Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A fegyelmi bizottság szerint vétlen Kovács Ágnes

A Magyar Úszószövetség fegyelmi bizottsága szerint Kovács Ágnes az október 30-i doppingellenőrzés során nem valósított meg doppingvétséget. A határozat ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.
Feszült hangulatban kezdődött, majd fél óra elteltével félbe is szakadt a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottságának ülése. A kezdeti indulatokat az váltotta ki, hogy a Magyar Antidopping Csoport (MACS) képviseletében eljáró Kolláth György ügyvéd formai és tartalmi hibákat felróva a MÚSZ-nak, megkérdőjelezte a bizottsági ülés jogosságát. Érvelése szerint jogszabálysértést követett el a MÚSZ, amikor az előzetes felülvizsgálati eljárást – amely szerint az olimpiai bajnok nem követett el doppingvétséget – nem a főtitkár, vagy az általa megjelölt személy, hanem egy öttagú bizottság folytatta le.

A fegyelmi bizottság csaknem másfél órás szünet után Kovács Ágnes meghallgatásával folytatta ülését. Az olimpiai bajnoknő azt mondta, fenntartja az előkészítő eljárás során tett nyilatkozatát.

 
Kolláth György felszólalása nem könnyítette meg Kovács Ágnes helyzetét. Fotó: MTI

Az újabb szünetben kisebb nézeteltérés támadt Kolláth György, valamint Ruza József, az úszószövetség főtitkára között. Kolláth hamisítással vádolta meg a szövetséget, Ruza József ezt visszautasítva távozott.
A folytatásban a fegyelmi bizottság ötvenpercnyi tanácskozást követően hirdette ki döntését. A testület úgy ítélte meg, hogy az olimpiai bajnoknő az ellenőröknek kellőképpen megindokolta, miért hagyta félbe a mintavételt és távozott idő előtt a Kőér utcai uszodából Budára, ahol az UNICEF képviselőjeként várta őt Sir Roger Moore. A testület szerint Kovács Ágnest sem fegyelmi felelősség, sem önhiba nem terheli, mivel olyan súlyú sportdiplomáciai találkozóra volt hivatalos, amely mind a sportoló, mind a magyar sportdiplomácia számára kiemelkedő értékű esemény volt.

Hogyan tovább?

A hazai eljárási rend szerint a Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottságának felmentő ítélete ellen 15 napon belül lehet fellebbezni. Ha ez megtörténik, a Darnyi Tamás olimpiai bajnok vezette, másodfokon a jogerős határozatot meghozó fellebbviteli testület következhet.
A döntésről értesíteni kell a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testületet (NDKT), a sport-szakállamtitkárságot, az Európai (LEN) és a Nemzetközi Úszó Szövetséget (FINA). Utóbbi kettő, amennyiben nem ért egyet a döntéssel, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat, amely változtathat azon, azaz felmentés esetén határozhat eltiltásról.

A MACS szerint az úszónál végzett doppingminta-vételi eljárás hivatalos jegyzőkönyve minden szükséges információt tartalmazott, a sportoló annak tartalmával teljes mértékben tisztában volt.

A felmentő határozat nyomán az olimpiai bajnoknő rajthoz állhat a hétvégi debreceni rövidpályás ob-n. Kolláth György jogszabálysértőnek minősítette a fegyelmi bizottság határozatát. Megítélése szerint újabb jogszabálysértés lenne, ha Kovács indulna az országos bajnokságon.
A fegyelmi bizottság döntését az érintettek, valamint Gyárfás Tamás mint a MÚSZ elnöke fellebbezheti meg. Gyárfás természetesen nem él fellebbezési jogával. – Egész életemben lelkifurdalásom lenne, ha Kovács Ágnes felett a MÚSZ törne pálcát, hiszen közel egy évtizede a büszkeségünk – nyilatkozta Gyárfás. – A két ellenőr a felkérés ellenére nem jelent meg a fegyelmi bizottság előtt. Ez jogukban állt. Szerintem azonban nekik is mindent meg kellett volna tenniük a tisztánlátás érdekében. Félő, hogy a nemzetközi szervezetek a leírtaknak adnak majd hitelt. Mi hiszünk Áginak, pontosabban a fegyelmi bizottság neki hisz. A jövőt illetően viszont nagyon aggódom.

Kovács Ágnes tudomásul vette a határozatot, majd a következő nyilatkozatot olvasta fel:

"Természetesen kimondhatatlanul örülök annak, hogy ez a döntés született, mely úgy érzem teljes mértékben igazolja vétlenségemet ebben a mindenki számára kellemetlen ügyben. A rám vonatkozó szabályokat, legfőképpen a doppingelőírásokat eddig is maximálisan betartottam és a jövőben sem kívánok másként tenni. Reményeim szerint a továbbiakban a felkészülésre lesz lehetőségem koncentrálni, mellyel bizonyítani tudom és akarom, hogy csakis a tisztességes edzés és a sok munka hozhatja meg a sikereket. Amennyiben bárkinek további kérdése van, kérem, keresse fel jogi képviselőmet, dr. Zamecsnik Péter urat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőhalmi István: Kocsist imádta a közönség

Sportrovatunk szervezésében megválasztjuk az elmúlt 108 év legjobb szegedi labdarúgóját. Kollégáink… Tovább olvasom