Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

50 éve alapították a Szentesi Vízműt

50 esztendeje, 1960-ban alapították a Szentesi Vízműt, amely közel 30 évig nem csak a város sportéletében játszott meghatározó szerepet. A közelmúltban baráti összejövetellel, öregfiúk-mérkőzéssel emlékeztek, ünnepeltek az egykori focisták.
A Szentesi Vízmű labdarúgócsapata 50 éve, 1960-ban alakult. Az első két szezont a járási bajnokságban töltötte a klub, utána – nem zsinórban, összesen – 14 évig szerepelt a megyei I. osztályban, 13-ig a területi bajnokságban, illetve az NB III-ban – sorolta az adatokat az egyesülettel egyidős Hevesi István, a közelmúltban rendezett jubileumi összejövetel (baráti beszélgetés, öregfiúk-mérkőzés) egyik főszervezője. Azért csak 29 évről szólunk, mert utána átalakultak, és a 90-es évek elejétől a Szentes FC volt a jogutód.

Kutakodva a históriában kiderül, a gárda az 1977/78-as bajnokságban állt a legnagyobb siker kapujában: a megyeegy megnyerése után – az átszervezések miatt – osztályozót játszhatott a Szolnoki MÁV-val az NB II-ért. Sajnos minimális különbséggel elbukta az oda-vissza vágós párharcot. A megye élvonalában ez bizonyult a legszuperebb szezonnak, 87 százalékos teljesítménnyel, 93 rúgott góllal, 25 kapott ellenében diadalmaskodtak. Ezután 1982/83- ban és 1984/85-ben 77 százalékos produkcióval hódították el az aranyat a Kurca-partiak, előbbi szezonban rámolták be a legtöbb gólt az ellenfelek hálójába, 96-ot. Az NB III-ban 1969-ben ért a csúcsra a Szentesi Vízmű, bronzérmet szerzett. Az idősebb drukkerek közül még biztos sokan emlékeznek erre a sikerre.

– Sok vidám történet akadt az elmúlt évtizedekben, az ünnepünkön többet felelevenítettünk. Én a 82/83-as bajnokság egyik hazai találkozóját emelném ki: intézőnk kijelentette, minden gól 100 forintot ér, ám a tizenötödiknél beszólt a pályára, álljunk le, nincs több pénze. Kiderült, ellenfelünk megkönnyítette a dolgunkat, alaposan átmulatott lakodalom után, másnaposan, megviselten érkezett, ezért se árulnám el, melyik gárda volt a szenvedő alany.

A közelmúltban tartott ünnepen, emlékezésen – hiszen a Szentesi Vízmű mint klub már megszűnt – közel 80-an vettek részt. Az öregfiúkmeccsen kívül vacsorára, baráti beszélgetésre is sort kerítettek, amelyen szót ejtettek a labdarúgás mostani helyzetéről: – Érzékeny téma. Nem járok meccsekre, így kockázatos véleményt alkotni; az viszont elgondolkoztató, hogy a szomszéd falu, Szegvár csapata 45 perc alatt 5 gólt lőtt nekünk. Korábban ez nem fordulhatott elő. Ilyen nagyságú városnak, helyi fiatalokra építve – a megyekettő helyett – stabil megyei első osztályú, időnként NB III-as gárdával kellene rendelkeznie – vélekedett Hevesi István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sakk: Erdős Viktor rapidban is országos bajnok

Az elmúlt héten villámsakkban nyert országos bajnokságot Erdős Viktor, most pedig rapidsakkban… Tovább olvasom