Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A cselgáncsos igazi példaképpé válhat

Saját technikáiból is tartott bemutatót a Szeged Cselgáncs Sportjáért Alapítvány Cserzy Mihály utcai termében 2005 legjobb magyar férfi sportolója, Braun Ákos. A dzsúdós tavaly vb- és Eb-címet nyert a –73 kg-os súlycsoportban, Szegeden pedig egyetemi tanulmányait végezte.
Fotó: Karnok Csaba
– Hogy sikerültek a vizsgák? – kérdeztük 2005 magyar férfi sportolójától, Braun Ákostól, aki az SZTE programtervező matematikus szakán államvizsgázott.

– Sikeresen megvédtem diplomamunkámat, méghozzá ötösre. A programozó matematikus végzettség már megvolt, azt is Szegeden szereztem, a főiskolai diploma után pedig még ráhúztam két évet, hogy most meglegyen az egyetemi végzettség is.

– A tanulmányai alapján egyszerűnek tűnik a képlet: az edzésekből, a formából, az elvégzett feladatokból világosan kiszámítható a végeredmény, azaz az éves teljesítmény.

– No, azért nem ilyen átlátható és könnyen tervezhető a sportoló sorsa, így az enyém sem – nevetett a rendkívül szimpatikus 28 éves dzsúdós. – Ha tényleg így lenne, akkor fel sem kellene menni a tatamira, csak az érmek kiosztását kellene megszervezni. Számítástechnikában jártasnak tartom magam, a programozás is érdekel, ezért választottam ezt a szakot.

– Az iskolában járt valamilyen kedvezmény? Felismerték 2005 legjobb férfi sportolóját?

– Nem élveztem semmilyen elsőbbséget, de nem is vagyok olyan, hogy ezt igényeljem. Az osztálytársaim tudták, ki vagyok, rajongók pedig sosem vettek körül.

– Tavaly mindent megnyert, idén viszont az Eb-n csak kilencedik lett. Csalódott a 2005-ös sikerévet figyelembe véve?
– Mondjuk inkább úgy, hogy kiestem a finnországi eseményen. És nem voltam csalódott, hiszen a vizsgáimra koncentráltam. Nem volt kötelező elindulnom, de mivel nem akadályozott semmi a verseny időpontjában, ezért nekivágtam. Az összes edzőtábor alatt tanultam, sok tréningre nem is emlékszem. A kettő együtt nem ment.

– Az Eb-címvédés elszállt, hol lehet még javítani?

– Idén már sehol. Kétévente van vb, amely 2005-ben volt, a világkupák pedig a kontinensbajnokság előtt lementek. Az esztendő második felében komoly verseny nincs, ám június végén elkezdjük az alapozást. Jövőre újra Eb és vb van, amely egyben olimpiai kvalifikáció is. Az biztos, hogy igen hosszú lesz az alapozás.

– Meglepte, hogy a sportújságírók 2005 legjobbjának látták?

– Igen. Klubtársam és példaképem, Kovács Antal volt az, aki előttem dzsúdósként elnyerte ezt a címet. Népszerűbb sportágak képviselői végeznek általában ebben a tekintetben az élen. Egy célra biztos felhasználom: a gyerekek körében megkedveltetem a cselgáncsot.

– Már csak egy címet nem gyűjtött be, ez pedig az olimpiai.

– Az még messze van, és oda el is kell jutni. Ha másként nem megy, akkor nézőként, de ott leszek Pekingben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét motorcsónak Eb-futam Szegeden

A jövő hét végén Szegeden a Tiszán, amennyiben addig az árhullám levonul, motorcsónak Eb-futamot… Tovább olvasom