Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

A belvíz is nehezíti az UTC-s íjászok dolgát

Világcsúccsal szerzett Európa-bajnoki címet fedett pályán Banda Árpád, a szegedi Univerzális Természetjáró Club íjásza. A 16 éves sportoló hiába hatalmas tehetség, a nehéz körülmények miatt nem tud a szabadban edzeni, így először a válogatott edzőtáborában lőhet majd a 70 méteres, hivatalos távolságról.
Rengeteget szerepeltek az utóbbi napokban az országos és helyi médiában az Univerzális Természetjáró Club (UTC) versenyzői. A szegedi egyesület két versenyzőjének, Banda Árpádnak és Szőke Elizabetnek (őt már bemutattuk lapunkban) az IFAA világszerzet Budapesten megrendezett Európa-bajnokságán szerzett aranyérmének és lőtt világcsúcsának köszönheti az ismertséget, közülük főként Árpi körszáma figyelemre méltó, hiszen összetett teljesítménye jobb volt, mint a felnőtt Európa-bajnoké. Tegnap ellátogattunk a fiatal tehetség edzésére, amelyet a Szilánk Zrt. Cserzy utcai épületének második emeletén (!) kialakított pályán tartottak.

– Egyesületünk 2000-ben alakult, azóta az ország legnagyobb létszámú, több mint 120 tagot számláló íjászcsapata lettünk – mondta Varga Zoltán, az UTC elnöke, miközben Árpi, aki a Déri Miksa Ipari Szakközépiskola tanulója, elkezd beöltözni a tréninghez. – Mára öt edző foglalkozik a sportolóinkkal, és Debrecenből, Kecskemétről is vannak versenyzőink. Nemzetközileg is nevet szereztünk a szegedi íjászsportnak
– mondta. Árpit hatéves korában ismerte meg, amikor a fiú egy bemutatón odabökte neki: „Zoli bácsi, jössze egy versenyre?"

– Az Árpi által megdöntött világcsúcsot még 2000-ben állította fel egy amerikai srác, ezt a 11 éves rekordot sikerült átadni a múltnak. Jól jön ez az eredmény, talán kicsit rávilágít a munkánk értékére – fogalmazott. Merthogy az UTC-nél megfeszülve dolgoznak azért, hogy megteremthessék a versenyzéshez szükséges körülményeket, az egyesület ugyanis kizárólag a tagdíjakból tartja fenn magát, elmondásuk szerint sem szponzorok, sem a város segítségére nem számíthatnak.
A mindennapos küzdelemről sokat tud mesélni Árpi édesapja, egyben edzője, Banda Tibor is.

 Banda Árpád tehetsége adott a fejlődéshez.  Fotó: Schmidt Andrea
Banda Árpád tehetsége adott a fejlődéshez.
Fotó: Schmidt Andrea

– Mivel technikai sportról beszélünk, az olimpiai íjászatnak nagy költségei vannak. Egy minden alkatrészében tökéletes íj 7–800 ezer forint, Árpié ennek körülbelül a felébe kerül. Magyarországon nem nagyon lehet hozzávalókat venni, a netről pedig kipróbálás nélkül nehéz bármit is megrendelni. Egy 12 darabos nyílkészlet csaknem 150 ezer forint, ráadásul nem is biztos, hogy tökéletesen illeszkedik minden íjhoz – mondta.

Árpi számára a következő cél az idei lengyelországi junior-vb, ám ha a nagyválogatott edzőtábora jól sikerülne, akár a felnőttek viadalára is kijuthatna.

– Az azért nem lesz egyszerű, lévén idén még nem tudtam 70 méteres pályán gyakorolni – mondta a fiú. Az Eb-címet és a világcsúcsot ugyanis 18 méteren, teremben szerezte, ám az olimpiai táv 70 méter, szabadtéren ennyiről lőnek az íjászok. Az UTC edzéseinek otthont adó Kertész utcai pályán azonban áll a víz, így marad a terem.

– Szomorú, hogy a pénz áll a gyermekek fejlődésének útjába, hiszen Elizabet és Árpi mellett például szintén az egyesületünkhöz tartozik a felnőtt mezőny ajtaján kopogtató, és az első ifjúsági olimpián hazánkat képviselő Linszter Sebastián is. Bízunk benne, hogy valakinek megtetszik, amit csinálunk, és támogatásával továbbléphetünk – mondta.

De meddig lehet eljutni Szegedről?

– Nem álom az olimpiai szereplés, ha nem is jövőre Londonban, de 2016-ban Rio de Janeiróban ott lehetnek versenyzőink. Ez azért is nagy dolog lenne, mert magyar férfi íjász 1980 óta nem volt kint az ötkarikás játékokon – tette hozzá Banda Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros mérkőzésen kapott ki a Mediteam Szeged Győrben

A női kosárlabda NB I A csoportjának negyeddöntőjében idegenben elvesztette az első mérkőzést a… Tovább olvasom