Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A pálya jó, a part fejlesztendő

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Szeged és a Maty-ér révén ugyan készen áll a visszalépő franciaországi Vichy helyett a 2011-es kajakos és kenus sík vízi, gyorsasági olimpiai kvalifikációs világbajnokság megrendezésére, de a házigazda szerephez a vízicentrum komoly partilétesítmény-fejlesztésre szorul.
A számláló dolgozik. Csinálja, ami a feladata: pörögnek visszafelé a napok, az órák, a percek és a másodpercek. A jövő évi sík vízi, gyorsasági olimpiai kvalifikációs kajakos és kenus világbajnokság hivatalos honlapja, a www.vichycanoe2011.com szerint mától már csak 404 nap van hátra a jövő évi eseményig, amelynek a nemzetközi szövetség 2007-es döntése értelmében a franciaországi város, Vichy ad otthont. Vagy mégsem?

Ugyanis: – A körülmények egy szóval felháborítók. Szerintem elég annyit mondanom, hogy a sík vízi versenypályának jelentős sodrása van, ráadásul nehéz, hordalékos a víz, a part pedig végig van betonozva, így el lehet képzelni, mennyire hullámos a pálya. Őszintén remélem, hogy a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség nem engedi, hogy 2011-ben ilyen körülmények között rendezzék meg az olimpiára kvalifikáló felnőtt-világbajnokságot – mondta még május 7-én, a Vichyben rendezett első idei világkupa első napját követően Storcz Botond szövetségi kapitány.

Az azóta eltelt két hónapban aztán történt nagyon sok dolog, főleg azért, mert nemcsak a magyarok, hanem más országok képviselői is elégedetlenek voltak a körülményekkel. A magyar szövetség pedig szinte azonnal jelezte, Szeged és a Maty-éri olimpiai vízicentrum révén kész átvenni a házigazdaságot.

A Maty-éri kajak-kenu világbajnokság biztosan tömött lelátók előtt zajlana.  Fotó: Karnok Csaba
A Maty-éri kajak-kenu világbajnokság biztosan tömött lelátók előtt zajlana.
Fotó: Karnok Csaba

– Nagy felháborodást keltettek a körülmények, az egyenlőtlen pályák. Az olasz ikon, Josefa Idem például aláírást gyűjtött, és sikerült is neki százötven sportoló támogatását megszereznie. A szegedi világkupán már volt egy nemzetközi executive, azaz vezetői ülés, ahol Vichy is szóba került. A nemzetközi szövetség, az ICF ezek után garanciát kért a franciáktól a pálya alkalmassá tételére, majd egy hete a gallok visszaléptek a rendezéstől. Az ICF vezetője ezután érdeklődött, hogyan állunk a vb-rendezési felkéréshez, és azt mondtuk, az idő rövid, meg kell fontolnunk, vállalható-e a házigazdaság. Ehhez tisztáznunk kell sok mindent Szeged városával, a helyi idegenforgalommal kapcsolatban, valamint az állammal is. Rajtunk kívül egyébként az idei házigazda, a lengyelországi Poznan és Portugália is jelentkezett – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára.

Mielőtt hurráhangulatba kerülnénk, a szakember lehűtött bennünket: a vízfelület ugyan kiváló, és versenyzésre alkalmas, de a létesítmény parti kiszolgáló részei (vizesblokk, lelátó, sajtóközpont, hajótárolók, közvetítőállások és főleg a szurkolói parkolás megoldása) már jelentős beruházást, felújítást, fejlesztést igényelnek.

– A sportágban mozgok lassan negyed évszázada, de olyan még nem történt, amelyre most példa lehet. A jövő hét végéig szerintem biztosan érkezik majd reakció az ICF-től – jegyezte meg végül Schmidt Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HNKC: egy hét az élet

Hiába nincs csapat Vásárhelyen, a kézilabda-szövetség sorsolásán kiderült: az első fordulóban a Győr érkezhet a Balogh Imsi Sportközpontba. Tovább olvasom