Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A legendák még ma is pattogtatnak

Kell és volt is egy csapat: az ATC-HKK. Zsúfolásig telt lelátók, fantasztikus meccsek (például a Honvéd, a Körmend és az Albacomp legyőzése), varázslatos hangulat és egy gárda, amely ellen a Hódtói Sportcsarnokban a legjobbak sem mehettek biztosra. Vajon mi lett az akkori hősökkel, kedvencekkel? Ennek igyekeztünk utánajárni.
Akkoriban – 1994/95-öt írunk – egyetlen vásárhelyi sportbarát sem engedhette meg magának azt a luxust, hogy kihagyja az ATC-HKK meccseit. Negyvenkét fokos kosárlázban égett a város. Czuprák László, Parády Péter, dr. Borbáth Csaba, Nikola Milatovics, Papy Zsolt, Gémes Levente, Polányi Géza, Jáhni István, Alexander Kocsergin, Ambrus Róbert, Imre Attila és Kútvölgyi Csaba. Ismerősek a nevek, ugye? Ők alkották a Valaczkay Győző, Guóth Árpád edződuó dirigálta keretet, a szakmai munkát pedig a harmadik trénerlegenda, Faragó István felügyelte.

Az élvonalban

A keretből szinte mindenki aktív – a vásárhelyi városi bajnokságban vitézkedő Jeam Beam Teamet erősíti Czuprák, Borbáth, Polányi és Imre is –, de az élvonalban egyedül Gémes Levente (center, most 32 éves) szerepel. A kecskeméti Univer KSE-vel az A csoportos tabella elején tartózkodik.

– Két-három évet még lehúzhatok a profik között – vélekedett „Lecsó" –, de már arra is gondolok, hogy mit csinálok majd a civil életben. Jó lenne Vásárhelyen, esetleg az elitbe feljutott együttesben befejezni a pályafutásomat. Sokszor eszembe jutnak az egykori hódtói meccsek, a BS-ben játszott Magyar Kupa-négyes döntő, és az a baleset – egy háznak ütközött a buszunk –, amelyben többen megsérültek, így a rájátszásunknak lőttek.

Tanárok, edzők

Czuprák László (bedobó, 47) nemcsak a sportágtól, a klubtól sem szakadt el, a manapság remeklő Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli edzője (civilben létesítményvezető a városi stadionban): – Jó szellemű, igazi csapat volt az a HKK; ráadásul állítom, hogy Milatovics személyében nálunk pattogtatott az ország legjobb légiósa. Hogy van-e kosaras utánpótlás a családban? Tizennyolc éves Melinda lányom már abbahagyta, a 14 esztendős Ádám viszont a Kosársuli serdülőcsapatában pallérozódik.

Papy Zsolt (irányító, 29) visszaköltözött szülővárosába, és Békéscsabán a Trefort Ágoston szakközépiskolában tanít, tart edzéseket (más sulikban is), valamint dirigálja az NB II-es Csabát, melyben az elmúlt bajnokságban még játszott is: – Szép éveket töltöttem Vásárhelyen, nosztalgiával gondolok vissza arra az időszakra.

Időnként együtt emlékezhet Kútvölgyi Csabával (bedobó, 30), aki az NB II-es Szentesi KK trénere és játékosa – civilben üzletkötő –, legutóbbi összecsapásukat a Kurca-parti alakulat nyerte, 86–78-ra. Polányi Géza (bedobó, 41 éves), úgy is fogalmazhatunk, hogy az 1993-ban elhunyt legendás Balogh „Imsi" Imre örökébe lépett: a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban helyezkedett el, ott oktat – természetesen kosarat is. Nem mellékesen a Szeviép-Szegednél utánpótlásedző.

