Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

A focizó matematikus, avagy a Magyar Torony

Szeged - Röst Gergely (34) matematikus, egyetemi adjunktus szakmájában elismert, az SZTE Bolyai Intézetében európai támogatású projekt vezetője. A komoly tudós másik szerelmét, a labdarúgást sem csalta meg: hétről hétre pályára lép az Universitas megyei II. osztályú együttesében. Így teljes az élete.
– A szurkolók általában tudják, mivel foglalkozom civilben – mondta a 34 éves Röst Gergely matematikus, egyetemi adjunktus –, és mikor Szőregen fociztam, nemegyszer beszóltak: Gergő, vonjál inkább gyököt. A legaranyosabb sztori Németországhoz fűződik, ahol 1 esztendeig doktoranduszként voltam, és a VfB 1900 Giessenben szerepeltem. Fejeltem egy gólt, és onnantól jó ideig Magyar Toronynak hívtak – 169 centi vagyok – mesélte nevetve a bal oldali középpályás.

Röst Gergely
Röst Gergely
Röst Gergely nagykanizsai, szülővárosában ismerkedett meg a labdarúgással, és a helyi, 1866-ban alapított egyesületben játszott utánpótláscsapatokban. Szegedre, az egyetemre 1996-ban került, a JATE SC-ben kezdett focizni, utána került Szőregre, és tagja volt az 1999/2000-ben óriási fölénnyel bajnokságot nyerő megyei I. osztályú gárdának. Következett a már említett német év, majd hazatérte után a Miskolczi József irányította Tanárképző, újabban Universitas. Ez két évre szakadt meg, mikor Kanadában, a torontói York Egyetemen dolgozott posztdoktori kutatóként – ott is rúgta a bőrt.

– Mindig, mindenütt kerestem és megtaláltam a lehetőséget, hogy játszhassak, szeretem a labdarúgást. A Bolyai Intézetben a kollégák hiába csábítanak teniszezni, az számomra unalmas. Mára eljutottam odáig, hogy én vagyok az Universitas legidősebb tagja – mondta, majd váltott, mert észrevette, hogy a képletekkel telerótt két öreg széket nézem – Mikor megkaptam, ütöttek-kopottak voltak, ezzel próbáltam kicsit feldobni, díszíteni őket. Hogy mit jelentenek a számok és a betűk? Az egyiken ragadozó–zsákmány modell levezetése látható, alkalmazott matematikával foglalkozom. Az életben szinte minden leírható valamilyen képlettel.

Dolgozott akadémiai kutatócsoportban, jelenleg az Európai Kutatási Tanácshoz benyújtott nyertes pályázatnak köszönhetően ötfős kutatócsoportot vezet. A járványok terjedését modellezik matematikai módszerekkel, például differenciálegyenletekkel, az 5 éves projekt tavaly indult. Segítségével prognózis készíthető a megbetegedések, a halálozások várható számáról, a járvány időtartamáról, védekezési stratégiákról. Például maláriánál prevencióra, vagyis a szúnyogok irtására vagy gyógyszerekre érdemes inkább költeni.

A szegedi matematikus (jobbra) futball- pályafutása egyik kanadai mérkőzésén
A szegedi matematikus (jobbra) futball- pályafutása egyik kanadai mérkőzésén

– A közelmúltban a matematika és a foci még jobban összefonódott az életemben – árulta el –, Dénes Attila kollégámmal ugyanis a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kötődve végzünk kutatást. Az egyik helyszínen, Ukrajnában kanyarójárvány van, és ezzel a betegséggel kapcsolatban Franciaországban alacsony az oltottsági szint. Azt vizsgáljuk és igyekszünk matematikai módszerekkel modellezni, hogy az eredmények alakulása, a szurkolói csoportok vándorlása, utazása, miként segítheti elő a járvány terjedését. Sietnünk kell, mindjárt kezdődik a kontinensviadal.

A matematikus-focista elárulta: hivatásán és hobbiján kívül családja a legfontosabb számára, amit felésége, Flóra, 4 éves lánya, Júlia, 2 éves fia, Vilmos és az alig 1 hetes Veronika alkot: – Azt hiszem, a legboldogabb napjaimat a múlt héten éltem át: szerdán megkaptam a fiatal matematikusok legnagyobb hazai elismerését, az Alexits György-díjat, másnap pedig megszületett a kislányom. Van-e tehetségük a gyerekeknek a sporthoz vagy a matematikához? Bár mindkét esetben fiatalon megállapítható, ezt még a legidősebbnél, Júliánál is nagyon korai lenne megjósolni – zárta gondolatmenetét Röst Gergely, aki alig várja, hogy idővel másik nagy „hóbortjának", az utazásnak egész famíliájával hódolhasson.

Nem szólnak be
Sándorfalva alpolgármestere, Sebestyén András (47) is hétről hétre pályára lép – több közéleti személyiséghez hasonlóan más-más csapatokban – a település második számú, megyei II. osztályú labdarúgócsapatában. 35 éve igazolt játékos, Mindszenten kezdett, katonaként játszott a Szentesi Kinizsiben, majd a Szegedi VSE és a Sándorfalva következett. – Ha az edző, Dékány Jánosszámít rám, szívesen játszom, és a sportos életmódnak – a foci mellett az úszás és más mozgásformák is szerepelnek programomban – köszönhetően jó erőben vagyok. Politikusként soha nem találtak meg, nem szóltak be, egyébként is a „kettő" meccseire olyan drukkerek járnak, akik szeretik a gárdát. Az a célom, hogy gólt szerezzek a megyekettőben is. Hétfő délelőtt mindig megbeszéljük az első és a második csapat hétvégi produkcióját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékai Máté: Soha ne mondd, hogy soha

Lékai Máté, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának válogatott irányító-átlövő játékosa két év után távozik. Tovább olvasom