Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A 32. tanévet kezdte közösen a Mandl házaspár

Szeged - Sorozatunkban legendás edzőket, testnevelőket mutatunk be Csongrád megyéből. Az ötödik részben a szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola legendás testnevelő házaspárját, Mandl Alizt és Gábort mutatjuk be.
– Szabadjáték! – szólt Mandl Gábor, a szegedi Vörösmarty-iskola legendás testnevelő tanára a gyerekekhez. Mi mást, mint kézilabdát játszottak a fiatalok. A kis teremben felesége, Aliz melegítette be a fiatalokat, majd kapitánylabda következett.

– Ez a 32. tanév amit közösen kezdünk. 1979-ben házasodtunk össze, Szentesen kezdtük a pályafutásunkat. Imádom a tanítást, minden napot élvezek, kivéve a fizetésnapot, mert az összeg láttán elszomorodom... – kezdte a beszélgetést a férj, Gábor.

– Bali Mihály volt a testnevelő tanárom, és ez meghatározója volt az életemnek, csakúgy, mint a szentesi évek, ott 1980-ban kezdtünk el tanítani, a Deák Ferenc Általános Iskolában. Minden évet nagy lelkesedéssel kezdünk, várakozással. A lényeg, hogy meglássuk a tehetséget a gyerekekben, ki milyen sportágban lehet tehetséges. Kevés olyan pedagógus dolgozhatott úgy, mint mi: közösen. Az évek alatt a párommal összecsiszolódtunk – vette át a szót a feleség, Aliz.

A Mandl házaspár sok-sok tehetséges kézilabdást nevelt. FOTÓ: FRANK YVETTE
A Mandl házaspár sok-sok tehetséges kézilabdást nevelt.
Fotó: Frank Yvette

– Fiatalként licitáltunk egymásra. Versenyeztünk, hogy a fiúk vagy a lányok lesznek a jobbak. Ebből sokat tanulhattunk, de Krám Lehel testnevelő is nagy hatással volt ránk – folytatta a beszélgetést Mandl Gábor.

1982 óta tanítanak az egykori Odessza II-ben, mai nevén a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. Az újszegedi suli az egyik leghíresebb kézilabdás utánpótlás-nevelő bázisa hazánknak.

– Feleségem kézilabdás volt, ő szerettette meg velem a sportágat. Birkóztam és tornáztam, de még kisgyerekként kéziztem is. Legalább húsz tanítványunkból lett testnevelő, erre büszkék vagyunk, csakúgy, mint az olimpikon és válogatott sportolókra. Pigniczki, Asztalos, Bódi, Bálint, Borbély, a fiúknál Kotormán, Buday, Laluska, Sutka, Oláh, Fejes is ebbe a suliba járt, és biztos, hogy még sok-sok játékost tudnék felsorolni. Kotormán Attila volt az egyik legjobb tanítvány, hiszen ő mindig visszakérdezett, hogy ez miért van, így nemcsak ő, hanem mi is sokat fejlődtünk – mesélt a kézilabdás időszakról a jelenleg az NB I/B-s KSZSE-nél vezetőedzőként dolgozó Mandl Gábor.

– Szerettem az atlétikát, a kézilabdát. Szentesen a 80-as években a női vonalon komoly szinten folyt a játék. Szegedre kerülve a Szegedi Textilművek keresett meg bennünket, így kezdődött a városban a kézilabdás karrierünk. Szép időszakot éltünk meg, és jó érzés akár egy Pick-meccset megnézni, vagy a televízióban végig izgulni egy-egy válogatott meccset, hiszen mindig akad köztük egykori tanítvány. Mi nem vagyunk olyanok – talán az a mentalitásunkból fakad –, hogy SMS-t írjunk, gratuláljunk nekik az elért sikerhez, hanem inkább otthon magunk között vagyunk büszkék arra, hogy talán mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy sikeresek legyenek – fejezte be a beszélgetést Mandl Aliz.

Olvasóink írták

 • 7. tűzszekerek 2012. október 05. 16:50
  „Remélem, a cikk után viszont ők kaptak egy sor kedves sms-t a volt tanítványoktól! :))”
 • 6. mfos 2012. október 05. 13:07
  „Jó egészséget kívánok egykori tanáromnak, mindig szerettem a tesi óráit. Még akkor is, amikor bűntetésből rendesen megtornáztatott minket :D. Amikor kellett, akkor szigorú, amikor úgy alakult, segítőkész volt! :)”
 • 5. pancsika72 2012. október 05. 12:12
  „Én makói anyuka ként mindig hálás leszek mindkettőjüknek, hogy ott tartották a fiamat a próba játék után a Pick utánpótlás csapatában! Azt, hogy nem adta föl és mára mindene lett a kézilabda, nekik köszönhetjük! További sikereket és ügyes gyerekeket kívánok a pályán!”
 • 4. sevenof9 2012. október 05. 04:11
  „volt azert a kallo, a 3-4 gyesza,akiknek egy eletre elment a kedve a sporttol,mert olyannyira eroltetve volt a kezilabda. Es nagy bosszuallo volt a Gaborba,dehat a csontvazakat ne feszgessuk...”
 • 3. bambulla 2012. október 04. 22:18
  „gratulálok
  én az Odessza II-be jártam
  a tanbá agitált a kézilabdára, de akkor a foci mellett döntöttem
  jó lett volna kipróbálni magam benne
  ezen már nem tudok változtatni :)
  akkor is látszódott, hogy értik a dolgukat
  jobban meg kellene becsülni az ilyen embereket
  jó egészséget és sok tehetséges gyereket kívánok nekik”
 • 2. szeged73 2012. október 04. 19:59
  „Gratulálok!és minden tiszteletem az övék! A "tata"(nekem az imádott apósom,a lányomnak pedig az imádott nagypapája)-dr Bali Mihály pedig igen büszke lenne,hogy a tanítványa ennyi éven át megbirkózik az egyik legnehezebb feladattal az életben: gyerekekkel érdemben-és eredményesen foglalkozni!”
 • 1. TUTI 2012. október 04. 18:25
  „...hihetelen..GRATULA!!! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a veretlenség: FTC-PLER-Pick Szeged 21-25

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata az FTC-PLER vendégeként játszott az NB I hatodik fordulójában,… Tovább olvasom