Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A Szeviép Zrt. kiszállt a szegedi futballból

A Szeviép Zrt. szerdán bejelentette, a céget ért sorozatos támadások miatt kiszáll a helyi foci támogatásából, valamint az Együtt a szegedi labdarúgásért civil mozgalom sajtótájékoztatót tartott a szegedi labdarúgópályák védelmének érdekében.
Ha időrendi sorrendben haladunk, akkor az első helyre az a hír kívánkozik – délelőtt 10 óra 50 perces keltezésű –, amely szerint „a sorozatos támadások miatt a Szeviép Zrt. vezetése úgy döntött, a továbbiakban nem kíván részt venni a szegedi labdarúgásban, és a tulajdonrészét felajánlja névértékbeli megvásárlásra. A zrt. a továbbiakban csak olyan sportágat kíván támogatni, ahol a viszonyok rendezettek, s nem támadják azért, mert pénzt ad valamire."

A cég vezérigazgatóját, Baranyi Sándort a repülőtéren értük utol, aki megerősítette információnkat.

– A döntés a tulajdonosi értekezleten született. Amikor egy cég sportot támogat, két fő szempont lebeg a szeme előtt: egyrészt valami jót csinálni, lehetőleg azon a helyen, ahol a telephelye van, ahol tevékenykedik; másrészt pedig a pozitív imázs és reklám kialakítása. Nos, utóbbi nem valósult meg Szegeden a foci kapcsán, ezért léptünk. Teljes szívemből kívánom, hogy aki ezután támogatja majd Szeged labdarúgását, az jobban és eredményesebben csinálja, és ehhez sok sikert kívánok neki. Bár ha valaki nagyon akarja, eddig is megtehette volna mindezt, hiszen a Tisza Volán SC-t az önkormányzaton, a névadón és rajtunk kívül senki sem szponzorálta. A bajnokság végén a tulajdonrészünket felajánljuk, nem akarunk kereskedni rajta, sokkal fontosabb a leendő vevő komolysága – mondta Baranyi Sándor.

A mezről eltűnik, a szegedi fociból kilép a Szeviép. Fotó: Frank Yvette
A mezről eltűnik, a szegedi fociból kilép a Szeviép. Fotó: Frank Yvette

A vezérigazgató még annyit elárult, az elmúlt évben a támogatási összeg a törzstőke és a reklámbevételek révén kb. ötmillió forint volt. Hozzátette: a diósgyőri ágról beforgatva – a Szeviép Zrt. az NB I-es miskolci csapat főszponzora – a játékos eladások további kilencmillió forintot jelentettek a szegedi klubnak.

A Tisza Volán SC ügyvezető elnöke, Kővári Árpád így kommentálta a történteket: – Az utóbbi időben valóban úgy tűnt, a Szeviép Zrt. zokon vette az Etelka sori stadion és a Vasutas-pálya építkezési terveivel kapcsolatos szurkolói támadásokat, ezért születhetett ilyen döntés. Úgy gondolom, hamarosan megoldást kell találnunk, de nem érzelmi alapon, hanem hideg fejjel, megfontoltan döntve. Az elnökség feladata lesz eldönteni, mi a tulajdonrész megvételével kapcsolatos álláspont, jó néhány nap kell, míg eldől, mit teszünk.

Arányok

A szegedi városvezetés az elmúlt évben tizennégymillió forintos támogatást szavazott meg a Tisza Volán NB III-as együttesének. Ebből tízmillió a felnőttcsapatot, négymillió a focisulit illette. A támadások annak függvényében különösen érdekesek, hogy a bajnoki bronzérmes Szeviép- Szeged női kosárlabdagárdája 18, a férfi vízilabda-bajnokságban bronzéremért hajtó Szeged Beton VE pedig 20 millió forintot kap. Adódik a kérdés: az arányokat figyelembe véve miért nem a másik két klub méltatlankodik?

Baranyi és Kővári is szurkolói támadásokról beszélt. Az Együtt a szegedi labdarúgásért civil kezdeményezés viszont azt állítja, nem támadta a Szeviépet – csak a helyi tulajdonú pályákért aggódik. A Millenniumi Kávéházban tartott sajtótájékoztatón más is kiderült.

