Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

A kajakos Csernák testvérek tanulni igazoltak Szegedre

Testvérpár igazolt Kovács László női kajakos csoportjába: a Honvéd után az EDF Démász-Szegedi VE-ben folytatja a váci származású Csernák Edina (21) és Csernák Petra (22).
Két tehetséges, életvidám, sikerre éhes versenyzővel gyarapodott az EDF Démász-Szegedi VE női kajakos szakága. Kovács László csapatához a csongrádi Horváth Alexandra után csatlakozott két váci származású fiatal, Csernák Edina és Csernák Petra. Esetükben nyugodtan mondhatjuk, nem esett messze az alma a fájától, mert édesapjuk, Csernák Károly is kajakozott, majd ő volt a nevelőedzőjük is.

– Apa jól ismeri Kovács Lászlót, akinek a tanítványa, a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa is rábólintott, hogy csatlakozhassunk a csapathoz – mesélte a húg, Edina, miközben Petra a kecskéstelepi Gera Sándor utcában lévő orvosi rendelőben éppen vizsgálatokon esett át. – A legjobb eredményem 2007-es, amikor a négyes tagjaként ötszáz méteren az ifjúsági Európa-bajnokságon első lettem. Nővérem pedig velem együtt tagja volt annak a kvartettnek, amely 2009-ben a poznani U23-as Eb-n végzett a harmadik helyen.

Edina (balról) és Petra bízik a londoni indulásban. Fotó: Frank Yvette
Edina (balról) és Petra bízik a londoni indulásban.
Fotó: Frank Yvette

A két lány még tanul: mindketten a budapesti Semmelweis Egyetem Testnevelési Kara rekreációszervező szakának hallgatói, de amíg Petra már a mesterképzést végzi, egy évvel fiatalabb húga, Edina harmadéves, és most készül az államvizsgára. Időközben Petra végzett a vizsgálatokkal, így lehuppant testvére mellé.

Sportorvosi felmérés

Az EDF Démász-Szegedi VE negyvennyolc versenyzője komplex sportorvosi felmérésen (labor-, terheléses vizsgálat, szívultrahang, sportorvosi teszt) vett részt, amelyet egy szegedi céggel együttműködve dr. Gattyán Annamária kardiológus sportorvos végzett el. Az adatokat az edzőkkel, a versenyzőkkel és a klubvezetőkkel együtt elemzik majd, hogy a sportolók a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

– A gyorsaságunkon van még mit javítani, de váciak lévén sokat edzettünk az élő Dunán, azaz kitartóak vagyunk – mondta Petra, aki közben Edinára nézve várta a megerősítő bólogatást, amely jött is. – Janicstól lehet tanulni, igazi profi, a célunk pedig eljutni a londoni olimpiára egy csapathajóban.

A kajakos lányok nem mondhatók törékeny alkatúnak, mégis meglepő, mi Csernákék kedvenc hobbija.

– A jégkorong. Édesapánk ezt a sportot is űzte amatőr szinten, mi pedig megkedveltük, valóságos őrültjei vagyunk. Szombatonként hajnalban keltünk, hogy Újpesten a fiúk között kergessük a pakkot – jegyezte meg Petra, aki elárulta, éppen egy ilyen jégkorongbaleset miatt nem tud a futógépen tesztelni, fáj ugyanis a térde. – Szegedet jól ismerjük, hiszen sokszor versenyeztünk már itt. Szeretünk a Maty-érre járni – ezt már Edina mondta.

A lányok már túl vannak egy bulgáriai edzőtáboron, így az ismerkedésen is, majd január 4-én ismét odautaznak, és Belmekenben készülnek. Februárban lesz még egy törökországi munka is, hogy aztán a szegedi kvalifikációs világbajnokság előtt elkezdődjön a hazai vízi szezon.
– Vidámak, szerények, váciak. Aki onnan jön, az tud és szeret is dolgozni, ezért esett rájuk a választás. Fiatalok, szeretném, ha Janicstól mindent eltanulnának – tette hozzá végül Kovács László, miközben már Edina készülődött a rá váró vizsgálatokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 nap múlva rajtol a kajak-kenu vb Szegeden

A viadalra augusztus 17. és 21. között kerül sor a Maty-éri pályán. Várhatóan 90 országból körülbelül 2000 versenyző érkezik. Tovább olvasom