Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

A legendás balkezes - interjú Horkai Györggyel

Korának egyik legjobb balkezes játékosaként tartották számon Horkai Györgyöt. Az egykori klasszis tizenöt évre száműzte magát a pólós világból, ahová tavaly a magyar juniorválogatott szövetségi kapitányaként tért vissza. Az A-Híd Szeged Beton elleni kétkapuzás után beszélgettünk az 57 éves szakemberrel.

Eredménydömping

Horkai György 1954. július 1-jén Budapesten született. Játékosként: olimpiai bajnok (1976), olimpiai 3. (1980), háromszoros vb-2. (75, 78, 82), kétszer Európa-bajnok (74, 77), Eb-2. (83), Világkupa-győztes (79), ifjúsági Eb-első (73), magyar bajnok (85 – BVSC), MNK-győztes (79, 82 – BVSC). Szövetségi kapitányként: olimpiai 4. (96), vb-5. (94), kétszeres Eb-2. (93, 95), Világkupa-győztes (95), Világkupa-2. (93).

– Össze lehet hasonlítani a Gyarmati Dezső, illetve a Kemény Dénes által irányított gárdát?
– Nem nagyon hiszem, mindig az adott korban kell nézni a csapatot. Egy háromszoros olimpiai bajnok együttes előtt meg kell emelni a kalapot, tisztelegni kell. De azért nekünk sem kell szégyenkeznünk, talán nyugodtan mondhatom, a mi gárdánk csupa világklasszisból álló csapat volt. Külföldön járva hallottam olyan kijelentést, hogy a mi 70-es évekbeli gárdánk volt a legnagyobb a póló történelmében.

– Az ön kapitánykodása alatt az 1996-os atlantai olimpián a 4. helyen végzett a magyar válogatott. Az ötkarikás játékokat követően visszavonult az edzősködéstől, és az üzleti élet felé fordult. Ennyire megcsömörlött?
– Ezt így nem jelenteném ki. Hívtak külföldre, de oda nem akartam menni, itthonról viszont nem kerestek meg. Nem fájt, mert akkor azt gondoltam, jobb egy kicsit kiszakadni a sportágból. Elindultam egy másik irányba.

Horkai tavaly visszatért a vízilabda mellé. Fotó: Karnok Csaba
Horkai tavaly visszatért a vízilabda mellé.
Fotó: Karnok Csaba

– Tavaly mégis visszatért, kinevezték a férfi juniorválogatott szövetségi kapitányának. Hiányzott már a póló, a munka?
– Amikor lekeveredtem az uszodába, ott mindig vízilabdás fejjel gondolkodtam, néztem a meccseket. Amikor viszont nem ebben a közegben voltam, egyáltalán nem hiányzott a póló. De az én generációmnak még mindig mond valamit a magyar himnusz, a felkérés a válogatottól pedig még mostanság is nagy megtiszteltetés.

Irány külföld!

Előbb Svájc, majd három nap elteltével Olaszország felé veszi ma 7 órától az útirányt az A-Híd Szeged Beton férfi pólócsapata. A mk-győztes, bajnoki éllovas gárda hétfő este és tegnap délelőtt a magyar juniorválogatott ellen kétkapuzott. A Tisza-parti alakulat mestere, Vincze Balázs elmondta, annak ellenére, hogy fizikálisan jókora különbség mutatkozott csapata javára, hasznosnak ítélte az edzőmeccseket, amelyek jól szolgálták a felkészülést. A luganói edzéseken 12 pólós vesz majd részt, de a jövő hétfőtől kezdődő itáliai kétkapuzásokra már Török Béla és az ausztrál Aaron Younger is megérkezik.

– Az utánpótlás helyzete, megítélése az eredmények tekintetében nem túl rózsás. Eltűntek a tehetségek?
– Mivel nem voltam benne a póló világában, pláne nem az utánpótláséban, nem tudom, igazán mik voltak a problémák. Egyedül csak az eredményeket követtem nyomon. Számomra elképzelhetetlen, hogy a magyar vízilabdázók olyan rosszak lennének, hogy zsinórban hetedik, nyolcadik, kilencedik helyezéseket érjenek el világeseményeken. Ez méltatlan a magyar póló hírnevéhez. Azon fáradozunk, hogy visszaállítsuk a korábban kivívott rangot. Mivel nem ismerem eléggé a nemzetközi mezőnyt, a jövő héten az élbolyba tartozó szerbekkel Budapesten többször is kétkapuzunk. Megnézem, hogy például hozzájuk képest hol tartunk. A nagy vizsgák majd később jönnek, szeptemberben az 1993-ban születetteknek Európa-bajnokságot, az 1994- eseknek pedig decemberben vb-t rendeznek. Arra igyekszem úgy felkészíteni a két korosztályt, hogy eséllyel pályázzon a dobogóra kerülésre.

– Amikor 1993-tól 96-ig a felnőtt válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, a nemzeti gárda csékája az a Vincze Balázs volt, aki most az A-Híd Szeged Beton szakmai munkájáért felel. Figyelemmel kíséri egykori játékosának edzői tevékenységét?
– Természetesen, és nagyon örülök a sikerének. Már tavaly is nagyon jó eredményeket ért el a Szeged, de most arra is rá tudott tenni egy lapáttal. Balázsról mindig is tudtam, ha edzősködéssel kíván majd foglalkozni, jó tréner lesz. Aki ilyen irányító és jól irányító típusú játékos, mint ő volt, abból általában jó edző lesz. Ért hozzá, jól dolgozik, és ami nagyon fontos, dolgos edző, ennek az eredménye pedig a gárda teljesítményén is lemérhető.

Olvasóink írták

  • 1. kontrapista 2012. január 19. 10:32
    „Az újságcikk szerint Horkai György még a korosodással is felülmúlja az 1957-ben születetteket, mivel már 57 éves.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei futballkörkép: kispályás bajnokság Csongrádon és Makón

Véget értek a csoportkörök küzdelmei a makói Téli-kupán. A Makó NB III-as csapatának játékosaival… Tovább olvasom