Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

A nap helyett a magyarok mosolyogtak

A síkvízi kajak-kenu világbajnokság helyszínén minden a tavalyi Maty-éri vb-t idézi. Már most megjósolható, hogy a döntők napján telt ház lesz a duisburgi Wedau-sportparkban lévő pályán, emellett a szervezők sok mindenben igyekeztek a szegedi eseményt másolni. A tegnapi 500 m-es selejtezők után csak egy számban – igaz, az olimpiai –, C1-ben nem lesz magyar hajó az A fináléban.
Budapest, Ferihegy 2/B terminál, reggel 8 óra, 28 Celsius-fok. Duisburg, déli tizenkét óra, 18 Celsius-fok. Aki rövid nadrágban és pólóban szállt fel a magyar főváros repterén tegnap reggel a Németországba tartó repülőgépre, az alig négy óra múlva 1300 km-rel nyugatabbra szembesült azokkal a hírekkel, amelyek a 36. síkvízi kajak-kenu világbajnokság kapcsán a német városban kora őszi időjárásról beszéltek.

– Búcsúzz el hétfőig a naptól! – mondta még valahol Bajorország fölött a repülőgépen fővárosi fotós kollégám, Szalmás Péter mintegy a fenti állítás igazolására. Aztán a gép lassan ereszkedni kezdett, a talaj pedig a felhőktől csak akkor látszódott, amikor alig száz méterre megjelent alattunk.

Hideg van!

– Hideg van! – szálltam ki a gépből, mire a reptéri buszjárat sofőrje visszakérdezett: – Hol?

Ő megszokta, nekem még új volt a hűvös. Tény, a duisburgi időjárás cseppet sem idézi a magyarországit. Felhős az ég, párás a levegő. De legalább nem esik és nem fúj a szél – jegyezték meg a helyiek. Bizony, Nagy-Britannia közelsége igencsak rányomja bélyegét a régió, Észak-Rajna-Vesztfália időjárására. Most éppen ilyen kedvében van.

A vb versenyzőinek fejében egész más gondolatok járnak. Például az olimpiai kvóták. Amelyeket Duisburgban lehet először megszerezni. Aki így tesz, annak lesz egy nyugodt felkészülése Peking előtt, míg akik nem érik el, azoknak bizony még egyszer neki kell futniuk – a mieinknek jövőre az Eb-n. A magyar küldöttség minél kevesebb ilyen pluszmunkát szeretne.

Szuper körülmények

Csak egy baki

Hihetetlen éles futamok, gyakran csak néhány tized- vagy századmásodperc különbségek a célba érkezők között – nagyon erős ez a vb. Így aztán boldog lehet a magyar stáb, hogy tegnap 500 m-en csak C1-ben az újonc Sáfrán Mátyásnak nem sikerült A döntőbe kerülnie. A Kozmann, Kolonics (C2) és a Kammerer, Kucsera (K2) duónak centiken múlott a második hely, így az A finálé, de Vereckeinek (K1, második lett), Kovács Katalinnak (női K1, első lett) és a Paksy, Benedek egységnek (női K2, szintén első lett) egyaránt meg kellett feszülnie az örömért. A négyesek – így a kenusok a szegedi Joóbbal és Horváthtal, valamint a férfi kajakosok futamgyőztesként délután pihenhettek, egyből A döntősök. Az 500 m-es nap egyetlen kakukktojása, a női K4 1000 m-es hajó a szegedi Keresztesivel szintén elsőként jutott a fináléba. 
Ehhez a feltételek Duisburgban adottak. Könnyű úgy – jegyezhettük meg a Wedau-sportparkba kiérve –, ha a szervezők előtt olyan világesemények vannak etalonként, mint például a tavalyi Szegeden rendezett vb. Mintha a Maty-éren járnánk: telt lelátók már az elő- és középfutamok alatt is; sípok, dobok, nádihegedűk, zászlók; élő közvetítés (a helyi szpíkerduó talán mintha nagyon szeretné a saját hangját); kiváló közvetítési technika; sátrak sörrel, üdítővel, virslivel. Szóval tanultak, jó diákok voltak a németek, amikor ezt a világbajnokságot megszervezték.

Apropó, Wedau-sportpark. Hatalmas zöldövezet Duisburg déli részén, amelyben a regattapálya mellett – ezelőtt háromszor volt itt kajakos és kenus vb, legutóbb 1995-ben, valamint rendeztek már itt evezős vb-t is 1983-ban – megtalálható a Bundesliga I. újonca, az MSV Duisburg, azaz a Zebrák stadionja is – jó pár edzőpályával egyetemben.

A kövér Ailton

Legismertebb játékosuk a brazil Ailton (ex-Stuttgart és -Schalke). Egy picit kövér, egy picit koros – 34 éves –, de ahogy nyilatkozta a Westdeutsche Allgemeine Zeitung duisburgi kiadásának tegnapi hasábjain: – Fitt vagyok a Dortmund elleni meccsre!

Hogy ő az lesz-e, majd vasárnap 17 órakor derül ki a BVB arénájában, ám a magyar kajakosok és kenusok már ma bizonyíthatják rátermettségüket, erejüket: az iszonyatosan nehéz selejtezők után 14 órától az 1000 m-es döntőkben. Amelyek mindegyikében lesz honfitársunk.

A tegnapi, 500 m-es középfutamokból mindössze egyetlen egység nem került az A fináléba: C1-ben Sáfrán Mátyás negyedik lett, így B döntős. Azaz megint volt okunk mosolyogni. Ha már a nap nem tette meg.

Emőke, a garancia

Ha kell, angolul, ha kell, németül szólal meg. Most speciel az utóbbira van szükség. Mindent elintéz, mindent megszerez, mindent tud. És a neve már egyfajta garancia is Duisburgban, a vb otthonában. A Magyar Kajak-kenu Szövetség mindenese, Kovács Emőke iszonyatosan népszerű. Mosolyog, tárgyal, és eközben kinyílnak az ajtók előtte. Hogy ez miért érdekes? Mert az ő társaságában úgy be lehetett jutni a vb helyszínére, hogy sehol sem volt még az akkreditáció. Ám vele együtt érkezve ez sem számított akadálynak: ha ő azt mondta, azt szeretném megcsináltatni, azt elhitték neki. A rutinja borzasztó sokat ér a magyaroknak.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Remeklő Hód TC-sek

A második fordulót rendezték Hódmezővásárhelyen, a SEAT-kupa országos teniszbajnokságon. Tovább olvasom