Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

50 éves álom vált valóra

Vízilabda, Szentes - Átadták csütörtökön az 1,2 milliárd forintos beruházásból épült új fedett uszodát Szentesen. A lelátók megteltek, és olyan hangulat volt, mint a bajnoki döntőn. Az avatási ünnepségből a sport sem hiányzott, a magyar női vízilabda-válogatott az ausztrálokkal meccselt, és 12–5-re győzött.
– Jelenthetem, a szentesi fedett sportuszoda elkészült, és mindenfajta vizes sportesemény megrendezésére alkalmas. Büszkék lehetünk rá! – mondta csütörtökön az átadóünnepségen először felszólaló Nemesi Pál, a kivitelező szegedi Ferroép Zrt. vezérigazgatója. Farkas Sándor országgyűlési képviselő azt idézte, hogy Szentes legalább 50 éve szeretne ilyen létesítményt, és ez az összefogásnak köszönhetően most megvalósult. Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Szentesi VK elnöke rengeteget tett az uszodáért, például a taós pénzek gyűjtésével.

Ausztrál emlék

Nem először szerepeltek ausztrál vízilabdások Szentesen: az 1964- es tokiói olimpiát követően, 1965-ben játszott a Kurca-parti városban a szigetország férfiválogatottja. A szabadtéri 50 méteres medencében lejátszott meccsen a Szentesi Kinizsi 5–2-re nyert.
– Örülök, hogy részt vehettem ebben a projektben, köszönöm a kivitelezőnek a gyors, minőségi munkát. A sportolóknak sikereket, szép eredményeket, a város lakosainak jó pihenést kívánok az uszodában.

– Amikor megérkeztem Szentesre, a fürdőbe, megrohantak az emlékek. Eszembe jutott, hogy 1971-ben a szabadtéri 50 méteres medencében játszottam, és a szélen úszóknak vigyázniuk kellett, a napozók könnyen leszerelhették őket – mondta az ünnepségen Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, majd a 33-as 1972-es átadását idézte, amelyen jelen lehetett. – A fedett uszoda avatásáig azóta 42 év telt el, vagy azt kívánom, hogy a következő létesítményt ennél hamarabb avassák, vagy hogy érjem meg azt is – zárta gondolatait az egykori sikerkapitány.

Szirbik Imre, Szentes polgármestere azt mondta: a szürke hétköznapokon elvégezték a munkát, és megragadták a kínálkozó lehetőséget, így gazdagodhattak egy fedett uszodával. – Sportvárosként is példát mutattunk, összefogással, csapatmunkában valósítottuk meg régi álmunkat. Ezért az avatásnál most nem átvágjuk, szétválasztjuk a szalagot, hanem összekötjük, az ország piros-fehér-zöldjét a város piros-kékjével, ami az ország és a város összefogásának is jelképe. Csak így, együtt lehetünk sikeresek.

Uszodaavatás Szentesen. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

Az összekötést Kemény Dénessel végezték el, majd az 50×25 méteres medencét 25-25 lány és fiú pólóspalánta vette birtokba, vízilabdás gyakorlatokat végezve. Utána piros és kék fehérpettyes labdákat dobáltak a partról a közönségnek.

Sporttal, vízilabdával is avattak: a magyar női válogatott – a szentesi Hevesi Anitával a soraiban – Ausztráliával mérkőzött, 12–5-re nyert, és a hangulat, a zsúfolásig megtelt lelátónak köszönhetően, a bajnoki finálét idézte. – Jó volt az új uszodában, szentesi közönség előtt játszani, a csapat nagyszerűen teljesített. Örülök, hogy részem volt a sikerben – mondta Hevesi.

Magyarország–Ausztrália 12–5 (5–2, 1–0, 3–2, 3–1)

Női vízilabda felkészülési mérkőzés, Szentes. Vezette: Várkonyi Gabriella, Andew Carney.

Magyarország: Kasó – Antal 2, Kisteleki 3, Szűcs 2, Takács 1, Keszthelyi 1, Bujka 3. Csere: Gangl (kapus), Czigány, Illés, Tóth I., Hevesi, Menczinger K. Szövetségi kapitány: Merész András.

Ausztrália: Hedges – Apple, Buckling, Knox 1, Webster 1, Arancini 1, Gofers 1. Csere: Wakefield (kapus), Bishop, McGhie 1, King, Baxter. Szövetségi kapitány: Gregor McFedden.
Gól – emberelőnyből: 12/1, ill. 8/1.
Ötméteresből: 2/2, ill. 1/1.

Merész András: – Szenzációs kulisszában vízilabdázhattunk, Szentes már régen megérdemelte ezt az impozáns fedett uszodát. Arra is felhívtam a lányok figyelmét, majdnem egy éve, hogy Sipos Edit itt hagyott minket, arra kértem őket, érte is játsszunk.

Az ausztrálok csoportellenfeleink a Világkupában, biztos, hogy abban a sorozatban nem ilyen sima mérkőzést játszunk. Akad még javítani-, fejlődnivalónk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nőtt a szegedi Horváth Bence előnye

Idén már második alkalommal rendeztek az országos gyorsasági roncsderbibajnokságban futamot a Békés megyei Pusztaottlakán. Tovább olvasom