Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A szegedi dzsúdó édesapja

Lemondott az elnöki pozícióról, egyben befejezte edzői pályafutását is a Szegedi Judo SE alapítója, Bürgés Mihály (52), az edzőket, szakembereket, pedagógusokat bemutató sorozatunk újabb szereplője. Az egykori csapatbajnok könnyes szemmel jelentette be a hivatalos búcsút, ám abban biztos, hogy jó kezekbe került a klub és a saját csoportja is.
– Kemény ember, mégis megkönnyezte a búcsú bejelentését. Ennyire nehéz volt?

– Igen.

– Miért?

– Mert a szegedi dzsúdó az én gyerekem.

– 2005-ben alapította meg a Szegedi Judo SE-t, milyen nehézségekkel találkozott ekkor?

– A legfontosabb az egyesület felépítése volt. A kilenc évvel ezelőtti váltáskor még én sem tudtam, hogy ennyire nehéz lesz mindezt megvalósítani, a működést összerakni és a támogatásokat elérni. Alig néhány gyerekkel kezdtük el a munkát, mára pedig már közel százhatvanan cselgáncsoznak nálunk – megható volt a záróbanketten a srácok szeretete.

Itt érzi otthon magát. Az elbúcsúzó Bürgés Mihály (balról) a tanítványok között. Fotó: Frank Yvette
Itt érzi otthon magát. Az elbúcsúzó Bürgés Mihály (balról) a tanítványok között. Fotó: Frank Yvette


– Tízévesen kezdte a dzsúdót, versenyző volt, aztán edző. Mire emlékszik legszívesebben e két terület eseményeiből az eltelt negyvenkét évből?

 Az elnöki utód

A Szegedi Judo SE új elnökét 2013. decemberben választotta meg a közgyűlés: a tősgyökeres szegedi Polyák Péter (35) került Bürgés Mihály helyébe, aki a klubnál a tíz év alattiakkal foglalkozik immár hét éve. Polyák volt juniorválogatott, korosztályos magyar bajnok, csapatbajnok és felnőtt egyéni bronzérmes a 73 kilogrammban.

– Minden korosztályban szeretnénk még jobban kiemelni a sportolókat, az ő felkészülésükre és versenyeztetésükre jobban odafigyelni. Jól működő, jól felépített és eredményes klubról beszélünk, amelynek minden évben van több korosztályos bajnoka is. Az országos rangsorban előkelő helyen állunk, a Neu László vezette diák C például a legjobb volt 2013-ban. A megbízatásom határozatlan időre szól, a célom pedig az, hogy az egész egyesület szülőstül, edzőstül, versenyzőstül egy jó közösséget, egy nagy családot alkosson – nyilatkozta Polyák Péter.

– A sportpályafutásomtól emberi tartást, fizikumot, kiváló hozzáállást kaptam. Nem voltam különösebben eredményes cselgáncsozó, de büszke vagyok a két egyéni bajnoki bronzérmemre, a junior bajnoki döntőre, a csapatbajnoki elsőségre, a szenior vb- és Eb-címemre, a két nemzetközi versenyen elért győzelmemre. Ez 42 év alatt nem sok, de megtanultam dolgozni, és soha nem voltam senkinek sem könnyű ellenfele.

– Az utódlás mindkét területen megnyugtatóan megoldódott?

– Az új elnököt a közgyűlés már megválasztotta: a klub utánpótlásában edzősködő Polyák Péter az utódom. Ha úgy gondolja, ezzel az elnökséggel folytatja, de az biztos, hogy mi jól együtt tudtunk dolgozni. Peti egy felépített és jól működő klubot örököl, amely az országban az első tíz között található. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak két hazai szakembernek, Toncs Péternek és Nagysolymosi Sándornak, illetve elismerésemet fejezzen ki két megyei kollégámnak, a szatymazi Kovács Szabolcsnak és a domaszéki Szabó Miklósnak. Pontosan tudom, milyen kemény és nehéz munkát végeznek ők a saját egyesületükben és egyesületükkel. Az én csoportomat a fiam, Milán veszi át, nála felkészültebb, jobb személyt nem is találtam volna. Technikailag képes megoldani a feladatot, viszont emberileg még nagyon sokat kell tanulnia az edzői pályán.

– Ezek szerint már nem remeg Bürgés Mihály hangjától az SZTE egyik épületének első emeleti terme?

– Ez azért nem biztos, hiszen heti kétszer segítek a gyerekek felkészítésében. Ami biztos, lemondtam az elnöki pozícióról, és a napi trénerkedést is abbahagyom. Szegeden más klubban nem edzősködöm már, hiszen a saját gyermekem ellen nem dolgozom.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy László nem játszik az Eb-n

Norvég internetes oldalak szerint Nagy László úton van Dániába, és pályára léphet a két válogatott holnapi Eb-csoportmérkőzésén. A hír kacsának bizonyult. Tovább olvasom