Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

A Haller, Pető kétpár újra a világelitbe akar kerülni

2000, Sydney: olimpiai ötödik hely. 2001, 2002: két világbajnoki cím, két összetett Vk-elsőség. 2007: Vk, Linz, 19. hely. A menny és a pokol. Egykor éveken át senki sem tudta legyőzni őket, jelenleg pedig ott tartanak, hogy a Világkupán a D döntő első helyéért küzdenek.
2000, Sydney: olimpiai ötödik hely. 2001, 2002: két világbajnoki cím, két összetett Vk-elsőség. 2007: Vk, Linz, 19. hely. A menny és a pokol. Egykor éveken át senki sem tudta legyőzni őket, jelenleg pedig ott tartanak, hogy a Világkupán a D döntő első helyéért küzdenek. Két szimpatikus sportember készülődött tegnap délután a szegedi Maty-éren az edzésre: a Démász-Szegedi VE evezőse, Haller Ákos, valamint váci társa, Pető Tibor.

A fenti eredménylista az ő munkásságukról szól. Most azon vannak, azért edzenek, és azért váltottak trénert, hogy újra a világelit közelébe kerüljenek kétpárban. Akad, aki már leírta őket. A legfontosabb viszont, hogy önmagukban hisznek.

– Köszönjük szépen, jól vagyunk. Én éppen sikeresen túlestem a szakdolgozatom megvédésén a közgazdasági egyetemen – mondta első, a hogylétük felől érdeklődő kérdésre Haller Ákos.
– Én pedig ezalatt egyedül edzettem – válaszolt Pető Tibor.

Összeszokott evezős páros. Ez néhány mozdulatból, gesztusból, tekintetből látszik. Tudják, érzik, valami nem stimmel. Hosszú idő után edzőtáboroznak újra Szegeden – ez is jelzi, változtatni akartak.

– Pályafutásunk során nyertünk már az A-tól a D-ig minden fajta döntőt. Szörnyű érzés, hogy most versenyben sem vagyunk. Mintha egy nagyon fiatal egység utazna el a különböző nemzetközi viadalokra tapasztalatszerzés céljából. Sok energiát fektetünk a munkába, mégsem megy a hajó. A hatékonyság hiányzik az evezésünkből. Azért jöttünk Szegedre, mert itt minden adott a tökéletes munkához, az idők összehasonlításához – vélte a szegedi Haller.

– Nehéz volt szembesülni a kudarcokkal. Technikailag teljesen elvesztettük a fonalat. Hiába kapálóztunk, nem gyorsultunk. Az évek alatt a mennyből a pokolba jutottunk. Szerencsére most senki sem dőlt a kardjába, közösen kerestük a megoldást – tette hozzá Pető.

És ennek az eredménye volt az edzőváltás: Ficsor László helyett újra – hiszen egykor már irányította a munkájukat – Dani Zsoltnál van a síp, a stopper, a kerékpár.
– Gyakorlati oldalról közelítettük meg a kérdést. Zsolt a versenyidőszakban talán többet segíthet. Technikailag például az alapokig kell visszanyúlni – érvelt Haller.
– Az alapozás jól sikerült, az ergométeres eredmények erről tökéletes képet adtak. Viszont Ficsor Laci nem találta a kiutat az eredménytelenségből, ezért ő is partner volt abban, próbáljuk meg más trénerrel – magyarázta Pető.

Eddig két Világkupa-futam ment le, ebből az elsőn 19. helyen zártak, a másodikon nem indultak. Mindketten úgy vélik, jó döntés volt kihagyni, hiszen így öt hetük maradt a harmadik, jövő hét végi viadal előtt.

– A következő héten Luzernben nem a helyezést kell figyelni, felesleges jósolgatni. Fontosabb, hogyan változik a mozgásunk. A C döntő is kudarc lehet, de a korábbiakhoz képest akár előrelépés is – prognosztizált Haller.
Az év eseménye a kvalifikációs világbajnokság. Ahol az olimpiai szereplés a tét. Az első tizenegy örülhet. Ez azt jelenti, a B döntőben egy ellenfelet elég megelőzni. A mostani helyzetben ez lehetetlennek tűnik. Ám addig még van hét hét.

– A célunk végre felszabadultan evezni, versenyezni, élvezni a hajó sebességét. Nem csak azt érezni, hogy be van húzva a kézifék – jegyezte meg végül Haller. Társa, Pető annyit tett hozzá: – Szeretjük Szegedet, ismerjük a vb otthonát, Münchent is, finom a sör, tehát nem ezért vagyunk itt, nem ezért utazunk ki. Hanem hogy megszerezzük a kvótát. Mert elérhetőnek tartjuk. Máskülönben nem is lenne értelme folytatnunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallerék újra Daninál

Nem ment az idén a kétszeres világbajnok evezős duónak, Haller Ákosnak (Démász-Szegedi VE, balról))… Tovább olvasom