Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A Délmagyarország férfi versenyzője: Szabó Csaba

A Szegedi Judo SE versenyzője, Szabó Csaba 2005-ben szinte mindent megnyert. Kis túlzással amin indult, azon első lett. A 31 éves versenyző nagy álma teljesült azzal, hogy lapunktól megkapta az év legjobb férfi sportolójának járó elismerést.

Szabó Csaba (elöl jobbról a második). Fotó: DM/DV
Igazán nagy dolgot vitt véghez 2005-ben Szabó Csaba. Nem elsősorban azzal, hogy harmadszor nyert a 90 kg-os cselgáncsozók súlycsoportjában országos bajnoki címet, hiszen azt mindenki tudta róla: kiváló dzsúdós. Hanem inkább azzal, hogy meggyőzte a kétkedőket: a mindennapi munka és a család mellett is lehet kőkeményen edzve sikert, kiváló eredményt elérni.

– Még 2004 novemberében, amikor megalakult az új klub, a Szegedi Judo SE, akkor döntöttem úgy, visszaállok, hogy segítsem az alapítót, Bürgés Mihályt. Aztán jöttek szépen sorban az eredmények: olyan évem nemigen volt, amikor megnyertem az ob-t, a főiskolás bajnokságot, a Balaton-kupát és a Köztársaság-kupát is. Sőt ehhez még hozzájött egy újabb siker, hiszen újoncként elsők lettünk a csapatbajnokság másodosztályában. És a hab a tortán: igaz, nem léptem tatamira, de friss csapat Európa-bajnoki másodiknak vallhatom magam – emlékezett vissza az oly sikeres esztendejére Szabó Csaba.

Szatymazi érmek

Nemcsak a Szegedi Judo SE, hanem ezzel párhuzamosan a Szatymazi SE cselgáncs- szakosztálya is komoly fejlődésen ment át tavaly. Kovács Szabolcs és Hrivnák András vezetésével a kis egyesület a szegedi klub fiókcsapataként (is) működik. Közel hatvan gyerek gyűri a helyi általános iskola tornatermében mindennap a szőnyeget. A klub fiataljai három érmet szereztek 2005-ben. A településen nagyon szeretnének modern lehetőségeket teremteni a sportoláshoz, amihez elengedhetetlen például egy vadonatúj tornacsarnok felépítése. A tervek már megvannak. 

És ha azt nézzük, milyen előzmények után került ismét a válogatottba Szabó, akkor még inkább elismerésre méltó, amit véghez vitt. Mert az előző két bajnoki címét 1998-ban és 1999- ben szerezte, aztán nagy bánatára lemaradt a 2000-es Sydneyben rendezett olimpiáról. Óriási csalódás volt ez a számára, de a vállsérülés megakadályozta az ötkarikás szereplésben. Szabó nem arról híres, hogy könnyen feladja a harcot – a szőnyegen is úgy ismerik, mint aki megy előre, hajszolja az ellenfelét –, így ezt követően is összeszedte magát, és egymás után háromszor (2002, 2003, 2004) a bajnoki dobogó harmadik fokára állhatott fel. 2005-ben pedig az elsőre.

A kiváló dzsúdós a saját eredményei mellett sokkal fontosabbnak tartja, hogy megpezsdült az élet a Szegedi Judo SE-ben. Mára közel ötven főre duzzadt a létszám, ráadásul a gyerekek a különböző nehézségű versenyekről rendre érmekkel tértek haza.

– Ők jelentik a jövőt, nekem már csak néhány évem lehet a sportágban. Ezért nem is tervezek hosszabb távra, mindössze néhány hónapban gondolkodom előre. Most például még nem is döntöttem el, mely viadalokon indulok idén. Élsportolóként nagyon szerettem volna elérni azt a címet, amit most megkaptam a Délmagyarországtól. Ezúttal egy kicsit meglepődtem, de nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy kiérdemeltewm ezt az elismerést. Köszönet érte a klubnak, a csapattársaknak – tette hozzá Szabó Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

225 nap múlva startol a Maty-éren a 35. kajak-kenu vb

Rohan az idő: az 1998-as vb és a 2002-es Eb után újra olyan esztendőbe léptünk, amikor felnőtt… Tovább olvasom