig már Afrikában lesz, tőlünk kelnek útra a résztvevők, az újabb futamra a pilóták és kísérőik.

Magyar indulók

A magyar sportbarátok ismét több honfitársunknak szurkolhatnak a Dakar-ralin. Nézzük az indulókat.
Autósok: Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Antara, 10. alkalommal indul a versenyen).
Palik László, Darázsi Gábor (Nissan).
Kis Sándor, Czeglédi Péter (Nissan).
Liszi László, Fenesi József (Mitsubishi).
Motorosok: Varga Ákos (KTM). Szilvási Péter (Yamaha).
Kamionok: Szobi Balázs, Darázsi zsolt, Szaller Zoltán, Kovács Miklós.

Útvonalak

1979-ben rendezték az első futamot. Azóta többször is változtott a starthely, két éve Lisszabonból startol a mezőny.
1979–1980: Párizs–Dakar.
1981–1988: Párizs–Algír–Dakar
1989: Párizs–Tunisz–Dakar.
1990–1991: Párizs–Tripoli–Dakar.
1992: Párizs–Fokváros.
1993: Párizs–Dakar.
1994: Párizs–Dakar–Párizs.
1995–1996: Granada–Dakar.
1997: Dakar–Agadez–Dakar.
1998: Párizs–Granada–Dakar.
1999: Granada–Dakar.
2000: Dakar–Kairó.
2001: Párizs–Dakar.
2002: Arras–Madrid–Dakar.
2003: Marseilles–Sharm el Sheikh.
2004: Clermont-Ferrand–Dakar.
2005: Barcelona–Dakar.
2006–2009: Lisszabon–Dakar.

Olvasóink írták

  • 1. futár 2008. január 04. 18:29
    „Nem kellett volna úgy kapkodni... Elég gáz Pista bácsit a citrom utcában arról tájékoztatni egy bazinagy cikkben, hogy lesz Dakar, amikor aznap kiderül, hogy nem. (Az évtized sport-szenzációjaként.)
    De hát emberek vagyunk, csak nem kell úgy kapkodni... elég lett volna a holnapi számban is beharangozni, hogy... nem startol a Dakar.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól megtervezik utazásaikat a Csongrád megyei csapatok

Hiába borította be Magyarország nagy részét a hó, a sportolóknak utazniuk kell. A hét végén már… Tovább olvasom