– Négy hónapja próbáljuk felvenni a kapcsolatot az önkormányzattal, sikertelenül. Ezért döntöttünk úgy, hogy a mai napon feljelentést teszünk ismeretlen tettes ellen vélelmezett hivatali visszaélés, önkormányzati vagyon hűtlen vagy hanyag kezelése, esetleg közokirat-hamisítás bűncselekményben – tudtuk meg a civilszervezet vezetőjétől, Nógrádi Tibortól, illetve a sajtóközleményből, amelyben tények és kérdések is szerepelnek, és ezekre keretes írásunkban térünk ki. Nógrádi a Szeviép visszalépéséről így vélekedett: – A céget mint szponzort soha nem támadtuk. Mi tényeket támadunk: a pályák eladását, a Diósgyőrrel való kapcsolatot, illetve az utánpótlásra fordított gyalázatosan kevés pénz tényét. Maximálisan érezzük a felelősségünket abban, hogy a Szeviép kilépett, de tenni akarunk és teszünk is a szegedi fociért. A Szeviép utáni időszakról szóló anyagot már eljuttattuk az önkormányzathoz, azt szeretnénk, hogy ne legyen felelőtlen vagdalkozás az ügyben.

Tények, kérdések, válaszok

Az Együtt a szegedi labdarúgásért civil szervezet a következő tényeket jegyezte le sajtóközleményében:

„A szegedi körzeti földhivatal nyilvántartásában 10005. számú tulajdoni lapon szereplő, úgynevezett Szeol-pályát az állam javára 2013-ig érvényes elidegenítési tilalom ellenére 2007. december 5-én megosztották, és belőle 1317 négyzetmétert 10005/2. tulajdoni lap számon saját használatú útként vettek nyilvántartásba.
Az új tulajdoni lapokon nem szerepel a fentebb már említett eladási tilalom.

A 10005/2. helyrajzi számon jegyzett ingatlanon a szomszédos volt fatelep felé becslésünk szerint 50-80 millió forint értékben út épült."

Ezek tehát a szervezet tényei. Következzenek a kérdései, amelyekre
Szeged sportokért is felelős alpolgármestere, Szentgyörgyi Pál válaszolt.

– Ki és milyen jogszabály alapján osztotta meg a a Szeol-pálya területét?
– Szeged városának önkormányzata még 1998-ban ebben az osztásban vette át a területet az államtól, tehát az önkormányzat nem darabolta azt szét.

– Miért tehermentes a Szeol-pálya tulajdoni lapja, hova tűnt róla az elidegenítési tilalom?

– 1998-ban az akkori önkormányzat benyújtotta a földhivatalnak a dokumentumokat, a földhivatal a tulajdoni viszonyokat átjegyezte, de a kötelezettségeket valamilyen oknál fogva nem írta rá, azt az akkori önkormányzat nem is hiányolta.

– Ki építette és milyen pénzből a 10005/2. helyrajzi számú utat?

