Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A deszki tanárlegenda nyomában

Deszken nincs olyan ember, aki ne ismerné Gyorgyev Vojiszlávot, az 57 esztendős testnevelőt, aki csirkefarmjáról, tojásbizniszéről is híres. Igazi lokálpatrióta, mindössze nyolc évet töltött szülőfaluján kívül – a fővárosi nemzetiségi iskolába járt –, és nélküle elképzelhetetlen lenne a helyi sportélet.
Gyorgyev Vojiszláv a sporteseményekkel élményt kíván adni az iskolásoknak. Fotó: Karnok Csaba
A szerb származású Gyorgyev Vojiszláv soha nem kívánkozott el szülőfalujából és éppen ezért nagyon örült, amikor 1971-ben a helyi általános iskolában kapott testnevelői állást.

Óra a folyosón

– Nem a legideálisabbak voltak a körülmények – emlékezett vissza a kezdetekre Vojszi –, az iskola folyosóján tartottuk az órákat, valamint a szabadban volt egy fekete salakos terület. Azt már akkor tudtam, nem akarok nyugdíjas koromig így dolgozni. De a nehezebb megoldást választottam; nem menekültem el, igyekeztem megteremteni a feltételeket.

Rögtön munkához látott, és 1980-ra elkészült – majd tíz évig munkálkodott rajta – a sportcentrum. Ennek a létrehozásában mindenki segített, akit megkeresett. Például akkoriban betonozták ott az utat, és Gyorgyev Vojiszláv szólt a „melósoknak", úgy csinálják, hogy a pályára is maradjon anyag. Hat köbmétert „spóroltak meg", amivel aztán ők hajnalig dolgoztak, nehogy teljesen megkössön. A létesítményt 1100 méternyi olajos termelőcsővel kerítették körbe, amit Trabantjával fuvarozott a helyszínre. De az impozáns sportcsarnok – bármelyik város megirigyelhetné –, az új focipálya és az öltöző magvalósulásához is volt köze.

Nincs sportélet?

Gyorgyev Vojiszláv 1994-től a helyi politikából is kiveszi a részét, önkormányzati képviselő. Akkor döbbent rá (ismét), hogy a településen nincs sportélet, már kispályás focicsapat sem „üzemelt". Cselekedett. Szabadidős rendezvényeket kezdett szervezni. A sakk falubajnokság 1995-ben, a dr. Kalocsai Géza-kupa (utánpótlásfoci), a Kossuth utcai futóverseny, a Tisza-Maros-szög kistérségi és a kocsmák közti sakkcsapatverseny 1996-ban, a falu legerősebb embere 1997-ben, a Deszk–Szőreg kerékpárosverseny 1998-ban, a Tisza-Maros-szög sportnapok (sakk, asztalitenisz, labdarúgás, kézilabda, kosárlabda) 1999-ben, a non-stop villámsakktorna 2000-ben, míg a falu legerősebb, legügyesebb asszonya verseny 2001-ben startolt. A kihívás napján ötször (1995, '97, '98, 2003, '04) vett részt a település. Ezek támogatására helyi vállalkozókat nyert meg.

– A felsoroltak közül több nemzetközivé vált, az emberek jól érzik nálunk magukat, mert a vendéglátásra is nagy hangsúlyt fektetünk. Varázsa van a rendezvényeinknek. Bár az elsőre is büszke vagyok, az még 1971-ben volt, a tiszántúli serdülők szpartakiádja.

Úszásoktatás

Legújabb ötlete, kezdeményezése az úszásoktatás, amely szervezett körülmények között – a 4. osztályosok számára – ősztől indult: – Ez is óriási kaland! Van egy kislány, akinek víziszonya volt, és azt hittem, hónapokig „kínlódunk" majd egymással. De nem így történt, legutóbb odahívott és önállóan siklott a vízen, örömömben adtam neki egy puszit. Egyébként sohasem a számszerű eredményeket tartottam fontosnak, nem azt hajszoltam, hanem azt, hogy mozgásra, sportra neveljek, és maradandó élményt nyújtsak a gyerekeknek. Remélem, sikerült...


Trabant és Barkas mint kisbusz

Még a kisebb költségvetésű egyesületeknél is állandó problémát jelent az utazás. Gyorgyev Vojiszláv ezt időnként „rugalmasan" oldotta meg, saját Trabantját és Barkasát használta „kisbuszként". A cél az volt, hogy az éppen aktuális csapattal eljusson a sporteseményekre. Hogy mennyien voltak olykor-olykor a két járműben? A konkrét számot utaljuk a feledés homályába. Elég, ha csak annyit jegyzünk meg: az utastérbe bekukkantó rendőr nem mert létszámellenőrzést tartani – de továbbengedte őket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsra ért a Ferroép!

Fantasztikus játékkal, 8:0-ra nyerte a Világkupa döntőjét a Ferroép-Szeged férfi tekecsapata a… Tovább olvasom