Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A Spurs már a spájzban

Minden idők második legpontszegényebb döntőbeli mérkőzése után a San Antonio már 3:0-ra vezet az NBA fináléjában.
A Spurs idegenbeli 75–72-es sikere kosártermésben csupán az 1955-ös döntő ötödik összecsapását múlja felül. Akkor a Fort Wayne 74–71-re verte a Syracuse csapatát, ám a bajnoki címet végül elbukta. A texasiakra aligha leselkedik hasonló veszély, és nem csupán azért, mert a liga történetében még egyetlen play- off-párharcot sem fordítottak meg 0–3-ról.

A Cleveland egy héten belül harmadszor igazolta, hogy egyelőre éretlen a feladatra, úgy a játékoskeretet, mint a szakmai stábot illetően. Különben mi mással magyarázhatnánk, hogy kétpontos hátránynál az utolsó fél percben előbb a roppant lelkes, ám fakezű brazil centerre Varejaora jön ki egy figura, majd tíz másodperccel a vége előtt, triplányi hátrányban a Cavs beéri egy sima James-ziccerrel, hogy aztán Ginóbili büntetőit követően a legvégső támadásnál – még mindig triplakényszerben – már csak öt szekundum maradjon az órán.

Az utolsó akción érdemes elidőzni, noha a „dobjuk be Jamesnek a labdát, és majd ő rásuhintja kilenc méterről" elnevezésű koreográfia szegényes fantáziára vall. James ráhajította, Bruce Bowen jóval a dobómozdulat előtt szabálytalankodott, a síp nem szólt, a Cavs sztárja pedig talán még most is a bírót szidja. Le- Bronnak azonban csak részben adhatunk igazat, mivel a személyi hiba csupán két büntetőt ért. Azzal pedig a hazaiak egyáltalán nem lettek volna kisegítve.

A Spurs kiegyensúlyozottságára jellemző: a háromszoros bajnok azt is elbírta, hogy Ginóbili mindösszesen három sikeres büntetőig jutott, Duncan harmatos dobóformájáról már nem is beszélve.

Bár Tony Parker egy perccel a vége előtt hidegvérrel bevarázsolt egy triplát, a nyerőember titulust a tizenhárom pontja mellett ezúttal is kifogástalan védőmunkát nyújtó, kilenc lepattanót megkaparintó Bruce Bowenre szabhatjuk. A harminchatodik születésnapját ma ünneplő veterán szívósságáról LeBron James lassacskán egy egész lexikont adhat ki. A clevelandi 23-as a maga huszonöt pontját harminckilenc százalékos precizitással jegyezte fel, és összességében még mindig nem azt nyújtotta, amit a rajongói vártak tőle. Szinte hihetetlen, de igaz: James a pályán töltött negyvenkét perc alatt egy méternél nagyobb távolságról nem tudott mezőnykosarat szerezni.

Ha mindezt kiegészítjük azzal a ténnyel, hogy a San Antonio triplamutatója 10/19 szemben a Cavs 3/19-es gyalázatával, rá is világítottunk a perdöntő faktorra.

A clevelandi jegenyék, Ilgauskas (12 pont, 18 lepattanó) és Gooden (13 pont, 12 lepattanó) tüsténkedése végül hiábavalónak bizonyult, az ohiói banda fényévnyi távolságra került a bajnoknak járó „gyűrűzéstől".
„Ezen a három meccsen a szezon három legjobb védekezését mutattuk be"– mondta Gregg Popovich, a San Antonio mestere. Nehéz lenne vitába szállni vele.

Az NBA históriája a döntőben eddig hét söprést ismer, legutóbb öt éve a Lakers intézte el 4–0-val a New Jersey-t.
A Spurs péntekre virradóra kilenc éven belül negyedszer foglalhatja el a trónt.

Az Ewing família után Texasban újabb dinasztia alakul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE-Szedeák : jó Tanács a mai döntőhöz

Tanács Attila három és fél éves kényszerszünet után visszatért a kosárlabdapályára. A korábban az… Tovább olvasom