Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A nyárlőrinci fiú a világ legjobbja - lehet(ne)

Lássuk csak! Mi is kell a sikerhez? Három tényező. A tehetség az egy, a szorgalom az kettő, de mi is a harmadik? Hát persze: a pénz. Utóbbi nem is a harmadik a sorban, az esetek többsége azt bizonyítja: utcahosszal az első. Kövecses János története is erről tanúskodik. Hosszú az út a házilag eszkábált fekvenyomópadtól az olimpiáig.
A 21 esztendős nyárlőrinci fiatalember egy ötgyermekes csonka család legidősebb fia. 12 éves volt, amikor a szülei elváltak, édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit. A gazdasági válság decemberben utolérte a családfőt, elveszítette gépbeállítói állását egy autóalkatrészeket gyártó cégnél. Azóta munkanélküli.

János januárban állt a honvédség alkalmazásába, csekély katonai fizetéséből járul hozzá a kosztpénzhez. Amikor nem dolgozik, sportol. Ne gondoljunk holmi könnyed kikapcsolódásra, a Kavics becenévre hallgató fiú öt éve versenyszerűen foglalkozik erőemeléssel. Két éve súlyemeléssel, kiegészítő sportágként. Kapaszkodjanak meg, a 75 kilogrammos súlycsoportban versenyző fiatalember 152,5 kilót nyom ki fekve, guggolásban 170, felhúzásban 230 kiló a legjobbja. Gondoljunk csak bele, mitévők lennénk, ha saját testsúlyunk háromszorosával kellene bármilyen gyakorlatot is elvégeznünk! Emberfeletti.

A pénz nem véletlenül került szóba az elején. János még novemberben, az erőemelő országos bajnokságon juniorként lett második a felnőttek között, ezzel kijutott a világbajnokságra. A vb-t a brazíliai Sao Paulóban rendezik, augusztus 31-étől szeptember 6-áig. Brazília térben messze van, nagyon messze, időben viszont vészesen közel! A legszerényebb kalkuláció szerint is 350-400 ezer forintra lenne szükség a részvételhez. Ez az összeg a legalapvetőbb költségeket tartalmazza: az utazást, a szállást, az étkezést és a nevezési díjat. Ebből eddig 120 ezer forint gyűlt össze, a nyárlőrinci önkormányzat jóvoltából.

Kövecses a brazíliai vb-részvételhez keres támogatót. Fotó: archív (galéria)

Kavics nagyon reméli, hogy a történelem nem ismétli önmagát. Hiszen 2008-ban a dél-afrikai vb-ről maradt le kellő támogatás híján. 2007-ben ott lehetett a világbajnokságon. Egy európai helyszínen, Franciaországban rendezték a rangos viadalt, oda könnyebb volt eljutni. Akkor 33-ból 12. lett, eredménye fekvenyomásban 140, guggolásban 160, felhúzásban 220 kilogramm volt. Szemmel látható, az elmúlt két évben mennyit fejlődött, versenyszámonként 12,5, illetve 10-10 kilót.

A nyárlőrinci fiúnak nemhogy korszerű táplálékkiegészítőre, még modern edzőtermi gyakorlásra sem telik. Házilag eszkábált „maszek kondigépeit" a szabad ég alatt találjuk, édesapja keze munkáját dicsérik. János jó erőben van, és bizakodik. Ha már kiharcolta a részvételt, valóban rajthoz is szeretne állni a világbajnokságon. Ott pedig eredményesen szerepelni.

– Az első nyolc hely valamelyikének megszerzése a cél, de az lenne az igazi, ha be tudnám magam verekedni az első hatba – mondta el Kövecses János. – 2012-ben, Londonban bemutató sportágként már jelen lesz az erőemelés, mindenképpen ott szeretnék lenni én is! Nehéz helyzetben vagyok, nem könnyű szponzort találni. A 2006-os világbajnokságon történt magyar doppingvétségek miatt pedig az állam öt évre megvonta a támogatást a sportági szakszövetségtől. Így még inkább behatároltak a lehetőségeink.