– A terület rendezését 1999-ben hagyták jóvá, és abban kijelöltek egy közforgalmi feltáró utat. Ezt az eljárást a Hafner Kft. finanszírozta, mivel a működési engedélyhez, a telkek megközelítéséhez és feltárásához meg kellett csinálnia azt.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. ultra 2008. április 14. 15:53
  „ILYEN MÉG NEM VOLT!!! DEMONSTRÁCIÓ A SZEGEDI LABDARÚGÁSÉRT, ÁPRILIS 18.(PÉNTEK), 17 ÓRA, VÁROSHÁZA ELŐTT!!!”
 • 62. VGyuszi 2008. április 13. 13:31
  „Bocs a helyesírási hibákért, de kapkodva írtam és nem olvastam át.”
 • 61. VállfásGyuszi 2008. április 13. 13:29
  „Szponzor: Ez a baj, hogy a KÉSZ az Újpesttel kezdett és nem a Szegeddel. Mikor kellett volna, nem állt a szegedi futball mellé, gondolok itt 2004/2005ös évadra,mikor megszűnt az FC Szeged. HA azt a társaságot nem engedik szétszéledni, már a FElső Tisza-parti stadion is megszépült volna, és lenne villanyfényes meccs is...
  és nem szétrohadt lelátó és lepusztult épületek.
  Amúgy azt sem értem miért ne férhetne meg egymás mellett a foci és a kézilabda. Minden csak szervezés kérdése. Nem egy időpontban kell rendezni őket és kész. Csak ebbő la szempontból a pikk vezetés ne mkompromisszumkész sztem. Azthiszik, ha lene foci akkor senki sem járna ki kézire. Ez pedig igy nem igaz, mindig is voltak oylan SPORTOT szerető szurkolók akik nem scak egy féle sportot szeretnek. Lásd: ha volt jó röplabda akkor majdnem teltház volt, van kézi, néha teltház, volt foci teltházak,majd később a legnagyobb átlagnézőszám(félidényes pnb-ban) szóval kényelmesen megfértek egymás mellett. Nem a szurkolókon múlik, hanem az önös érdekek felülkerekedésén...”
 • 60. Tisztán 2008. április 11. 22:04
  „A tisztulás oké! Csakhogy, amint olvasom itt mindenki lenyúl. Az ultrák hol találnak majd tiszta embert? Akinek pénze is van és komolyan gondolja, hogy felépíti a focit! Ha jól emlkékszem Ferenc Gábor ilyen ember volt, csak basztak neki segíteni. Sem a város, sem a nagypofájú hangemberek. Két évig bírta, senki nem állt mellé. Miért?????!!! Ott ki volt a felelős?
  Hajrá Szeged!”
 • 59. ejha 2008. április 11. 20:17
  „Igen az egy Tisza Volános terv volt, de az illető lenyúlta, és cimet cserélt, majd beadta, tehát lett volna egy TV akadémi, de ez a kétszínű barom bekavart!!!”
 • 58. Szponzor 2008. április 11. 17:08
  „Az a baj édeseim, hogy a Szeviépen kívül nincs egy tőkeerős szponzor sem a környéken! Miliárdosokra gondolok, akik egyedül, vagy nagyobb részben felvállalják egy-egy sportág menedzselését. A KÉSZ van még de ő nem száll be a fociba nagyot szívott az Újpesttel, ezért csak az utánpótlással fogallkozik, és ebben segít neki Dlusztus Imre (nézd má, megint itt van). A Kész akadémiának ugyanis ő a feje. Állítólag az általa benyújtott terv, amire az akadémiai rendszer kiépült egy Tisza Volános vezető munkája (nem Kővárié!!!), csak D. Imre lenyulta, átdolgozta, persze ez lehet, hogy csak pletyka. Ráadásul a KÉSZ is építőiőpari cég és, hogy fér meg két dudás (Szeviép) egy csárdában?

  Akkor ki jön most a Szeviép helyett?”
 • 57. ultra 2008. április 11. 16:12
  „http://www.delmagyar.hu/common/forumkep/207/B2063434.jpg

  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök titkárságának levele a SZEGEDI POLGÁROKHOZ!!!”
 • 56. ejha 2008. április 11. 14:51
  „Jól látjátok!!!”
 • 55. No comment 2008. április 11. 11:21
  „Egy komment a Hir6-ról a hiteles futballvezetésről, aki a Hir6 szerint a szegedi labdarúgás nagy szerelmese.
  no comment!

  Amúgy meg annyira jellemző a történet Szegedre. Senki sem meri kimondani: felelős vagyok! Legkevésbe Dlusztus, aki a Szeviépet idehozta, majd miután a cég Diósgyőrbe ment focit támogatni a stadionépítés miatt, ő is ment vele, egy zsírosabb állásért, Idehaza pedig feladta az építkezést, sorsára hagyta csapatát, tudva, hogy nem lesz egy jó darabig előre lépés, NB2, de neki legalább lesz pénze, és tudja fizetni a tartozásait, építeni a házát. Nincs új a nap alatt. Mindenki csak a magáét sütögeti. Aztán ha bebukik mindent rákennek azokra, akik felemelték végre a hangjukat és számon kérték a mutyizást, felmutatták a felleősöket.”
 • 54. Nemjoy 2008. április 11. 09:10
  „Joy, Joy, Joy

  Ejnye no, hát nem tájékozódtál? Egy építkezést tett tönkre a Szeviép a ronygos 4.7 misiével, amit még akkor sem utalt át, amikor már Diósgyőrbe vitte Vágót Dlusztus és két játékos kíséretében. Pedig az is elhangzott, hogy "akkor biztos utalok, ha jöttök" (persze egészen más szövegkörnyezetben.)
  Egy három éves építkezést tett tönkre ezzel a lépésével a Szeplő, éppen a cél előtt (feljutó helyen volt a csapa: NB2). Most meg kiborult a bili, hogy az egész mögött a stadionbiznisz állt. LESZARTA A FOCIT, LESZARJA DIÓSGYŐRBEN IS, CSAK ADDIG NEM, MÍG KAPJA A MEGRENDELÉSEKET A VÁROSTÓL.
  AZ ILYEN EMBERNEK NINCS KERESNIVALÓJA ITT, MERT EZÉRT AZ ALAMIZSNÁÉRT MOST A FOCISTÁK LENYÚLÁSA KÖVETKEZETT VOLNA.

