Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A szegedi Jakab Máté oktatta a profikat az All Star-gálán

Ahogyan tíz perc egy egész örökkévalóságnak tűnhet, úgy alakíthatja néhány centiméter egy fiatalember sorsát. A pécsi kosárlabda All Star-gálán a szegedi Jakab Máté három profi játékos előtt megnyerte a tripladobóversenyt.
A 25 éves kosaras az alapokat a Szedeák utánpótláscsapataiban sajátította el, ám kortársaival ellentétben nem lett belőle élvonalbeli spíler. A Teremtő csak 178 centis magassággal ajándékozta meg.

Jakab Máté állandó résztvevője a hazai gáláknak és a nyári streetballeseményeknek. Szokásához híven Pécsre is elindult szerencsét próbálni.

– Az amatőrök számára ezúttal is délelőtt rendezték a versenyeket, és mivel Martók Attila barátommal mi ketten szerepeltünk a legjobban, dobhattunk az esti gálán is – kezdte a beszélgetést a szegedi mesterlövész. – Némiképp nehezítette a helyzetet, hogy dél és este kilenc óra között szinte semmit nem csináltunk, és „hidegen" ugrottunk neki a döntőnek. Ennek ellenére lámpaláz nélkül álltam oda, és amikor a második dobásom bement, végképp megnyugodtam. Középről mind az öt labdát bevágtam.

Jakab Máté a fináléban a szolnoki Thomas Kelleyt, a körmendi Ferencz Csabát és a dombóvári Julien Millst utasította maga mögé.

– Már mindenki elkönyvelte a győzelmemet, amikor Mills felbukkant, és közölték, hogy bár nem nevezett, mégis dobhat. No, akkor kezdtem izgulni, de végül ő sem előzött meg.

Jakab Máté manapság már csak hobbiból kosárlabdázik.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi triplagyáros annak idején abban a Szedeákban játszott, amely többek között Molnár Andrással, Tanács Attilával és Simándi Árpáddal a soraiban ezüstérmet nyert az Országos Ifjúsági Kupán, majd 2001-ben harmadik helyen végzett a juniorbajnokságban. A korábbi társak közül néhányan már a válogatott mezét is magukra ölthették, mások az élvonalig jutottak, Máté viszont jelenleg az NB II-es Domaszék igazolt játékosa.

– Nincs ebben semmi meglepő. Annyit kaptam vissza a kosárlabdázástól, amennyit tettem érte. Talán ha tíz centivel magasabb lennék, minden másképpen alakulhatott volna. Szerettem a sportot, szerettem edzeni, de a többiekkel ellentétben nekem soha nem volt életcélom, hogy profi legyek. Tehát ha véletlenül jönnének az ajánlatok, biztosan nemet mondanék – tette hozzá nevetve.

Az óramű-pontosságú kéz precizitása az elmúlt években mit sem kopott, a kivételes képesség külföldön zsáknyi pénzt hozhatna a konyhára.

– 19 éves voltam, amikor egy edzésen százból kilencvenöt triplát bedobtam. Kétszer ötven labda, öt helyről célozva. Az első sorozatban negyvenhét, a másodikban negyvennyolc ment be. Nemrégiben, szintén edzésen harmincötöt dobtam be egymás után. Ismerek egy nagyváradi srácot, aki külföldi versenyekre is jár, én viszont Körmendnél messzebb nem utazom. A díjazás általában az esemény főszponzorától függ, nyertem már mp3-lejátszót, telefont és egyéb apróságokat. Pécsen egy kupát is kaptam, és mivel nagy ereklyegyűjtögető vagyok, ez a trófea számomra a kollekció egyik legszebb darabja. Büszke vagyok rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodrogi Bau–MAFC: nézőcsúcs?

A Kosársuli vezetői a Paks elleni súlyos vereség után nem mindennapi büntetést hoztak: a holnapi… Tovább olvasom