Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A sikeres négyesből egy valaki nem megy az olimpiára

Két szegedi kajakos közül Sík Márton örülhet: az általa vezérelt négyes nyerte meg ezer méteren azt a szétlövést, amelyben egy másik démászos, Gyökös Lajos, valamint Vereckei Ákos, Kökény Roland és Horváth Gábor ült.
Sík utazhat az olimpiára, a kevés kvótahely miatt egy ember kimarad a négyesükből, a triónak szétlövés lesz egyesben a jövő hét elején.

Kajakos szétlövés. Olyan, mint labdarúgásban a 11-esek. Nincs favorit, nincs napi forma, csak az idegi harc létezik. A győztes a mennyben (és Pekingben), a vesztes a pokolban.

Készülődés

Pénteken délelőtt fél tízkor feszült a hangulat a Maty-éren. Egyre többen gyülekeznek a hajótárolónál: versenyzők, fotósok, barátok, családtagok, újságírók. Síri csend. Megjelennek a szétlövés főszereplői: a szegedi Gyökös Lajos, valamint a hajótársak, Vereckei Ákos, Kökény Roland, Horváth Gábor, illetve a rivális négyes a szegedi Sík Mártonnal, valamint Beé István, Boros Gergely és Bozsik Gábor. Csendben bemelegítenek. Harcra kész a kar, a váll, a hát, a derék. És a fej is. Gyökösék szállnak először vízre: Gyökös és Horváth viszi a hajót, Kökény a lapátokat, Vereckei még tesz-vesz, öltözik. Az óra 9.42-t mutat. Beé határozott léptekkel húzza maga után egy másik stéghez a hajócipelésben segédkező Bozsikot – mindez 9.44-kor. A két hajó aztán tisztes távolságban egymástól másodpercek alatt eltűnik az osztósziget mögött.

A négyes pályán lévő hajóban Síkék a képen látható különbséggel verték meg Gyököséket. Fotó: Frank Yvette
A négyes pályán lévő hajóban Síkék a képen látható különbséggel verték meg Gyököséket.
Fotó: Frank Yvette

– Olyan, mint egy vidám temetés – jegyzi meg Gyökösék edzője, Bakó Zoltán. Valóban, a fenti eseménysor alatt egy hang sem hallatszott.

A futam

Gyökösék ismét elsők, ezúttal az ezer méteren lévő rajtgép mögötti vízterületre érkeznek előbb. Jönnek Síkék is. Rajtgyakorlatok követik egymást, miközben a parton egyre többen gyülekeznek. Kerékpárral, motorral, autóval.

– Kérem a Sík, Beé, Boros, Bozsik hajót a négyes, a Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth egységet a hatos pályára! – szól az indítóbíró hangja. 9.59 van. Még egy felszólítás, és a hajók beállnak.

10.00: az előre meghirdetett időpontban, pontosan rajtol el a két rivális egység. Síkék jól kapják el a startot, de Gyökösék is – a sok gyakorlás megtette hatását. Vezetnek Síkék, ám nem meggyőző a fölény. Az egész táv, azaz ezer méter alatt csak másfél méterig nő. De végig Síkék állnak az élen. Kétszáz méterrel a vége előtt Gyökösék hajráznak. Elsőre úgy tűnik, későn. Szabad szemmel nehéz megállapítani, olyan kicsi a különbség, de mintha Síkék lennének az elsők.

Levezetés

Senki sem mer örülni. Sem a parton, sem a hajóban. A mérlegeléshez érkezve is tanácstalan mindenki.

– Ki nyert? – kérdezgetik egymástól. – Ti! – jön oda és vissza a válasz. Célfotó dönt. A stégen kézfogások, gratulációk. Jól látható, hogy a rutinos Horváth megy oda először Síkék négyeséhez. Ő már tudja. Vagy csak sejti. Azt, amit 10.22-kor már hivatalosan is bejelentenek: 11 századmásodperccel nyertek Síkék. Az idejük 2:53.42, a másik idő pedig 2:53.53 perc. Övék a szám az olimpián. Mégsem tudnak felhőtlenül örülni, mert a kevés kvótahely miatt egyikük nem megy Pekingbe.