  Szóval ezek a tények Joy, máskor tájékozódj!
  A pokolba vezető út pedig pénzjegyekkel van kikövezve, ezt ma már mindenki tudja, csak a naivak és az úton állók nem. Szóval kik is állnak ezen az úton?”
 • 53. ejha 2008. április 11. 08:17
  „Kővári eddig volt poszton, innen , hogy elkezdődött a megtisztulás, innen kezdve neki is menni kell, új hiteles emberek kellenek a volán élére akikinek csak a foci a fontos és más csapatnál nincsen beosztásuk!

  Arra is ki lehet térni, hogy a város csak 2 m Ft-al támogatja a 300-400 gyereket!!! Ez nagyon kevés!”
 • 52. knowledge 2008. április 11. 08:08
  „Itt nem lesz sajnos foci addig, amíg a Kővári Árpi irányít a háttérben. Hogy miért mondom ezt? Mert ő nem akarja, hogy a Szegedi foci felemelkedjen, mert akkor elvennék a kézilabdától a támogatást és beleinvesztálnák a labdarúgásba, ami ellen a kézzel lábbal tiltakozna. Már hosszú ideje megy ez, csak ti ebbe annyira nem láttok bele, kedves olvasók. Én is játszottam a szegedbe és a Tisza Volánba is és ezt ő mindig is éreztette velünk mikor néha kijött évente egyszer egy tranning előtti megbeszélésre.
  Egy ekkora városban meg kellene, hogy férjen két élsportág, de ezt nem mindenki akarja így, sajnos, mert az érdekek meg a zsebek ütköznek.
  A labdarúgás a világ legnagyobb és ledszebb sportága. Semmilyen spotág nem mozgat meg ennyi embert az egész földkerekségen, mint a foci. Sajnos nálunk ez egyre csak hanyatlik, mert mindenki pénzt akar kivenni belőle, mielőtt még egy penit is beletennének.
  Egy focibarát.
  Sok sikert a Szegedi labdarúgásnak, és remélem egyszer még lesz itt első osztályú csapat.”
 • 51. Nógrádi Tibor 2008. április 11. 07:08
  „KEDVES JOy

  Ez nem a te fórumod. Javasolt cím:HOGYAN FOGJUK BŰNEINKET AZ ELLENE SZÓLOKRA.

  SPORTBARÁTI ÜDVÖZLETTEL
  Nógrádi Tibor”
 • 50. joy 2008. április 11. 00:32
  „[48] Tedd azt!
  Majd odamegyek, és dobálok neked egy kis véres disznóhúst, nehogy éhen pusztuljál...”
 • 49. joy 2008. április 11. 00:23
  „[40]!
  Abszolút igazad van!
  A bölcs természet helyre tudja hozni a legsúlyosabb emberi hibákat!

  Ám az emberi idiotizmus ellen tehetetlen!
  Erre példa a szegedi foci sorsa, amely mellől már a sokadik segítő kezet marja el véresre a " prolitika mentes, fudballszerető, jóakaró civil szervezet", mint most is!
  Hát igen.
  A pokolba vezető út jóakarattal van kikövezve!

  De HUN volt eddig ez a "civil szervezet", mikor is az elmúl 18 év alatt a szegedi fociból az lett, ami?”
 • 48. smokey 2008. április 10. 22:00
  „Nem adjuk a stadiont!Ha kell, odaláncoljuk magunkat a kapufához.”
 • 47. styll 2008. április 10. 21:41
  „nem gondoltam h a Kék Mókus után idáig jut ez a dolog. Ha minden összejön mi is megyünk pénteken a Városháza elé
  HAJRÁ SZEGED!!!HAJRÁ VÁSÁRHELY!!!”
 • 46. ultra 2008. április 10. 21:30
  „MINDENKI JÖJJÖN ÁPRILIS 18-ÁN A VÁROSHÁZA ELÉ, OTT TALÁLKOZUNK!!!

  17 ÓRA!!!”
 • 45. maci52 2008. április 10. 21:23
  „Hajrá SZEAC,Kocsis ,Gojdár stb.”
 • 44. ragazzi 2008. április 10. 20:39
  „Kell foci a SZEGEDI polgároknak!!!”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lisztest bántja a mellőzés - interjú

Lisztes Krisztián a vasárnap Makóra látogató Ferencváros egyik legnagyobb sztárja, ám egyelőre a… Tovább olvasom