Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

„Úgy nézel ki, mint egy jó keletnémet szurkoló"

Nyugat-Európában van hagyománya a futballmeccsre járásnak.
Ebbe beletartozik a jegyvásárlás (az elővétel a szokás), az étkezés (sokan a meccs előtti órákra, a stadionok környékére időzítik a hamburgerezést) és az italozás is (a stadionon belül többnyire csak alkoholmentes sört mérnek, így aztán aki azt igazi, alkoholos nedűre vágyik, annak korábban kell betérnie a pubokba). És ilyen az öltözködés is.

Nincs mese, Magyarországon futball kapcsán a fenti szokások még nem alakultak ki. Sajnos nem tízezrek járnak a stadionokba, nem hagyomány elővételben megvenni a belépőt, és az sem ritka, hogy a stadionon belül csapolják a 4,2–5 százalékos sört. Így aztán az sem véletlen, hogy nem tudjuk, hogyan kell felöltözni egy meccsre.

Hogyan ne menjünk nyugat-európai futballmeccsre – első fejezet, első lecke.  Fotó: DM/DV
Hogyan ne menjünk nyugat-európai futballmeccsre – első fejezet, első lecke.
Fotó: DM/DV

Bori Zoltán barátom révén sikerült májusban az olasz Milan milánói bajnokavatására eljutnom. Lázas készülődésbe kezdtem napokkal a meccs előtt, így aztán túrtam a szekrényeket rendesen. Előkerült egy régi zászló, amelyet Maróti Sadától örököltem meg, és amely nagyjából két négyzetméteres volt, aztán sál is felbukkant a gardrób mélyéről, illetve egy mez, amelyen a Motta felirat virított – még Gulliték idejéből.

Így vágtam neki a túrának, majd a megérkezés után be is öltöztem: mez egy pulcsi fölé, a farmernadrág öve ezúttal a sál volt, míg a zászlót rákötöttem a derekamra. A mérkőzés fantasztikus élmény volt a győzelemtől Boateng moonwalk táncán át az éjfélig tartó fiesztáig. Természetesen fényképek is készültek, így aztán boldogan tettem fel az egyik népszerű internetes megosztóra az ultrák közeli kanyarban rólam készült fotót.

Hanem aztán érkezett egy hozzászólás az egyik kedves barátomtól, Brunczvik Dánieltől. A következő volt a szövege: „Úgy nézel ki, mint egy jó keletnémet szurkoló. Csak egy kitűzőkkel teli farmerdzseki hiányzik rólad! Olaszországban nem így járnak meccsre, József! Egyébként király vagy!"
A leckét megtanultam – a divat fővárosában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyságom átka

"Hiába, örök igazság a sportban (is), kell egy csapat –, és nem árt néha egy magas ember." Tovább olvasom