Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A HVSC férfi vízilabdásai ősztől az OB II-ben játszanak

A vásárhelyi vízilabdaklub, a HVSC az elmúlt szezont még az OB I/B-ben küzdötte végig, és bár nem esett ki, ősztől mégis az OB II-ben szerepel. Az egyesület elnöksége az anyagiak hiánya és a játékosállomány drasztikus változása miatt döntött az osztályváltás mellett.
A HVSC-t a felhalmozódott tartozások miatt megszűnés fenyegette. Ez a veszély elhárult – az önkormányzat segítségével konszolidálták a klub helyzetét –, de az elnökségnek fontos korlátozó intézkedéseket kellett hoznia. Ősztől a sportág harmadik vonalában, az OB II-ben szerepel az anyagi téren és játékosállományban is meggyengült egyesület felnőtt férficsapata.

– Nehéz szívvel döntöttünk, és 4:3 arányban szavaztuk meg – mondta Tímár László klubelnök –, de a kialakult súlyos gondok miatt nem volt alternatíva. Anyagiakban nem dúskálunk, és a keretünk is drasztikusan megváltozott, gyengült. Több játékos visszatért a Szeged Betonhoz, mások külföldön, például Írországban folytatják pályafutásukat, de voltak, akik tanulmányaik miatt távoztak. Az OB I/B-s szereplést csak úgy vállalhattuk volna, ha szponzort találunk – ez nem sikerült, nincs reklámértéke –, mert a város kizárólag az utánpótlás-nevelésre, a fiatalok képzésére áldoz.

Az ingyenes uszodahasználat megszűnt, viszont a sportolók kedvezményes belépőt válthatnak, ez a szisztéma július elsejétől működik. A HVSC munkáját tanácsadó testület is segíti. Az sem könnyíti a létet, hogy egy teljes korosztály – akik most lennének ifjúságiak, és az OB I/B-ben kötelező a versenyeztetésük – kimaradt, így a HVSC ősztől öt csapatot indít: az OB II-es, a serdülő-, a gyerek- és a vidékbajnokságban (előkészítő), valamint a női gárdát. Az idei költségvetés a szükséges kiadásokat fedezi, közölte Tímár, aki még elmondta: majd másfél éves elnöksége alatt több céget, vállalkozást megkeresett, de csakis a személyes ismeretség miatt és jelképes összegekkel támogatták őket. Mi lehet a jövő, hiszen már Kásás Zoltán is azzal küszködött, hogy sem a felnőttek, sem a fiatalok nem profi szemléletűek, nem járnak rendszeresen edzésre?

– A mindennapos testnevelés keretében úszásoktatás is zajlik, ebből a „tömegből" szeretnénk szeptembertől kiemelni – testnevelők közreműködésével – a sportágunkhoz affinitást érző, tehetséges fiúkat, lányokat. Széles utánpótlásbázist akarunk létrehozni, és ezzel tulajdonképpen csatlakozunk az Egészséges Vásárhely programhoz. Hogy van-e visszaút? Őszintén remélem... Jó lenne idővel visszajutni az OB I/B-be, és ez a fiatalok képzésének színvonalán és a pénzen múlik; ha az utóbbi van, a keretet feltölthetjük ifjakkal, egykori vásárhelyiekkel, és erősítésként egy-két játékost is igazolhatunk még.

A kör bezárult?

A vásárhelyi férfi vízilabdások fél évszázada, 1958-ban jutottak fel az OB II-be, később az élvonalban is szerepeltek. Eltelt ötven év, és úgy tűnik, a kör bezárult, ősztől ismét az OB II-ben szállnak medencébe. A sportág harmadik vonalába – az OB I/B-től visszalépve – ezúttal az elnökség döntése értelmében került a gárda. A sportág vásárhelyi múltjával kapcsolatban meg kell említeni Török Sándor nevét, aki a hőskorban harmincnyolc évig vezette az együttest, amely ezalatt 1076 mérkőzést játszott.

Olvasóink írták

  • 1. 2000.Sydney.2004.Athén.2008.Peking 2008. augusztus 26. 08:38
    „sajnálatos, hogy az egyetlen abszolút sikeres olimpiai csapatsportunk életképtelen...elhiszem, vidéken nehéz szponzort találni, mivel nincs média visszhangja. A helyi TV adott le már HVSC póló meccset?
    Egy kisvárosi sportklub vezetésének együtt kell működni a város vezetésével, mivel utóbbi adja az infrastruktúrát és az utánpótlás támogatását.
    A profi szemlélet hiányának okát, pedig, belül kell keresni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajrá magyarok! Hajrá Szeged!

Kedd hajnalban landolt a pekingi aranygép a magyar olimpiai csapattal. Három szegedivel, három… Tovább olvasom