Az elkeseredett Gyököst Petrovics Kálmán klubigazgató (balról) és az egykori szegedi kajakos, Pusztay István vigasztalta. Fotó: Frank Yvette
Az elkeseredett Gyököst Petrovics Kálmán klubigazgató (balról) és az egykori szegedi kajakos,
Pusztay István vigasztalta. Fotó: Frank Yvette

– Egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert hiába a közös munka, egyikünk nem mehet Pekingbe. Nevet, mert győztünk. Egyáltalán nem gondolkodtunk a sikerünk következményein. Csak nyerni akartunk. Lassan tudatosul bennem, hogy miről szólt ez a futam. Az elhunyt Séra Miklós munkája nagyon keményen benne van ebben a győzelemben – mondta Sík Márton.

– Erősnek kellene lennem, de nehezen tudok az lenni. A terv az volt, hogy vezessünk, és 500, majd 200 m-nél az indításokkal megtartsuk az előnyt. Ám sajnos nem mi diktáltuk a tempót. Nem tört meg a vereség, erőm teljében érzem magam, kérdés, mit hoz a jövő, például ki folytatja majd ebből a négyesből jövőre is – vélte Gyökös.

Van, amikor a győztes öröme sem felhőtlen.

Újabb szétlövés

A férfi K4 1000 méteren visszás helyzet alakult ki a tegnapi szétlövésen, hiszen nyolcan pályáztak a hét helyre. Az elnökség pedig a következőképpen döntött. Négy fő – az egyesek és a páros helye – nem kérdőjeleződhetett meg, így a négyesből marad ki egy sportoló, akinek hiányát a csapatban Vereckei pótolja. A kvartettben a vezérevezős Sík, illetve Vereckei helye biztos, az elnökség döntése értelmében Bozsik, Boros és Beé között a jövő hét elején szétlövésre kerül sor egyesben, méghozzá 800 méteren, mivel ez a táv áll időtartamban a legközelebb az 1000 méter négyeséhez. Az egységből kimaradó versenyző is megkapja azon szövetségi támogatásokat, mintha vízre szállt volna Pekingben, továbbá kiutazik az olimpiára.

Olvasóink írták

 • 2. Molnár György 2008. július 05. 11:47
  „Én is gratulálok Marcinak. de attól tartok ez a mostani válogatás
  nem fog bejönni az érmeken, mármint a női ágban.Itthonhagynak
  egy világklasszist, BENEDEK DALMÁT, holott neki kellett volna egyesben menni, Kovács Katinak elég lenne a 2.es, és a 4-es. Így Natasa révén biztos a siker. De a baljós jelek már megmutatkoztak
  a MOL kupán: nem KATI néni edzette őket, és a német párostól ki
  is kaptak, akiket előtte fél hajóval vertek. Nagyon el lett rontva,
  hogy a világ legjobb edzőjét mellőzték, mert neki igazán nem kell magyarázkodni. És ha sikerül az olimpia akkor az 90%-ban KATI
  néni érdeme. A Szövetség pedig annyit tehetne, ha kiviszik DALMÁT tartaléknak, és a 4-es dobogón végez, akkor DALMÁT IS MEGILLETI AZ ÉREM, mint a futballistáknál.Ez a minimum amivel
  enyhítenék a póker - orosz rulett szerű válogatási baklövést.”
 • 1. H. Gergő 2008. július 05. 08:07
  „Gratulálok Sik Mártonnak hogy kijutott az OLIMPIÁRA! SOk sikert kivánok kint is és remélem ARANNYAL a kezében fog haza térni!
  Üdv.: Geri”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged: egy BL-csoportban a Zagrebbel

A Magyar Kupa-győztes Pick Szeged a horvát Zagrebbel, míg a bajnoki címvédő MKB Veszprém a német… Tovább olvasom