Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A makói női kézilabda élt, él, élni fog

Másfél év alatt nagyot fordult a világ a makói női kézilabdasportban. 2007 májusában még élvonalbeli meccset játszottak a városban, manapság viszont csak a megyei bajnokságban szerepel a Marosmenti Női Kézilabda Sportegyesület (MNKSE) néven bejegyzett gárda. Nagy György József elnök szerint már nem sokáig.
A 2006/2007-es női élvonalbeli kézilabda-bajnokság mezőnyében újoncként ott volt a Németh Toll-Makó csapata is. A nézők tódultak a mérkőzéseire, nem volt ritka, amikor hét-nyolcszázan szurkoltak a Csendes Edit, Bartucz Mónika (képünkön), Baunok Bernadett, Fekete Gabriella nevével fémjelzett gárdának. A kezdeti lelkesedés azonban idővel megszűnt, súlyos anyagi gondok jelentkeztek, ettől pedig nem tudta függetleníteni magát az együttes; utolsóként, 12. helyezettként kiesett a legjobbak közül.

Visszaminősítés

A pénztelenség oda vezetett, hogy az NB I/B-s indulást sem tudta vállalni a Makói Női Kézilabda Sportegyesület, az anyagiak csak az NB II-es szereplést tették lehetővé. A Maros-partiak azonban hiába nyerték meg a pontvadászatot, a még az élvonalban felhalmozott és hátramaradt tartozások miatt a szövetség döntése miatt semmilyen nemzeti bajnokságban nem indulhatott.

Összefogás

Adódott a kérdés: ebben a helyzetben mi lehet csinálni? Azoknak, akiknek rengeteget jelentett a makói női kézilabda megmentése, összefogtak, és Marosmenti Női kézilabda Sportegyesület néven új klubot alapítottak. Az alakuló ülésre alig fél évvel ezelőtt, 2008. szeptember 4-én került sor. Marosán György edző vezetésével a fiatalokból álló együttes egészen alulról kezdte, a megyei bajnokságba nevezett be. Rajta kívül a Vásárhely II. játékosaiból álló Székkutas és a Szentes alkotja a háromfős mezőnyt, a csapatok nyolcszor-nyolcszor csapnak össze mindkét riválissal. Eddig hat fordulón vannak túl a felek, a makóiak öt győzelemmel és egy vereséggel a tabella élén állnak.

– Minden reményünk adott, hogy bajnokságot nyerjünk, és a következő kiírásban már az NB II-ben szerepeljünk – nyilatkozta Nagy György József elnök, aki a Németh Toll-Makó élvonalbeli szerepvállalásánál mint elnökségi tag volt jelen. – Ez is a célunk, és meggyőződésem, hogy egy osztállyal feljebb sem vallanánk szégyent. Azzal is tisztában vagyunk, a drukkerek ezzel még nem biztos, hogy tökéletesen elégedettek lennének, de ma még másról, merészebb tervekről felelőtlenség lenne nyilatkozni. Erre mondom azt, akkor kell átmenni a hídon, ha odaérünk a folyóhoz. Először legyünk bajnokok a megyében, aztán ha az NB II-ből is kiharcolnánk a feljutást, akkor majd ráérünk dönteni az NB I/B-ről. A várostól kapunk anyagi segítséget, az azonban még kiegészítésre szorul különböző szponzori felajánlásokkal. A megyében kétmillió forint a költségvetésünk, az NB II minimum a duplájába kerül.

Még kedvelik őket

A sportvezető elmondta, a női kézilabda annak ellenére továbbra is népszerű a városban, hogy jelenleg 50–100 néző előtt játszanak.
– Ha felkerülünk, ez a szám bizonyosan megduplázódik. Azon vagyunk, hogy jövőre ezt bebizonyítsuk – fogalmazott Nagy György József.

Jöjjenek a fiatalok!

Makón hosszú távban gondolkodnak. Épp ezért különös hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-nevelésre. Rájuk építve képzelik el a minél szélesebb bázisra épülő jövőt. Ma még az NB I-es Makóban már kisebb szerepet kapott Erdei Erika, Kürti Petronella, Kozserán Krisztina, Szebehelyi Edina vagy éppen Matyi Katalin viszi a prímet, de nem elképzelhetetlen, hogy néhány év múlva a helyi kötődésű tehetségekben méltó társaikat köszönthetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puljezevics lemondott

Puljezevics Nenad évek óta a Pick Szeged csapatkapitánya. A világklasszis kapus azonban a napokban lemondott posztjáról. Tovább olvasom