Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

225 nap múlva startol a Maty-éren a 35. kajak-kenu vb

Rohan az idő: az 1998-as vb és a 2002-es Eb után újra olyan esztendőbe léptünk, amikor felnőtt kajakos és kenus világeseményt rendez Szeged. Augusztus 17. és 20. között a Maty-ér ad otthont a 35. síkvízi vb-nek.
Az augusztusi vb-n ismét tízezrek látogatnak ki a Maty-érre. Fotó: Karnok Csaba
Gyors számolás után kiderült: kétszázhuszonöt nap, és eldördül az első startpisztolylövés a Maty-éri olimpiai centrumban. Várhatóan augusztus 17-én reggel kilenckor – esetleg tízkor, de ez majd csak a vb szervezésének hajrájában derül ki – veri fel a tavon tanyázó élővilág csendes hétköznapját ez az éles hang. A madarak ijedten más, alkalmi fészket keresnek, eközben a hajók iszonyatos erővel megindulnak a célvonal felé.

Népes szegedi csapat

Ahogy megszoktuk, minden bizonnyal most is népes magyar csapat várja az eseményt – az összes számban döntős eséllyel. És természetesen reményeink szerint bőven lesznek hazaiak is a startvonalon. A Démász-Szegedi VE versenyzői közül sokan már most odaítélnék például Janics Natasának a három vb-aranyat. De álljunk meg, és legyünk egy kicsit óvatosabbak! Mert így tesz a kétszeres olimpiai bajnok kajakos is. Az ellenfelek például a zágrábi vb-n videóra rögzítették Janics és az MTK-s Kovács Katalin eddig verhetetlen kettősét, azok futamait. Nem szégyellik bevallani: tanulni szeretnének tőlük. Hozzátesszük: van is mit. Ám ha a 2005-ös, vagy az azt megelőző sikerek szóba kerülnek, Janics józan ítélőképessége mindig előkerül: rengeteg a kiváló ellenfél, akiket először is itthon kell legyőzni, majd utána a világeseményen. Mindenesetre az edző, Fábiánné Rozsnyói Katalin egy perc levegővételt sem enged a duónak. A fentieket összegezve azért az minimum elvárható, hogy Natasa az érmekért küzd majd a szegedi vb-n. És ahogy ő mondta: nem biztos, hogy csak a páros számokban, hanem lehet még további két egyéni futam is.

Vajda sztárpárja

Ezt várjuk, várhatjuk Vajda Attilától is. Olimpiai bronzérmesünk tavaly debütált a felnőtt vb-n és Eb-n, ahogy ő mondta: kiváló tapasztalatokat szerzett. Ezt idén aztán bőven igazolhatja, ráadásul a hírek egy igazi szenzációról szólnak. Arról, hogy Vajda összetérdel a kétszeres olimpiai bajnokkal, Kolonics Györggyel. A végleges döntésre még várni kell, hiszen az majd csak tavasszal, a közös edzőtáborozás alkalmával kristályosodik ki. Legszívesebben hasonló sorsot, azaz valamilyen érmet szánnánk a Démász másik, olimpiát járt kenusának, Joób Mártonnak. Óriási előnye Joóbnak és Vajdának, hogy az elmúlt évhez képest három hónapos „fórral" vágtak neki a felkészülésnek. Vécsi Viktor vezetésével most nem kellett szponzorok, vagy edzéslehetőségek után rohangálniuk. Csak a tréning – ám ez egy élsportolónál a legtöbb.

Nézzük azokat a szegedieket, akik még szóba jöhetnek! Csapathajókban érdemes odafigyelni a kajakos Sík, Csamangó és a kenus Fürdök, Hüttner kettősre. Az újabb válogatási elvek nekik kedveznek: megint lesz selejtező a négyeseknek is. Az egyik fiatal, a másik rutinos egység, igazi Jolly Jokerek.

Meglepetésindulók?

További fiatalok is sorban áll(hat)nak a vb-részvételért: így Keresztesi Alexandra, aztán a kenus Makai Sándor, vagy a kajakos Börcsök Balázs. De a klub gazdag utánpótlásából bárki meglepetést szerezhet.
Mert az a hangulat, az az atmoszféra, amely a felújított és átalakított, addigra tényleg a világ legjobbjává varázsolt Maty-éri vízicentrumban várja a versenyzőket, mindenkire ösztönzőleg hat. Legalább húszezer ember tombolása egy fél érem. És ez garantált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged-játékosok az Eb-re készülő válogatottban

Hétfőtől négy szegedivel – Ilyés Ferenc, Lendvay Péter, Szente Gábor és Vadkerti Attila… Tovább olvasom