Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

A csendes nap után ma forr a víz a Maty-éren

A Démász-Szegedből Vajda első, a kenunégyes két szegedivel második, további két egység pedig harmadik lett tegnap a Maty-éren a második kajakos és kenus válogató, egyben országos bajnokság első napján. Sajnos a már említett C4 ezüstje azt jelenti, ebben a számban Fürdök és Hüttner nem lehet ott az Eb-n.
Tegnap ezer méteren mindössze egyetlen számban volt olyan futam, amelyen az Európa-bajnoki kvalifikáció volt a tét.
– Csak ez az egy döntő érdekes – erősítette meg a fenti állítást egy szurkoló, aki szinte elütött, úgy sietett kerékpárjával a rajthoz. Hogy aztán a hajók mellett a parton végig kövesse két keréken a csatát. A néző véleménye igaz, de hangsúlyozzuk: csak a pontevedrai kontinensviadal szempontjából. Mert ne feledjük, az országos bajnoki címekért, helyezésekért, érmekért is vízre szálltak a versenyzők.

Vegyük először a már említett egyetlen finálét, a kenu négyesek ezer méteres számát! Fiatalok a rutin ellen – vélhettük előzetesen. Hiszen a győzelemre aspiráló egységek közül a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor hajó összéletkora 91, az ellenfélé, a Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Hüttner Csaba, Sáfrán Mihály kvartetté pedig 122 esztendő. Nos, ezúttal kevés volt a tapasztalat: a két szegedit, Fürdököt és Hüttnert a soraiban tudó egység ellen nyertek a fiatalok.

Ezt mondták

Kammerer Zoltán (Győr), aki két számban (K2 és K4) is első lett: – Nem volt semmiféle elvárás, komoly tét a Kucserával alkotott párosunkkal szemben. Hat számban indulunk, ezért egy kicsit spóroltunk az energiával is.

Vajda Attila (Démász-Szeged) a megnyert C1 1000 m-ről:
– Edzettem egy jót, tökéletesen megfelelt az Európa-bajnokság előtt. A hét vége legfontosabb száma ma következik: az 500 méteres egyes. Természetesen ott is szeretnék Eb-kvalifikációt szerezni.

Fürdök Gábor (Démász-Szeged) az ezer négyesben elvesztett Eb-indulás után
: – Technikailag jónak tűnt a hajó, csak valahogy nem ment. Nyerni akartunk, ezért csalódott vagyok.

Hüttner Csaba (Démász-Szeged) szintén a C4 1000 m-es második helyet követően:
– A rajtból jól jöttünk ki, ám utána 100 és 250 méter között elment a végül első helyezett hajó. Na, ezt nem lett volna szabad hagyni.

A Démász-Szegedi VE további versenyzői kellemes délután elé néztek. A tét mindössze az éremszerzés volt. Vajda Attila például edzett egy kellemeset. Biztos Eb-induló ezer egyesben, ám a presztízsért és a klub pontjaiért mindent megtett. Négyhajónyi különbséggel verte a másodikat a leghosszabb távon. Mindez öt másodpercet jelent. Makai Tibor nagyot hajtott ugyanitt – szó szerint egy hajszállal maradt le a dobogóról. Ennyin múlt Gyökös Lajos bronzérme is – ám nagy különbség, hogy neki összejött kajak egyesben a bronz.

Valljuk be őszintén: a magyar női kajakos elit – Fábiánné Rozsnyói Katalin úgy döntött, nem indulnak a nála edzők, azaz jelenleg hazánk legjobbjai – hiányzott. Vegyük úgy, távollétük következtében olyanok is aranyéremhez juthattak, akik a teljes mezőnyben ritkán számítanak esélyesnek.

És még így is hiába győzött a Csay Renáta, Faldum Bereniké kettős: kisebb volt a hajójuk súlya, mint a megengedett, ki is zárták őket. A nevető második lépett előre, azaz Kollár Judit és Kollár Zsófia az új országos bajnok.

Kellemes meglepetésből viszont jutott a Démásznak. A férfi kajak négyeseknél Czeglédi Gábor fiataljai (Dobos, Petrovics, Varga, valamint a csepeli Kugler) alig két hete edzenek együtt, ám így is a dobogó harmadik fokára értek oda.

Ma jön a folytatás: 9 órától a selejtezők, délután háromtól a döntők. Mégpedig 500 m-en. Az oly nagyon várt női egyes finálé 15.12-kor kezdődik, a Vécsi Viktor kenusaival immár hetedik hete együtt edző szegedi Janics Natasával, az MTK-s Kovács Katalinnal és a dunaferres Benedek Dalmával. No meg további öt olyan döntővel, amelyben a már sokszor emlegetett Eb-indulás a cél. Hiába, e körül forog most minden.


Eredmények

A győztesek, illetve a Démász-Szegedi VE versenyzőinek eredményei a döntőben, 500 m, nők: 1. Faldum Bereniké, Kollár Judit, Csay Renáta, Kollár Zsófia (Győr, Tolnatext). 1000 m, férfiak, K1: 1. Kökény Roland (Honvéd), 3. Gyökös Lajos, 7. Petrovics Máté (mindkettő Démász-Szeged). K2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (Győr, Kőbánya), 5. Börcsök Balázs, Salga István (Démász-Szeged, Győr). K4: 1. Kammerer, Kucsera, Hadvina Gergely, Benkő Zoltán (Győr, Szolnok, Kőbánya), 3. Dobos András, Kugler Attila, Petrovics, Varga Norbert (Démász-Szeged, Csepel), 5. Babella Balázs, Börcsök, Salga, Kadler Viktor (Démász-Szeged, Győr, Pécs). C1: 1. Vajda Attila, 4. Makai Tibor (mindkettő Démász- Szeged). C2: 1. Kolonics György, Kozmann György (Csepel, Paks). C4: 1. Balázs Gábor, Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Mike Róbert (KSI, Újpest), 2. Fürdök Gábor, Csabai Edvin, Hüttner Csaba, Sáfrán Mihály (Démász-Szeged, Honvéd, Kis-Duna), 5. Ződi László, Lédeczi Péter, Molnár Tamás, Batka Zsolt (Démász-Szeged). Nők, K1: 1. Faldum B. (Tolnatext). K2: 1. Kollár J., Kollár Zs. (Győr). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton 18.30-kor: Szeged–Eger bronzcsata, első mérkőzés

A Szeged pólócsapata – ahogy az elmúlt két évben – most is az Eger gárdájával játszik a… Tovább olvasom