Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

59 évesen is edzésfüggő Mr. Szeged

59 évesen is edzésfüggő Mr. Szeged
Szeged egyik első testépítője, Szabó István 59 évesen úgy döntött, hogy újra elindul nemzetközi versenyeken, a WABBA világbajnokságon pedig korosztálya ötödik legjobbja lett. Az 1985-ben Mr. Szeged címet szerző sportoló szerint a helyezése egy dolog, sokkal fontosabbak az üzenetek, amelyeket indulásával ilyen idősen közvetít kortársainak.
– Nézd már, az öreg elővette az NDK-s anyagot – szólt az egyik viccelődő megjegyzés pár hónapja a Szegi Fitness edzőteremben. A zrika annak szólt, akit a szegedi testépítők, vagy akár konditermi edzést végzők körében egyáltalán nem kell bemutatni. Szabó István ugyanis Magyarország első generációs testépítői közé tartozik, negyven éve kezdte el a sportolás e formáját. Csak tíz évig versenyzett, városi szinten mindenképp a csúcson hagyta abba, hiszen 1985-ben elnyerte a Mr. Szeged címet. Tavaly viszont 59 éves fejjel úgy döntött: visszatér a színpadra, a pontozóbírák elé.

– Magamtól ez meg sem fordult volna a fejemben. Gajda Zoltán személyi edzővel találkoztam véletlenül az utcán, régi ismerősként üdvözöltük egymást, és ha már így alakult, egyből a lényegre tért. Szeretett volna egy olyan, hozzám hasonló korú testépítőt versenyeztetni, aki az 50 év felett is sportolók számára hiteles, és motivációt jelenthet számukra. Támogat engem, csak az edzésre kell koncentrálnom, így némi gondolkodás után belevágtam, a lehetőségért pedig nagyon hálás vagyok neki – mesélte az új kezdetről Szabó István.

Ő még a legendás magyar testépítővel, Bitter Istvánnal együtt szerepelt a 80-as években a WABBA szervezet Európa-bajnokságán, ahol 5. helyezett lett. A visszatérés után az első nemzetközi megmérettetés szintén a WABBA megmérettetése volt, de ezúttal a világbajnokság.
 
Nem csak kortársai irigykedhetnek. Évtizedeket tagadhat le Szabó István. Fotók: Frank Yvette
Nem csak kortársai irigykedhetnek. Évtizedeket tagadhat le Szabó István. Fotók: Frank Yvette


– A korosztályomban itt is ötödik lettem. A helyezés egy dolog, a szereplésem üzenete fontosabb: ebben a korban is lehet fitt, erős és egészséges az ember. Másrészt szerintem ez megdönti azt a tételt, hogy mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Ez badarság! Szerintem mindenki olyan idős, amilyen szinten tartja magát. A megfelelő életminőség kialakítása nemcsak huszonévesen lehet cél, ha én 59 évesen tudok edzeni és egészségesen étkezni, akkor más is – fejtette ki véleményét a 60. életévét nyáron betöltő sportoló.

Szabó István egyébként nemcsak a konditermekből, hanem a futballpályák környékéről is ismerős lehet sokaknak, több Csongrád megyei csapatnál volt edző, legutóbb ősszel vette át a megyekettes St. Mihály együttesét.

– Már nem én vagyok ott a tréner, tulajdonképpen csak tűzoltó voltam egy rossz idénykezdet után. Engem mindig ilyen bajban lévő klubokhoz hívtak, ennek két oka lehet. Egyrészt magamtól ezekre a pozíciókra nem pályáztam, sosem voltam törtető típus, másrészt pedig egy rosszabbul teljesítő együttesnél nem árt a fegyelmezett és kemény munka, ezt pedig garantálni tudom. Mindenhol szívesen ültem a kispadra, hiszen a labdarúgás nekem örök szerelem, egy hobbi – mondta a szenior versenyző, aki a tenerifei testépítő-világbajnokságra visszatérve elmondta: arra a legbüszkébb, hogy példaképként kezelve fiatalok kértek tőle aláírást és közös fotót, illetve hogy ilyen korban is magabiztosan tudott színpadra lépni.

Idén minden olyan versenyen elindul, amit Gajda Zoltán szervez neki, utána nem tudja, hogy meddig folytatja. Az viszont biztos, hogy ha másodszor is visszavonul, a konditeremben ugyanúgy meg lehet majd találni.

– Edzésfüggő vagyok. Ez már-már beteges, hiszen érzem, hogy feszültté válok, ha csak egy-két napot kihagyok. Jóval erősebb is vagyok sokaknál, hiszen negyvenévnyi munka van a testemben, épp emiatt nehezen találok edzőpartnert a fiatalok között, nem bírják a tempómat. Persze nem is a súlyok nagysága a lényeg, a legfontosabb, hogy alázattal és a gyakorlatok helyes elvégzésével űzzék ezt a sportot. Ha látom, hogy valaki rosszul csinál valamit, alig bírom ki, hogy ne szóljak, de sokszor kérik is a segítségemet, én pedig örömmel elmagyarázok mindent – zárta a beszélgetést Szabó István.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Topics irányít Jászberényben

Topics irányít Jászberényben
A Naturtex- SZTE-Szedeák szombaton Jászberényben játszik bajnokit. Tovább olvasom