Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A Tisza Volán SC csak önállóan vállalná

A szabályok értelmében egy új, szegedi labdarúgócsapat csak a megyei III. osztályban indulhat. Ám hogy ez ne így történjen, a város és a Tisza Volán SC is keresi a megoldást.
A szurkolók kíváncsian várják, lesz-e foci Szegeden? Fotó: Gyenes Kálmán
Eltűnt a magyar nemzeti bajnokságokból a szegedi labdarúgás. Aki a közel 170 ezres városban focimeccset akar nézni, annak a Szegedi VSE-hez, Gyálarétre, Szőregre, Tápéra, vagy Kiskundorozsmára kell mennie. Biztos ott is jól szórakozik majd, hiszen ezeken a helyeken szinte mindenki ismer mindenkit, szotyiárus is lesz, sör is kapható, de azért a nagy mérkőzések – akár régebben a Fradi, az Újpest, a Vasas, a Győr, a Debrecen, újabban pedig a Tatabánya, a Szolnok, a Makó, vagy a Honvéd elleni találkozók – hangulata nem pótolható.

Vélt és valós okok

Többféle ok is felmerül azzal kapcsolatban, mi vezetett idáig Szegeden. Szándékosan tették tönkre a focit – hogy kik, arra csak homályos találgatások, célozgatások vannak –, hiányoznak a tőkeerős támogatók a városból, illetve a régióból, esetleg a hozzá nem értés az indok? Teljesen mindegy. Jelenleg itt tartunk.

Persze akadnak olyanok, akik ebbe nem nyugodnak bele. Egy biztos: az FC Szegednek nem volt érvényes, elfogadott nevezése az NB II-ben, így sehol sem indulhat.

– Egy újjászerveződő csapatnak a szabályok értelmében csak a megyei III. osztályban tudunk helyet biztosítani – nyilatkozta Kormányos Gábor, a megyei szövetség főtitkára. – Ez persze szigorúan a magánvéleményem, mert ebben a magyar fociban bármi előfordulhat.

Így az is, hogy mégis találkozunk egy gárdával a legalacsonyabb osztálynál jóval feljebb. Pillanatnyilag az MLSZ területi bizottsága, amely az NB III-at szervezi, nem számol semmilyen szegedi csapattal a bajnokság szervezésekor.

A szakember elmondta, a Tisza Volán SC-től érkezett egy levél, amelyben a klub vezetése a tizenkét éve folyó kiemelkedő utánpótlás-nevelés, a kiváló eredmények alapján szeretné a CSLSZ segítségét kérni, hogy méltányossági alapon besorolják a csapatot az NB III-ba. Ám itt is érvényes az előző megállapítás: csak a megyei III. osztályban van lehetőség az indulásra.

Korrekt megoldást!

A szegedi önkormányzat sportbizottságának elnökét, Tóth Józsefet szabadsága közben értük utol.
– Imádom a focit, és több ezren kiáltjuk egyszerre: mentsük meg a szegedi labdarúgást! De nem találom azt a hat-nyolc embert, aki anyagilag és szakmailag egymásban megbízva, határozott elképzelésekkel a város és a sportbizottság elé állna. A város önálló egyesületet nem működtethet, de minden megoldás érdekli. Ezért kezdtünk tárgyalásokat a Sporttanács vezetőjével, Kónya Sándorral, a Tisza Volán SC ügyvezető elnökével, Kővári Árpáddal, valamint a Szegedi VSE elnökével, Ludvig Zoltánnal. A fontos: korrekt, Szeged érdekeit szolgáló megoldás szülessen. Az adófizetők pénze fölött gazdálkodunk, így látnunk kell azt a hozzáállást, azt az állományt, amely erre a feladatra, a későbbi magasabb osztályban való szereplésre alkalmas. Mert mi csak így tudunk pénzt adni – mondta el saját véleményét Tóth József. Még hozzátette: egyértelműen Dusan Djurics személye, a kommunikáció hiánya volt az, amely miatt magára hagyták az FC Szegedet.

Felnőtt Volán?

Az előzőekben megszólaló két fél is emlegette a Tisza Volán SC-t. Úgy tűnik, kulcsszerepe lehet a megoldásban a Kővári Árpád ügyvezető elnök képviselte klubnak.
– Eljuttattunk egy anyagot a városnak, amelyben kérjük a segítségét az NB III-as, vagy a megyei I. osztályú induláshoz, mert erre van kapacitásunk. Az egyesület 1993 óta működik szervezett háttérrel. Bizonyítottunk, értünk a képzéshez, és tudom, képesek vagyunk felnőttvonalon is megoldani Tisza Volán SC néven a saját nevelésű fiatalokból a szereplést minimum a megyeegyben. Ha nem kapunk kedvező elbírálást, el kell gondolkodni, érdemes-e tovább folytatnunk a volános képzést. Eddig sosem volt beleszólásunk a fiataljaink sorsába, amikor kölcsönadtuk őket. Egy biztos: a próbálkozások mind tönkrementek, a Tisza Volán SC viszont megmaradt – mondta Kővári.


Most nincs kiskapu

Éppen négy évvel ezelőtt, 2001 nyarán akadt a szegedi fociban legutóbb példa, hogy egy csapat nem a lépcsőzetes elv alapján, fokról fokra feljutva került a negyedik ligába. Az akkori NB III-as startban szintén főszerepe volt a Tisza Volánnak, hiszen a főleg saját nevelésű fiatalok alkotta gárda az akkori szabályok adta lehetőséget kihasználva startolhatott az NB III-ban. Ám ezúttal már változtak a szabályok, és a 2004. január 1-jén életbe lépett sporttörvény szigorítása miatt erre nagy valószínűséggel most nem kerülhet újra sor. Gazdasági társaságnál előfordulhat a telephelyváltás, mint legutóbb a Bodajk Siófokra költözésekor, de erre az esetre a gazdasági társaságokra érvényes törvények vonatkoztak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érmek

Fonyódon rendezték meg a 12. országos középtávú (2,5 km úszás, 80 km kerékpározás, 20 km futás)… Tovább olvasom