Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

A repülés megszállottja

Sportrepülés - Budapesten, az Európa nevű hajón tartotta a magyar sportrepülő-társadalom az elmúlt év értékelésével egybekötött díjkiosztó ünnepségét. Az eseményről a vásárhelyi Aczél Ferenc két serleggel tért haza.
Már régóta nyugdíjas, mégsem tud meglenni repülés nélkül a vásárhelyi születésű, ott is élő Aczél Ferenc (képünkön).

– Kisgyerek voltam, amikor rabul ejtettek a repülők – magyarázta a 73 évesen is aktív sportember. – Eleinte papírból hajtogattam modelleket, majd bújtam a szakirodalmat. Tizenhét évesen szálltam fel először, azóta kisebb megszakításokkal 50 éve mondhatom magam a felhők lovasának. Nemcsak sportolóként űzőm ezt a szakmát, hanem oktatom is: a vitorlázás mellett könnyű motorosban is igyekszem megszerettetni a repülést.

A vásárhelyi sportember borzasztóan szerencsésnek vallja magát, mint mondta, a vitorlázórepülés nemcsak a hobbija, hanem a szenvedélye, a szerelme is.

– Ha valaki holnap azt közölné velem, hogy többé nem emelkedhetek a magasba, esküszöm megőrülnék. Ötvenéves koromtól évente kötelező általános orvosi vizsgálaton kell részt vennem, gyorsan lekopogom, eddig semmi problémát nem találtak. Jó a szemem, a hallásom, de a szívemmel és a tüdőmmel sincs baj, úgyhogy még sokszor szeretnék felszállni.
Ez így elmondva nem tűnik bonyolultnak, csakhogy a laikusnak fogalma sincs arról, hogy a vitorlázórepülés mennyire költséges.

– Sokáig nem került sokba ez a sport – beszélt az anyagiakról Aczél Ferenc.


– Négy éve viszont jelentősen megemelkedtek a költségek, a legolcsóbb változatban, a vitorlázóban is legalább tízezer forintba került egy óra repülés. Nem kevés, pláne, ha azt nézzük, hogy évente száz órát a levegőben töltök. Kapok is miatta hideget-meleget a családtól, de mindhiába, nem tudnak eltántorítani.

Eredmények

A Szegedhez tartozó szatymazi székhelyű Alföldi Repülő Klub (ARK) versenyzői kitettek magukért 2008-ban. A vitorlázórepülés klubkategóriában Aczél Ferenc lett az első, míg az összetettben Réti István másodikként végzett. A csapatversenyben az ARK (Aczél, Réti, Marosi Péter) az első, a pontszerző versenyben pedig a harmadik helyen zárt. A szakágban az Év sportolójának az ARK vezetőjét, Szabó Pétert megelőzve Gulyás Györgyöt (Malév) választották, míg Tülkös János (ARK) különdíjban részesült.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lele Ákos édesapja és apósa nyomában

Kézilabda - Ma 18 órakor a Budapest Bank férfi kézilabdaliga hétközi fordulójában a Pick Szeged a… Tovább olvasom