Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

2013-ban ismét kajak-kenu vb-t rendez Szeged?

A Magyar Kajak-kenu Szövetség bejelentése alapján hazánk megpályázza a 2013-as kajak-kenu-világbajnokság megrendezését. A Szeged melletti Maty-ér tehát már harmadszor lehet házigazdája a hazánkban igen népszerű sportág csúcseseményének.
Aki ott volt, sosem felejti azokat a napokat. A Szeged melletti Maty-ér 1998-ban, majd 2006-ban is kajakos és kenus világbajnokságnak adott otthont, amelyre tízezrek látogattak ki. Fantasztikus hangulat, hazai sikerek – minden adott volt a fiesztához.

1998. szeptember 3–5

Az esemény első napjai egy kicsit megijesztették a szervezőket, hiszen szinte folyamatosan esett az eső, a szeszélyes időjárás nem fogadta kegyeibe a szurkolókat, versenyzőket. Aztán amikorra kellett, kisütött a nap. A vb zárónapjára, amikor a szegedi Kajner Gyula sztrókolta négyes kétszáz méteren világbajnok lett. Hazai pályán hazai elsőség – erre vágyott mindenki.

Hazai örömök. Kajner Gyula 1998-ban...
Hazai örömök. Kajner Gyula 1998-ban...

Tízezrek zászlóerdőben, mosolygós arcok, boldog sportolók – ezek jellemezték a Maty-éri komplexumot. A megszerzett medálok (nyolc arany-, öt ezüst- és öt bronzérem) után nem csoda, ha szinte csak vidám emberrel lehetett találkozni.

2006. augusztus 17–20

A legaranyosabb világbajnokság – ezt írtuk a négy évvel ezelőtti esemény után. És valóban: a magyar válogatott tizenkét arany-, két ezüst- és négy bronz-, összesen tizennyolc érmet gyűjtött. A női szakág egyedülálló módon kilencből kilenc elsőséget ért el. Természetesen a Démász-Szegedi VE versenyzői is tevékenyen részt vettek a medálhalmozásban, különösen Janics Natasa, aki ekkor már – 2004 után – kétszeres olimpiai bajnok volt, Szegeden pedig mindhárom (az ezer, az ötszáz és a kétszáz méteren induló) négyessel és mindhárom párossal első lett, összesen tehát hat (!) aranyérem megszerzésében működött közre.

...Janics Natasa 2006-ban nyert vb-t Szegednek a Maty-éren. 2013-ban ismét örülhetünk? Fotók: Karnok Csaba
...Janics Natasa 2006-ban nyert vb-t Szegednek a Maty-éren. 2013-ban ismét örülhetünk?
Fotók: Karnok Csaba

De nem feledhetjük Keresztesi Alexandra és Gyökös Lajos aranyát, Csamangó Attila és Sík Márton ezüstjét, Vajda Attila, Horváth Gábor és Joób Márton bronzát, de még Fürdök Gábor ötödik helyét sem. A közönség most is fantasztikus volt.

2013?

Előbb nyolc, majd hét év elteltével lehet újra vb Szegeden, az időzítés tehát abszolút megállja a helyét.

– Reménykedünk, hiszen Magyarország és benne Szeged mindig színvonalas, látogatott eseményt rendezett. Ezek alapján tehát nem lenne vitás, hogy megkaphatjuk a házigazdaszerepet. Viszont az ellenfelek ismeretének hiányában is azt mondom, biztos, hogy éles verseny lesz a jelentkezők között. A hivatalos döntés áprilisban, Budapesten születik majd meg – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára.

Olvasóink írták

 • 8. Larsson 2010. február 28. 12:22
  „Remélem sikerül és megnyeri Szeged a pályázatot, ott lesz a helyem, 06 után is! :)”
 • 7. jasz0507 2010. február 28. 12:19
  „"Ludasmatyi":Te is tudod amiket én Janicsról?Se régen se most nem egy sport ember...A kézisek ugyan ez.Nem tudom mit csodálkoznak azon,hogy nem jönnek az eredmények.Az átriumból 3 sör után edzésre menni havi 4 milláért???......”
 • 6. jasz0507 2010. február 28. 12:15
  „"szurkolo"-nak:tán politikus vagy????vagy sör-virsli árus???Ha,ha,ha:)”
 • 5. Szurkoló 2010. február 27. 21:36
  „Tisztelt Hozzászólók, tisztelt Kreatív!

  Válaszul kommentjére: nem minden megy közpénzből, rengeteg a szponzori támogatás is, és nem mellesleg: igen erős a bevételi oldal, amelyből városunk, országunk profitál!

  Gondoljunk csak a legalapvetőbb tényezőkre: hány tízezer embert vonz egy ilyen esemény az egész világból! Ők mind-mind fizetővendégek a szegedi vendéglátás számára. Nálunk alszanak, esznek, vásárolnak, s elviszik a jó hírünket szerte a világban. Kiváló marketing is ez egyben.

  Egyébként ha valamennyi költséget a központi költségvetés fedezné, én akkor is támogatandónak és hasznosnak tartanám a VB-t. Nem ilyen dolgokon, nem ilyen összegeken kell elkezdeni a spórolást.
  Higgye el, kedves Kreatív, nem ezért tartunk itt, ez csak előre mozdítja az országot, nem a lejtő felé sodorja. Több ilyen eseményre lenne szükség. Nemcsak a fent leírtak miatt, hanem azért is, mert motiválóan hat az emberekre, amire igen nagy szükség van.

  Remélem, hogy Önt, és sok más sportot, kajak-kenut kedvelő szurkolót láthatok majd magam mellett a Maty-éren egész évben, s akár a 2013-as VB-n is!

  Hajrá Magyarok!

  Tisztelettel, Sz.”
 • 4. unknown 2010. február 27. 19:48
  „Egyáltalán nem tartom túlzásnak, amit Szeged, a MOB és a szakági szövetség befektet a helyi lehetőségek ilyetén való fenntartásába. Aki kint volt a pályán ezen rendezvények napjaiban, meg más alkalmakkor (MOL Kupa versenyek) miként magam is, annak szemszögéből mindent megért és a jövőben is megér ez a szegedi verseny lehetőség. Az ott szerzett élmény, a külföldi versenyzők és szurkolók kavalkádja ezen a magas szinten minden pénzt megér. Hajrá Magyarok!”
 • 3. Mike3 2010. február 27. 19:43
  „1: Te is lehetsz jeles, ha van elég növi :)”
 • 2. kreatív 2010. február 27. 18:48
  „Ebből is látszik, milyen jelentéktelen a sportág világviszonylatban!!!!!!
  Csak Mo-n, azon belül is Szegeden áldoznak átlag feletti, arcpirongatóan nagy összeget KÖZPÉNZből az élsportimitációs kajak-kenu holdudvarnak!!!!!!!!!!”
 • 1. Lúdasmatyi 2010. február 27. 11:27
  „Janics Natasa sportból jeles,emberi tulajdonságokból elégtelen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged: esélytelenek nyugalmával

Pick Szeged férfi kézilabdacsapata Spanyolországban, a Valladolid otthonában lép pályára a Bajnokok Ligájában ma 19 órától. Tovább olvasom