A nyárlőrinci fiú a világ legjobbja - lehet(ne). Fotó: archív (galéria)

– Nagy kár, hogy az erőemelést eddig nem vették fel az olimpiai versenynaptárba, ez a továbbtanulásnál is keresztülhúzta a számításaimat – folytatta Kavics. - Katonai középiskolában végeztem, szerettem volna főiskolára, egyetemre menni. Többszörös túljelentkezés mellett maradtam le a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemről és a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskoláról is, pedig ha az erőemelésben elért eredményeimre megkapom a pluszpontokat, bekerültem volna. Csakhogy nem kaptam meg, mivel még nem olimpiai sportág, így nem jutottam be.

– Ezért is kezdtem el az erőemelés mellett a súlyemelést, mert az olimpiai sportág – tette hozzá János. – Nem is megy rosszul, márciusban megnyertem egy nemzetközi versenyt Soroksáron, ahová 12 országból érkeztek a résztvevők. 69 kilóban indultam, vagyis fogyasztanom kellett, de így is 85 kilogrammot szakítottam és 115-öt löktem. Azóta feljavultam, ma már ezekkel a súlyokkal szériázom. Augusztus közepén lesz egy fontos megmérettetésem súlyemelésben, de azért az augusztus végi, szeptember eleji erőemelő-világbajnokság az első. Remélem, összejön rá a pénz.

Mi is reméljük. Megérdemelné.

Olvasóink írták

 • 4. Hmmm... 2009. július 02. 09:24
  „Mindig ledobbenek azon, amikor sikertelen sportagat eroltetnek es sponzoralnak. Ilyenkor, el lehet gondolkodni! Miert nem kepes egy orszag, egy megye, egy varos es annak vallalatai ennyi penzt osszehozni? Valoban, mint ahogyan az elso hozzaszolo megjegyezte, ez a penz nem olyan sok.
  Manapsag konnyen mondjuk azt, mindenkinek szoros a koltsegvetese. Biztos vagyok benne, gondatlansag es nagystiluseg miatt sok vallalat es akar maganszemely toobb penzt "szor ki az ablakon".
  Ha mar a nemzeti buszkesegunk elveszteserol sopankodunk /joggal!/ , legalabb ilyenkor potoljuk amit lehet!!!!!!”
 • 3. palimadar 2009. július 02. 08:37
  „Úgy gondolom, hogy a munkahely támogathatná. Nem ebbe roppanna bele a hadsereg, nekik is hozna dicsőséget.
  (Az állam joggal vonta meg a szövetség támogatását, a doppingesetek miatt.)”
 • 2. halak33 2009. július 01. 19:42
  „Igazad van, csatlakozom hozzád! Ez is egy sport, amit lehetne támogatni és hírnevünket világszerte tovavinni! Remélem sikerül Neki egy jó szponzort szereznie! Én nagyon szorítok neki és sok sikert az elkövetkező időkben!! :)”
 • 1. demeterkornel 2009. július 01. 07:25
  „Jó a cikk! Talán ennek hatására jelentkezik valaki. Amúgy szerintem nem nagy összeg az a 400 ezer forint, de biztos vagyok benne, ha egy szponzor ennél is többet fektetne a srácba, mindketten jól járnának. Rendes edzőterem, edző, aki a táplálkozást is felügyeli, utaztatás, stb. Emberek, a tehetségek itt vannak körülöttünk, nézzünk már szét! Gondolom, szegény apának hogy fájhat a szíve, hogy nem tudja biztosítani a fiának a kijutást. Hajrá Kavics, én szurkolok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gulyás csárda Szeged: vereséggel ünnepeltek

Labdarúgás - A Gulyás csárda Szeged csapata vereséggel ünnepelte bajnoki címét a Legenda Lajcsi-kupa… Tovább olvasom