– Szegeden élek, de amikor a srácok szólnak, megyek és játszom a városi pontvadászatban – közölte Polányi. – Ezt a játékot nem lehet nem szeretni, csodálatos emlékeket őrzök az évtizede történt meccsekről, ünneplésekről, örömökről, bánatokról. Elképzelhető, hogy a családban is lesz örökösöm, Kristóf az óvoda labdapattintgató rekordere, kilencvenhéttel.

Esély a feljutásra

Az ATC-HKK az 1994/95-ös sorozatot a bajnokságban a 8., a Magyar Kupában pedig a 4. helyen zárta. Utóbbiban, a Budapesten rendezett négyes döntőben hajszálnyi hiányzott a még nagyobb bravúrhoz. De senki sem volt boldogtalan.
És Vásárhelyen újra – immár második esztendeje – a sportág reneszánszát éli a kék-sárga városban. Tavaly a B csoportban ezüstérmet szerzett a dr. Elek András, Czuprák László edződuó által irányított együttes, az idén pedig eddig százszázalékos és – merjük kimondani – reális sansza lehet a feljutásra, az A csoportos tagság kiharcolására. Újra. Viszont ahhoz, hogy ezt vállalhassa a Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli több, sokkal több pénz kellene. Ha ez összejönne, a múlt ismét jelenné válhatna.

„Civilek" a pályán

Ambrus Róbert (center, 33) a Burton Apta utódjában, az Imerysben dolgozik öntőként, a városi bajnokságban a közelmúltig játszott, nem régen adta le a szerelését. Imre Attila (center, 31) taxizik, de a városi bajnokságban még szerepel, ő fogalmazta meg a legjobban a sportághoz való kötődésüket: – Ez a csapat, a Jeam Beam Team már önmagában véve is nosztalgia.

Parády Péter (bedobó, 34) és Jáhni István (bedobó, 41) is nagy kedvenc volt Vásárhelyen (Szegeden is!). Előbbi egyéni vállalkozó, a nagyáruház passzázssorán üzemeltet sportboltot, míg utóbbi egy ismert és kedvelt cigarettacég területi képviselője. Közös a sorsukban, hogy mindketten az NB II-es Vitala-Domaszék gárdáját erősítik.

– Számomra a Honvéd elleni parti a legemlékezetesebb – mondta Jáhni –, a bajnok kicsit nagy mellénnyel érkezett, ezt kicsit szűkebbre szabtuk. Minden fantasztikus volt akkoriban Vásárhelyen.

A kék-sárga drukkereknél „a kedvenc" dr. Borbáth Csaba (irányító, 41) volt, s már anno is munka mellett sportolt. Jelenleg szájsebész-főorvos a rendelőintézetben, magánpraxisa keretében Németországban, Írországban és Olaszországban is dolgozik.

– Mérkőzést nem emelnék ki, az egész szezon maga volt a csoda – emlékezett a doki –, baráti közösségként, amatőrként, de profi hozzáállással értük el a sikereket. Amíg az a súlyos baleset meg nem állított minket... Soha nem mentem el bajnoki előtt mulatni, mindent a sportnak rendeltem alá, számomra, számunkra a mérkőzés „misének", vagyis szent dolognak számított. Nem a hobbink, életformánk volt a kosárlabda.

Sanyika és Miki

A két külföldiről, Alexander Kocserginről (center, 38 éves) és Nikola Milatovicsról (center, 43 éves) csupán annyit sikerült kiderítenünk, hogy már nem kötődnek a sportághoz. Előbbi, amint hazatért Ukrajnába, befejezte a játékot, manapság pedig szállítmányozással kapcsolatos vállalkozást üzemeltet. Az edzők közül Guóth Árpád a Dégáznál, Faragó István a megyei sporthivatalnál dolgozik, Valaczkay Győző pedig egyéni vállalkozó. A sportágban jelenleg nem vállalnak aktív szerepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Beton: már a Vasasra hangolnak

Nem kell sokáig várnia a Szeged Beton VE férfi vízilabdacsapatának az év első bajnoki rangadójára.… Tovább olvasom